Vieraskynä: Opiskelijan polku kohti unelmatyötä

Oman unelmatyön löytämisestä ja asiantuntijan urapoluista Satakunnassa kirjoittaa projektipäällikkö Niina Holappa Prizztech Oy:stä.

On heinäkuun puoliväli vuonna 2008. Aamu on aurinkoinen, olo on samaan aikaan innostunut, odottava ja hieman jännittynytkin. Aloitan tänään paikkavastaavan tehtävät SuomiAreenassa. Paikkavastaavien tehtäviin kuuluu mm. SuomiAreenan keskustelutilaisuuksien tapahtumapaikkojen isännöinti, yhteistyö tilaisuuksien järjestäjien kanssa sekä tapahtumakävijöiden opastaminen. Olen tutustunut ja valmistautunut tapahtumaan harjoitteluaikanani sekä kesätyössäni. Lisäksi matkailualan opintoihin kuuluva opinnäytetyöni liittyy SuomiAreena-tapahtuman järjestämiseen.

Paikkavastaavien aamupalaverissa käydään läpi päivän ohjelma ja erityishuomiota vaativat asiat. Olen kerännyt listalle asioita, jotka täytyy vielä saada kuntoon ennen ensimmäisen tilaisuuden toteuttajien ja vieraiden saapumista. Ensimmäinen tilaisuus käynnistyy ajallaan ja tapahtuma rullaa eteenpäin omalla painollaan hyvin tehtyjen valmistelujen ansioista. Tapahtumapäivien aikana tunnelma on rento, lämmin ja hyväntuulinen. Tapahtuman iloinen syke kuplii ilmassa. Sen aistivat kaikki, porilaiset ja muualta tulleet. Tapahtumaviikon ajan Pori näyttää parastaan ja Pori Jazz -festivaalin ohjelma kruunaa SuomiAreena-kävijöiden asiakaskokemuksen. Moni aikoo tulla seuraavana vuonna uudestaan, samoin minä, jos se vain on mahdollista. Ja niin kävikin. Viime vuonna oli 11. kerta SuomiAreenassa paikkavastaavan tehtävissä.

Nuorelle opiskelijalle työelämäyhteistyö tarjoaa tärkeitä työkokemuksia ja kontakteja. Uran alkuvaiheessa saadut työkokemukset ja projektit helpottavat seuraavan harjoittelu- tai työpaikan saamista. Opintojen aikainen yritysyhteistyö tekee opiskelijoille työelämän käytäntöjä tutuksi, mahdollistaa oman osaamisen osoittamisen käytännössä sekä tukee uuden oppimista. Omakohtaisten kokemusten pohjalta toimialaan liittyvä teoriakin avautuu paremmin ja sen pureskelu tuntuu mielekkäämmältä, kun on jotain, mihin peilata.

Oman unelmatyöpaikan löytämisen kannalta on merkityksellistä, että jo opintojen aikana on tarjolla erityyppisiä yhteistyömahdollisuuksia. Osalle oma ammatillinen suunta on pienestä pitäen selvä ja sitten on sellaisia kuin minä, jolle tulevaisuuden urapolku on edelleen hahmottumatta. Siksi onkin tärkeää, että korkeakouluilta löytyy laajasti kumppaneita, jotka voivat tarjota näköalapaikkoja opiskelijoille.

Oma asiantuntijuuteni on sittemmin laajentunut hyvinvointiteknologian kehittämiseen ja viime vuonna valmistuin Hyvinvointiteknologian YAMK-koulutusohjelmasta. Töiden ohella opiskeleminen on välillä aikamoista taiteilua, mutta toisaalta se avartaa omia näkökulmia ja mahdollistaa ammatillista kasvua. Tulevaisuuden työelämässä pärjääminen edellyttää jatkuvaa uuden opettelua ja asiantuntijuuden vahvistamista, jotta oma osaaminen on jatkossakin työelämän tarpeita vastaavaa ja tulevaisuuteen kurkottavaa. Omalta osaltani nälkä uuden oppimiseen on edelleenkin suuri.

Satakuntalainen työelämä tarvitsee korkeakoulutettuja kehittyäkseen ja uudistuakseen. Työelämäyhteistyön sisällyttäminen opintoihin esimerkiksi asiakascase’jen ja lyhyiden projektiopintojen osalta on tärkeää, jotta opiskelijat löytäisivät Satakunnasta tulevan työpaikkansa eivätkä lähtisi muualle. Porin yliopistokeskuksen tekemää monipuolista työelämäyhteistyötä ja opiskelijoiden osaamista voisi tehdä entistä näkyvämmäksi, jotta alueen elinkeinoelämä tunnistaisi paremmin sopivia yhteistyön paikkoja. Moni paikallinen toimija voisi löytää korkeakouluopiskelijoiden tarjoaman osaamisen avulla uusia ajatuksia oman toimintansa kehittämisaskeleiden tunnistamiseen ja toteuttamiseen.

Parhaimmillaan opiskelijoiden työelämäyhteistyö johtaa työllistymiseen ja vakinaisen paikan löytymiseen. Omalla kohdallani kävi niin mukavasti, että olen edelleenkin harjoittelupaikasta lähteneellä polulla, saman työnantajan palveluksessa, vaikka yrityksen nimi onkin fuusion myötä matkan varrella vaihtunut. Olen myös erittäin tyytyväinen siihen, että uralla eteneminen on ollut mahdollista työpaikallani.

Alueen korkeakoulut ovat siis avainasemassa monipuolisten väylien luomisessa opiskelijoille työelämään ja kohti unelmatyöpaikkoja. Tampereen yliopiston ASTe – Akateeminen asiantuntijuus Satakunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen tueksi -hanke on napannut kiinni tähän haasteeseen ja luo nyt uusia konsepteja yliopisto-opiskelijoiden työllistymisen edistämiseen. Tulevaisuuteen tähyilijöitä ja kiikaroijia tarvitaan myös Satakunnassa!

Kirjoittaja:

Projektipäällikkö Niina Holappa, Prizztech Oy

Satakunta DigiHealth -hanke

Robocoast R&D Center – Robotics Living Lab for Companies -hanke

Tampereen yliopiston ASTe – Akateeminen asiantuntijuus Satakunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen tueksi -hankkeen (ESR) ohjausryhmän jäsen

Satakunta DigiHealth -hankkeessa edistetään hyvinvointiteknologian ja digipalveluiden hyödyntämistä sosiaali- ja terveysalalla. Hanketta toteuttavat Prizztech Oy, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Tampereen yliopisto, WinNova ja Sataedu. Hanketta rahoittavat Satakuntaliitto (EAKR) ja Porin seudun kunnat.

Robocoast R&D Center – Robotics Living Lab for Companies -hankkeessa kehitetään robotiikkaan ja tekoälyyn liittyviä ratkaisuja mm. teollisuuteen sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Hanketta rahoittaa Satakuntaliitto (EAKR), Porin seudun kunnat (Harjavalta, Kokemäki, Pori, Pomarkku ja Ulvila) sekä Rauman kaupunki.

 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *