Sosiaalinen kuntoutus

Kooste sosiaalisen kuntoutuksen työpajasta aikuissosiaalityönpäiviltä Tampereelta 30.-31.2.2020
Tekstinä sekä videona.

Aikuissosiaalityönpäivät 30.-31.1.2020
Tampere-talo
Sosiaalisen kuntoutus – Teoriaa ja tarinoita työpaja
Video: https://www.youtube.com/watch?v=D1yV63B_LXM
Teksti:

Työpajan toteuttivat tutkija Helka Raivio (THL) ja sosiaaliohjaaja Johanna Kuivalainen ja aikuissosiaalityön päällikkö Krista Virtanen-Olejniczak (Porin perusturva), ohjaaja Iida Koskinen (Porin Sininauha ry) sekä Angelika Meusel (Porin rakastajat -teatteri)

Työpajassa tutkija Helka Raivio tarkastelee sosiaalista kuntoutusta. Johanna Kuivalainen ja Iida Koskinen esittelivät diasarjan: ÄLÄ JÄTÄ! – Kiinnipitävä työote sosiaalisessa kuntoutuksessa. Lisäksi työpajassa oli toiminnallinen osuus, jossa käsiteltiin vankiteatteria sosiaalisen kuntoutuksen välineenä. Olemme liittäneet tähän yhteenvetoon myös lyhyen esittelyn Porin seudun työttömät ry:n Fölis- hankkeen sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaan suunnittelemasta Fölis-lautapelistä, jota esiteltiin Fölis-hankkeen ständillä aikuissosiaalityön päivillä.

Sosku-hanke kehitti vuosina 2015-2018 sosiaalisen kuntoutuksen toimintamalleja valtakunnallisesti. Sosiaalisessa kuntoutuksessa päätavoitteena tukea sosiaalista toimintakykyä ja osallisuutta sekä ja torjua syrjäytymistä. Osallisuutta ei voi määritellä ulkopuolelta vaan se on yksilön subjektiivinen kokemus osallisuudestaan-. Sosiaalinen kuntoutus on sosiaalihuoltolaissa määritelty palvelu työikäisille. Kyse ei kuitenkaan ole kuntouttavasta työtoiminnasta vaan täysin omasta työmuodosta, jossa etsitään asiakkaalle onnistumisen kokemuksia ja voimavaroja, joilla voidaan lisätä osallisuutta. Toimintamallit voivat olla erilaisia eri kunnissa, sillä sosiaalisella kuntoutuksella pyritään vastaamaan alueellisesti eri tarpeisiin. Sosiaaliseen kuntoutukseen olisi hyvä suhtautua ennemmin kasvun ja oppimisen näkökulmasta kuin työllistymisen näkökulmasta. Sosiaalisella kuntoutuksella ei varsinaisesti pyritä kuntouttamaan asiakasta työelämään vaan löytämään hänelle sopivia keinoja kiinnittymään arkeen ja yhteiskuntaan.

Vankiteatteri menetelmänä sosiaalisessa kuntoutuksessa

Porin Sininauha ja Rakastajat- teatteri järjestävät yhteistyönä vankiteatteria. Projekti on osa tuetusti tulevaisuuteen -hanketta. Vankiteatteri on tarkoitettu pääasiassa Huittisten vankilan vangeille ja siviilissä oleville vankilataustaisille henkilöille. Rakastajat-teatterin ohjaajat järjestävät tapaamisia kerran viikossa. Ohjaajilla on taustalla koulutuksia liittyen työnohjaukseen sekä erilaisiin terapiamuotoihin. Tapaamisien aikana tutustutaan erilaisiin teatteriharjoitteisiin. Vangit ovat päässeet halutessaan kokeilemaan käsikirjoittamista. Usein tapaamiset koostuvat improsta sekä standupista, jotta poissaolokertojen jälkeen osallistujan on helppo palata toimintaan mukaan, ilman että jää pois tärkeistä näytelmän harjoituksista. Tässä sosiaalisen kuntoutuksen menetelmässä korostuu asiakkaan inhimillinen kohtaaminen ja asiakkaalle annettava aika. Työpajassa osallistujat pääsivät tekemään läsnäoloharjoituksia sekä seuraamaan taidonnäytettä vankiteatterin improvisaatiosta. Ilmapiiri oli rento ja kaikilla oli hauskaa yhdessä-

Fölis -peli

Fölis-peli on Porin seudun työttömät ry:n Fölis-hankkeen sosiaalisen kuntoutuksen asiakaan suunnittelema peli, jota esiteltiin Fölis-hankkeen ständillä. Peli on puheeksi ottamisen väline yksilö- ja pienryhmätyöskentelyyn. Fölis-peli antaa mahdollisuuden peilata omia ajatusmallejaan vertaisryhmässä. Lisäksi myös ohjaaja osallistuu peliin aina. Fölis-pelin mukana tulevat pelin ohjeen, sekä ohjeet ohjaajalle, jossa annetaan vinkkejä pelin pelaamiseen liittyen. Tavoitteena on herättää yhteistä keskustelua ja pohdintaa pelissä olevien kysymyskorttien kautta. Pelistä löytyvät seuraavat kysymyskategoriat: Päihdepuisto, terveyskylpylä, minä itse, arjenhallinta, sosiaalinen elämä, peliluola, vapaa-aika mistäs nyt tuulee sekä bonuskategoria.

Videolla näkyy lisäksi kolme thl:n tutkija Helka Raivion esityksestä napattua kaaviota. Yhdessä kaaviossa näytetään sosiaalisen kuntoutuksen jaettu kokonaisuus. Toisessa kaaviossa käsitellään aihetta nimeltä: Toimintaympäristön asettamat odotukset, mahdollisuudet ja rajoitukset. Kolmannessa kaaviossa käsitellään osallisuuden ja syrjäytymisen teemoja.

Tehnyt:

Sosionomi-opiskelijat:

Heiskanen Amanda, Kallinen Iiro, Timoskainen Petra

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *