Kokemuksia urahaaveiden muuttumisesta Tampereen yliopistossa

Pääkuva

Mitä jos urahaaveet vaihtuvatkin yliopisto-opintojen aikana? Uskallanko aloittaa tietyssä tutkinto-ohjelmassa jos en ole aivan varma, onko se soveltuva juuri minulle? Tällaiset kysymykset ovat varmasti monen hakijan mielessä korkeakoulujen yhteishaun kolkuttaessa ovella. Erilaisia alavalintoja on niin paljon, että voi tuntua mahdottomalta valita yhtä tiettyä suuntaa. Apua on toki saatavilla esimerkiksi toisen asteen koulutuksen opinto-ohjaajilta, mutta loppupeleissä päätös on kuitenkin oma. 

 

Luota omiin mielenkiinnon kohteisiin: Mikä sai minut motivoitumaan toisen asteen opinnoissa? 

Monesti neuvotaan, että täytyy kuunnella omia haaveita ja omia mielenkiinnon kohteita: Toisille voi olla täysin selvää, että haluaa kouluttautua lääkäriksi tai luokanopettajaksi. Toisille voi taas olla haastavampaa alavalinnan kanssa ja se onneksi on nykyään ihan ok. Monet pitävät myös välivuoden ja miettivät sen aikana, mitä haluaisi tehdä. Itse olin samassa tilanteessa: Lähdin välivuodeksi Irlantiin ja kansainvälisyyskokemus antoi minulle tilaa oppia maailmasta, kokeilla pärjäämistä itsenäisesti ja muodostaa uusia ystävyyssuhteita Suomen ulkopuolelta. Mielestäni oli hienoa hengähtää lukion jälkeen hetki ja tunnustella, mikä oma alani voisi olla. Opintojen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä, vaikka kaverit olisivatkin ehtineet jo edetä omissa opinnoissaan. Voi olla tarpeellista miettiä hetki ja reflektoida esimerkiksi sitä, mistä innostuin lukio-opinnoissa. Omalla kohdallani se auttoi suuresti hahmottelemaan suuntaviivoja, mikä ala voisi olla itselle sopivin. 

Välivuoden aikana tein listaa asioista, jotka minua kiinnostivat, ja pohdin, mitkä alat voisivat palvella kiinnostuksen kohteitani. Mietin myös työllistymistä ja tulevia työmahdollisuuksia. Hakuvaiheessakaan en ollut vielä täysin varma suunnastani. Olin ehkä jopa hieman kateellinen niille, joilla oli selvät suunnitelmat. Pohdin sitä, miksei minulla voisi olla sama tilanne.

Opinto-ohjaaja kuitenkin kannusti seuraamaan omia kiinnostuksen kohteitani. Hän sanoi, että asiat selviäisivät opintojen aikana – ja niin kauan kuin seuraa omia haaveitaan, ei voi mennä täysin pieleen. 

Opintojen aloittaminen ja omiin kiinnostuksen kohteisiin syventyminen  

Välivuoden jälkeen hain Tampereen yliopistoon opiskelemaan kansanterveystieteitä. Pidin kovasti tutkinto-ohjelmani suunnasta ja innostuin terveyden yhteiskunnallisesta merkityksestä sekä yhteiskunnallisista rakenteista ylipäätäänsä. Kandidaatintutkinnon aikana sain toteutettua kaikki suunnitelmani. Ensinnäkin sain valittua laajasta sivuainevalikoimasta kursseja, jotka minua kiinnostivat. Lisäksi toteutin haaveeni kansainvälistymisestä: kävin lyhytaikaisessa vaihdossa Barcelonassa ja vietin vuoden vaihdossa Chicagossa. Nämä kokemukset toivat elämääni uusia ystäviä, kokemuksia ja urahaaveita. 

Vaihtokokemus on ollut parhain ja opettavaisin kokemukseni Tampereen yliopistossa. Kuva: Heli Saari

Kun kandidaatintutkielmani alkoi valmistua, aloin haaveilla erilaisesta ja kansainvälisemmästä urapolusta. Löysin itseni jälleen tilanteesta, jossa alavalinta ei ollutkaan enää niin selkeä. Pohdin, voiko tässä vaiheessa olla vielä tällainen tilanne. Ystäväni kansanterveystieteiden opintosuunnasta saivat harjoittelupaikkoja ja edistyivät alalla, josta he olivat todella kiinnostuneita ja johon he halusivat työllistyä. Minä jouduin sen sijaan tekemään taas kerran erilaisia valintoja, seuraamaan omia tavoitteitani ja pohtimaan, miksi alavalinta ei onnistunutkaan suunnittellusti. Onneksi Tampereen yliopistossa on ollut helppo valita laajoista sivuainekokonaisuuksista itseä kiinnostavia kursseja. Lisäksi on mahdollisuus valita tutkintoon opintoja muista suomalaisista korkeakouluista.

Monet ystäväni ja kurssikaverini ovat valinneet mitä erikoisimpia sivuainekokonaisuuksia tukemaan omia pääaineopintoja ja se onkin yliopistossa hienoa, että voi tehdä itselleen hyvin omannäköisiä kokonaisuuksia ja tutustua eri opintoihin hyvinkin laajasti.

Tämä antoi myös itselleni laajan mahdollisuuden tutustua opintoihin eri aloilta. Hieno mahdollisuus oli myös lukea hyväksi vaihdossa käydyt kurssit osaksi tutkintoani ja vaihdossa pystyinkin valitsemaan kursseja laajasti myös oman pääaineeni ulkopuolelta.   

Mielenkiinnon kohteiden vahvistuminen ja oman polun löytyminen  

Keväällä 2024 päätin seurata mielenkiinnon kohteitani ja hakea opiskelemaan pitkää sivuainettani, kansainvälistä politiikkaa, Tampereen yliopistoon maisteriohjelmaan. Päätös tuntuu tähän mennessä erittäin hyvältä, motivaationi opiskeluun on kasvanut ja harjoittelupaikat ovat alkaneet tuntua mielenkiintoisemmilta kuin koskaan. Mitään näistä päätöksistä ei kuitenkaan olisi syntynyt, jos en olisi pysähtynyt, rohkeasti kokeillut omia rajojani ja ennen kaikkea seurannut sitä, mikä tuntuu itselle parhaalta. Ja hienointa ehkä oli se, että nämä kaikki asiat tapahtuivat myös yliopisto-opintojeni aikana. Eli jos tällä hetkellä mietityttää korkeakoulujen yhteishaussa alavalinta, on hyvin monenlaiset ratkaisut mahdollisia vielä opintojen aikanakin, tietysti riippuen hieman alavalinnasta. 

Yliopisto-opintoja ei tule siis käsittää yleisesti valmiiksi suunniteltuna kokonaisuutena. Sen sijaan näkisin sen mahdollisuutena kasvattaa omaa asiantuntemusta, kartoittaa henkilökohtaisia tavoitteita ja kehittyä ammatillisesti. Esimerkiksi sivuaineiden avulla voi luoda erittäin kiinnostavia kokonaisuuksia, joissa voi yhdistää montaakin eri alaa, jotka kiinnostavat.

Oma tarinani toimii esimerkkinä siitä, että yliopisto-opinnot voivat kulkea hyvin erilaisia urapolkuja, eivätkä kaikki tarinat ole sellaisia, joissa on pienestä pitäen halunnut olla tietyssä ammatissa ja lopulta valmistuu sellaiseen.  

Mistä löydän apua tilanteeseeni? 

Mikäli tuleva alan valinta tuottaa ylitsepääsemätöntä stressiä, monenlaiset ratkaisut ovat myös yliopisto-opintojen aikana mahdollisia. Jo ennen hakuprosessia on mahdollista keskustella opinto-ohjaajan tai vaikka uraohjaajan kanssa, jutella tulevaisuuden haaveista ja millainen tutkinto niihin voisi sopia. Mikäli urahaaveet muuttuvat kesken opintojen tai oma ala ei tunnukaan omalta, yliopistossa työskentelevät muun muassa tutkinto-ohjelman opintoneuvojat ja henkilökohtainen HOPS-ohjaaja, joiden kanssa askarruttavia kysymyksiä voi pohtia yhdessä. Mikäli alanvaihto alkaa tuntua ajankohtaiselta, voi hakea esimerkiksi suoraan uuden alan maisteriohjelmaan, aloittaa toisessa tutkinto-ohjelmassa kandidaatin vaiheesta lähtien tai hakea yliopiston sisäisillä menettelyillä esimerkiksi siirtohaussa. Täältä voi kurkata laajemmin Tampereen yliopiston tarjoamia suomenkielisiä ja englanninkielisiä koulutusohjelmia niin ensimmäistä tutkintoaan suorittavalle kuin jo yliopistossa uutta suuntaa miettivälle. Huomaathan, että kevään yhteishaun lisäksi järjestetään useampia hakuja eri ajankohtina. Itseä kiinnostavat hakuajat ja -väylät kannattaa laittaa hyvissä ajoin korvan taakse! 

 

Kirjoittajasta: 

_

Moikka! Olen Heli ja opiskelen ensimmäistä vuotta kansainvälisen politiikan maisteriohjelmassa. Vapaa-ajalla tykkään luonnossa liikkumisesta, ryhmäliikunnoista ja soitan myös pianoa ja kitaraa. Lähellä sydäntäni on kv-toiminta ja eri kulttuurien kohtaaminen sekä hyvinvointi niin arjessa kuin opinnoissa. 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi