Help wanted! Mitä tehdä, jos tarvitsen neuvoja tai apua opiskeluun?

To do -lista: kurssi-ilmot, kirjatentti, valmistele essee, lepää!
Omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan huolehtiminen on erittäin tärkeää opintojen aikana. Tampereen yliopisto tarjoaa lukuisia erilaisia palveluita jaksamisen ja opintojen tueksi. Kuva: Liisa Siivari.

Askarruttaako opintosuunnitelman tekeminen tai tulevaisuuden uranäkymät? Ehkä mahdollisuus yksilöllisiin järjestelyihin tai saavutettavuuteen herättävät kysymyksiä? Tai oletko ehkä pohtinut omaa jaksamistasi? Opiskeluihin voi liittyä monia tilanteita, joissa tarvitsee neuvoa tai apua opintoihin liittyen. Yliopisto tarjoaa opiskelijoille kattavan määrän erilaisia ohjauspalveluita ja tukea. Tähän blogitekstiin on koottu lyhyt tietopaketti siitä, mistä löytää apua eri tilanteissa ja eri vaiheissa opintoja.

Kun harkitset opiskelua Tampereen yliopistossa 

Kattavimmin tietoa Tampereen yliopiston opinnoista löydät suoraan tästä: Tampereen yliopiston nettisivut. Nettisivuilta löytyy tietoa niin koulutusohjelmista kuin myös opintosuunnista. Lisäksi oman alasi ainejärjestöstä voi aina kysyä lisätietoa opinnoista suoraan alan opiskelijoilta, kuten myös meiltä opiskelijalähettiläiltä unibuddy-chatissä. Monia opintojen käytäntöjä on myös käsitelty tässä opiskelijalähettiläiden blogissa, joten suosittelen tutustumaan tarkemmin tähän blogiin, mikäli opiskelu Tampereella kiinnostaa! Hakuun liittyvissä kysymyksissä saat apua olemalla yhteydessä yliopiston hakijapalveluihin. Katso yhteystiedot täältä: Tampereen yliopiston hakijapalvelut.

Ennen opiskelun aloittamista 

Kaksi iloista opiskelijaa.
Opiskelujen alussa tuutorit ovat aloittavien opiskelijoiden tukena. Lisäksi orientaatioviikko tarjoaa uusille opiskelijoille tietoa yliopiston käytännöistä. Kuva: Tampereen yliopiston mediapankki.

Juuri ennen opiskelujen aloittamista voi mieltä askarruttaa moni asia. Tuutorit ovat yhteydessä valittuihin opiskelijoihin hieman ennen opintojen aloitusta ja heidän tehtävänsä on auttaa uusia opiskelijoita, joten kysy rohkeasti apua heiltä! Lisäksi ennen varsinaisten opintojen aloittamista, uusilla opiskelijoilla on orientaatioviikko, jonka tarkoituksena on perehdyttää fuksit esimerkiksi yliopiston järjestelmiin sekä käytäntöihin.  

Mikäli kampukset ovat sinulle vieraita paikkoja, hätä ei ole tämän näköinen. Kampusten kartat löytyvät tästä: Esteettömyys ja kampusten kartat. Samalta sivulta löytyy myös tietoa esteettömyydestä. Kampuksilta löytyy lisäksi infopisteet, joiden henkilökunta osaa kertoa tarkemmin esteettömyydestä, mutta myös auttaa löytämään esimerkiksi oikean luentosalin tai säilytyslokerot.  

Yliopistolla on myös mahdollisuus yksilöllisiin opiskelujärjestelyihin opintojen aikana. Mikäli sinulla on tarvetta näille järjestelyille opintojen aikana tai mietit, voisivatko ne koskea sinua, voit varata keskusteluajan, jossa käydään tarkemmin läpi juuri sinun tilanteesi. Lisätietoa yksilöllisistä järjestelyistä sekä yhteystiedot löytyvät tästä: Saavutettavuus ja yksilölliset opiskelujärjestelyt.

Opintojen aikana

Miksi opiskelet sitä alaa, mitä opiskelet?
Tulevaisuus ja ura voivat herättää paljon kysymyksiä opintojen aikana. Näitäkään ei tarvitse pohtia yksin, sillä tiedekunnan tarjoamat ohjauspalvelut auttavat esimerkiksi uraan liittyvissä kysymyksissä. Kuva: Tampereen yliopiston mediapankki.

Opintojen aikaiset ohjauspalvelut on jaettu kolmeen eri kategoriaan: tiedekunnan tarjoamat ohjauspalvelut, yhteiset ohjauspalvelut sekä muut ohjauspalvelut.

Mitä nämä ohjauspalvelut ovat ja kenelle ne on tarkoitettu?

