Fiiliskeskuskoordinaattorin syksyyn kuuluu esimiestaitojen opiskelua

Olen opiskellut Fiiliskeskuksen toimintaa nelisen kuukautta. Kuherruskuukaudet ovat takana, ihmettelyt on ihmetelty ja hihat kääritty. Fiiliskeskuksen opinnoissa on käynyt tämän syksyn aikana viisi ryhmää. Ryhmät vaihtuvat viikoittain, joten tahti on näkökulmastani melko vikkelää.

Fiiliskeskuksen opintojen tarkoitus on saada Fiiliskeskuksen toiminta ja sen tuottamat palvelut opiskelijavetoisiksi. Olemme lähteneet yhtenä toiminta-alueena kehittämään Fiiliskeskuksen esimiehen roolia ja harjoittelemaan esimiestaitoja kunkin ryhmän luotsaamisessa. Tähän tehtävään halukkaalle opiskelijalle on annettu vaativa rooli toimia oman ryhmänsä Fiiliskeskusviikon esimiehenä. Opiskeluviikolle on saatu paljon erilaisia palvelupyyntöjä opettajilta ja asiakkailta. Opettajat saattavat pyytää palveluna esim. erilaisissa vaiheissa olevien projektien osatehtäviä. Asiakkaat ovat tilanneet mm. luentoja, virkistystapahtumia ja palvelupyyntöjä valmiista myytävästä palvelurepertuaarista. Opiskelijat toteuttavat lisäksi useita esittely-ständejä terveysaiheista ja osallistuvat TAMK:n toiminnan esittelyyn yhteistyössä muiden tahojen kanssa.

Esimies organisoi palvelutuotannon kyseiselle opiskeluviikolle yhdessä koordinaattorin kanssa. Opiskelijaesimies sopii muiden opiskelijoiden kanssa tehtävien jaosta, pitää huolta aikatauluista, tiedottaa, vetää yhteen, keskustelee. Lisäksi työskentelyolosuhteiden tulee olla kunnossa ja välineiden käyttökunnossa. Välillä pitää neuvotella, sopia erimielisyyksiä ja pitää huolta, että sovitut tehtävät valmistuvat asiakkaille ajoissa. Pajan pitää pyöriä ja asiakkaan odotukset tulee täyttää.

Tähän mennessä opiskelijaesimiehet ovat selviytyneet, kukin persoonallisella tavallaan, tehtävästä vallan loistavasti. Kun opiskelijat saavat itsenäisyyttä ja vastuuta on työn tuottavuus ja lopputulos yleensä erittäin hyvä. Yhteistyö oman opiskeluryhmän kanssa on tiivistä ja ryhmän roolit napataan yllättävän luontevasti.

Ryhmien toiminnasta on Fiiliskeskusviikon lopussa pidetty reflektioistunnot. Kunkin tehtävän parissa työskennelleet arvioivat oman ryhmänsä toimintaa, aikaansaannosta ja suhdetta esimieheen ja toisiinsa. Palaute raapii myös omaa toimintaani. Olen riemuissani, koska palaute Fiiliskeskusviikosta on ollut erittäin rakentavaa ja jopa positiivista. Toiminta kehittyy toivottavasti hyvään suuntaan.

Tiina Runne , Fiiliskeskuskoordinaattori