1.  Tiedekunnan tarjoamat ohjauspalvelut 

Täältä saat apua opintojen suunnitteluun liittyvissä asioissa. Oli mielessäsi HOPS tai harjoittelu tai ehkä jokin muu omaan alaan liittyvä seikka, tämä on oikea paikka. Tiedekunnan tarjoamiin ohjauspalveluihin sisältyy esimerkiksi opettajatuutorien, koulutusasiantuntijoiden ja opettajien tarjoamaa tukea ja ohjausta.

2. Yhteiset ohjauspalvelut 

Yhteiset ohjauspalvelut on tarkoitettu kaikkien eri alojen opiskelijoille. Näiden ohjauspalveluiden kautta voit saada tukea esimerkiksi hyvinvointiin tai urasuunnitteluun, mutta myös yksilöllisiin opiskelujärjestelyihin liittyen. Tukea tarjoavat opinto-ohjaajat, uraohjaajat, opintopsykologit sekä yksilöllisten opiskelujärjestelyjen asiantuntijat. Palveluita on useita erilaisia, kuten ryhmä- ja yksilöohjausta, mutta saatavilla on myös itseopiskelumateriaalia.  

Lisäksi voit varata ajan matalan kynnyksen ohjaukseen ja tukeen, eli Navigaattoriin. Navigaattorista saat apua myös ilman ajanvarausta, mikäli opinnot tai esimerkiksi oma hyvinvointi mietityttää. Täältä sinut myös ohjataan tarvittaessa oikean tukitahon piiriin. Katso lisätietoja tästä: Navigaattori.

Navigaattori löytyy myös instagramista käyttäjänimellä @navigaattori_tampereuni. Sieltä löytyy mm. vinkkejä sekä lisätietoa Navigaattorin toiminnasta. 

Yhteiset ohjauspalvelut tarjoavat myös tukea opiskelijoille, joille suomi ei ole äidinkieli, mutta he suorittavat opintojaan suomeksi. S2-opiskelijoita varten on olemassa S2-ohjaaja, joka tarjoaa tukea ja ohjausta erilaisiin kieleen ja kielitaitoon liittyvissä asioissa. Mikäli esimerkiksi suomen kielen käyttö kursseilla tai haasteet opinnäytetyön kirjoittamisen kanssa ovat mielessä, varaa henkilökohtainen tapaamisaika S2-ohjaajan kanssa.   

3. Muut ohjauspalvelut 

Muihin ohjuspalveluihin lukeutuu suuri määrä muita ohjaus- ja tukipalveluita. Tähän sisältyvät esimerkiksi, opintotoimisto, oppilaitospastori, IT-Helpdesk, kielikeskus ja liikuntaneuvonta. 

Lisätietoa kaikista näistä palveluista löydät Tampereen yliopiston opiskelijan oppaasta: ohjaustahot ja yhteystiedot. Täältä löytyvät myös linkit kaikkien näiden kolmen eri tason palveluiden yhteystietoihin sekä linkki usein kysyttyihin kysymyksiin liittyen ohjauspalveluihin.

Ilmoitustaulu, jossa julisteita. Teksti: Kun tilanne on SOS.
Jos tilanne on SOS, ota yhteyttä ohjauspalveluihin. Esimerkiksi Navigaattori tarjoaa matalan kynnyksen ohjaus- ja tukipalvelua, josta opiskelija ohjataan tarvittaessa oikean palvelun piiriin. Kuva: Liisa Siivari.

”Ei tartte auttaa” 

Tämä suomalainen mentaliteetti ei ole kovinkaan toimiva konsepti. Mikäli sinua askarruttaa mikä tahansa opintoihin tai omaan jaksamiseesi liittyvä asia, tärkeintä on pyytää apua.

Kaikesta ei tarvitse eikä ole tarkoituskaan aina selviytyä yksin, siksi yliopiston lukuisat eri ohjauspalvelut ovat olemassa.

Ne on kehitetty juuri meitä opiskelijoita varten, joten eri tukipalveluiden hyödyntäminen on enemmän kuin suositeltavaa. Ohjauspalveluita voi lähestyä hyvin matalalla kynnyksellä! 

 

Kirjoittajasta

Olen Liisa, yhteiskuntatutkimuksen ensimmäisen vuoden maisteriopiskelija. Pääaineeni on sukupuolentutkimus ja sivuaineena luen viestintää. Olen opiskellut myös mm. julkisoikeutta sekä henkilöstöjohtamista ja työhyvinvointia. Minua innostaa itsensä kehittäminen ja kiinnostuksen kohteina on erityisesti työelämä ja tasa-arvo kysymykset.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi