Nokia Arenan pääkäyttäjät Ilves ja Tappara ovat Suomen menestyneimpiä seuroja jääkiekossa, ja seurojen edesottamukset puhuttavat ja kiinnostavat monia kaupungissa. Yksi takuuaihe erilaisissa kahvipöytäkeskusteluissa tamperelaisilla työpaikoilla onkin jatkuva väittely siitä, kumpi noista kahdesta seurasta on parempi.
Nokia Arenan valmistuessa Ilveksen ja Tapparan miesten edustusjoukkueet jättivät Suomen vanhimman jäähallin – vuonna 1965 valmistuneen Hakametsän – taakseen ja siirtyivät areenan tiloihin joulukuussa 2021. Urheilullisesti siirtymävuosi oli menestys: Tappara voitti varsin selvään tyyliin Suomen mestaruuden, ja Ilves puolestaan sijoittui pronssille, mikä oli sille ensimmäinen mitali miesten jääkiekkoliigassa kahteenkymmeneen vuoteen.
Tällä kaudella sama meno on jatkunut, ja molemmat seurat kilpailevat jälleen tiukasti Suomen Liigan kärkisijoista niin runkosarjassa kuin lopullisen järjestyksen ratkaisevissa kevään pudotuspeleissä. Varsinkin mikäli joukkueet kohtaisivat toisensa jälleen pudotuspeleissä, Tampere tulisi todennäköisesti menemään muutaman viikon ajaksi melko lailla sekaisin. Ilves-kannattajat ovat vuodesta 1985 lähtien odottaneet näkevänsä nyt kärkisijoille palanneen seuransa voittavan Liiga-mestaruuden, ja Tapparan 2010-luvulta alkaneet menestysvuodet ovat lisänneet nälkää entisestään. Erityisesti mestaruuden ratkaisevat loppuottelut näiden tiukasti keskenään kilpailevien seurojen välillä olisivat varmasti huikea ja ennennäkemätön näytös, joka jäisi kaikkien mieleen.
Tamperelaisen jääkiekkoilun uusi kehto
Tamperelaisseurojen yleisökeskiarvot ovat Suomen Liigan suurimpia – Ilves on kyseisessä tilastossa tämän tekstin kirjoitushetkellä ykkönen ja Tappara kakkonen. Kummallakin seuralla keskiarvo asettuu yli 7300 katsojaan peliä kohden, mikä olisi vanhassa Hakametsässä tarkoittanut joka ottelussa loppuunmyytyä hallia.
Varsinkin Ilveksen ja Tapparan väliset paikallisottelut myydään areenallakin nykyään loppuun noin kuukautta ennen ottelua, ja varmasti erityisesti pudotuspeleissä areena tulee olemaan useimmissa muissakin otteluissa täynnä. Mikäli areenan odotetaan tulevan tapahtumassa täyteen, kannattaa areenalle tulla jonojen välttämiseksi ajoissa. Luppoajan voi käyttää vaikkapa joukkueiden alkulämmitteluiden seuraamiseen tai kioskeista ostetun ruoan syömiseen.
Kasvavassa kaupungissa kalliilla tonttimaalla ja maailmanluokan tapahtumia puoleensa vetävällä monitoimiareenalla pelaaminen toki kustantaa myös seuroille huomattavasti enemmän kuin ennen, jolloin pääsylippujen hinnat otteluihin eivät yleisesti ottaen ole halvimmasta päästä. Silti useimpiin otteluihin on saatavilla myös edullisempia opiskelijalippuja, joilla käytännössä peliin voi päästä halvimmillaan noin kymmenellä eurolla. Otteluliput sisältävät myös Tampereen julkisen liikenteen eli Nyssen liput, jotka ovat voimassa kolme tuntia ennen ottelua ja viisi tuntia sen alkamisajan jälkeen.
Se, millaiselta paikalta ottelua kannattaa areenalla seurata, riippuu siitä, mitä ottelussa erityisesti haluaa nähdä. Alakatsomoiden etu on ehdottomasti niiden läheisyys kenttään – kun pelaajat ja pelitapahtumat tulevat kohdalle, esimerkiksi alimmalla rivillä voi lähes tulkoon kokea olevansa osa pelitapahtumia. Pelin yleistä rakennetta ja joka pelissä esitettävän tyylikkään alkushow’n aikaisia jääprojisointeja pystyy puolestaan tarkastelemaan paremmin yläkatsomosta, jonka penkkirivit nousevat loivan alakatsomon sijaan hieman jyrkemmin kohti areenan kattoa. Päätykatsomoissa sijaitsevat joukkueiden kannattajakatsomot, joiden tarkoitus on eurooppalaiseen tyyliin luoda tapahtumaan tunnelmaa. Liikuntarajoitteisten paikat sijaitsevat Ilveksen fanikatsomon puoleisessa päätykatsomossa.
Tarjolla myös maailmanluokan konsertteja
Varsinkin viimeisen vuoden aikana, kun Helsingissä sijaitsevan entisen Hartwall Arenan ollessa suljettuna hallin venäläisomistuksen vuoksi, Tampereen merkitys suurten sisätapahtumien järjestäjänä on entisestään korostunut. Nokia Arenalla oni konsertoinut kotimaisten artistien lisäksi myös monia musiikin kansainvälisiä tähtiä, kuten Queen, Adam Lambert, Sting ja Andrea Bocelli. Keväällä 2023 areenalla on määrä nähdä myös esimerkiksi Volbeatin ja Robbie Williamsin konsertit. Jouluna Nokia Arenalla nähtiin myös jääbalettia, kun maailmanmainetta tavoitteleva Lumikuningatar-jääbaletti esiintyi areenalla.
Paikallisten seurojen otteluiden lisäksi areenalla pelattiin sen ensimmäisenä vuonna myös miesten jääkiekon maailmanmestaruudesta, ja syksyllä vieraaksi saapui pohjoisamerikkalainen kiekkosarja NHL. Jääkiekon maailmanmestaruudesta pelataan Tampereella myös jälleen tänä keväänä kisojen siirryttyä viime keväänä Venäjältä Tampereen ja Riian järjestettäväksi. Itse pääsin viime keväänä monien muiden yliopisto-opiskelijoiden tapaan kokemaan ikimuistoiset jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut vapaaehtoistyöntekijänä, kun työskentelin Nokia Arenalla kisojen mediakeskuksessa kisoista raportoineiden toimittajien apukätenä.
Yliopiston Paidia-tila ja paljon muuta
Isojen tapahtumien lisäksi Kannella sijaitsevalla areenalla tapahtuu toki paljon muutakin. Areenan kyljessä sijaitsee esimerkiksi noin 600 asiakaspaikan hotelli, jonka muutamasta huoneesta on tapahtumalipun ostamalla mahdollisuus päästä parvekkeelle seuraamaan areenan tapahtumaa. Hotellilla on lisäksi oma ravintola, kokoustiloja ja kesäisin auki oleva kattoterassi kattoterassi, josta aukeaa näkymä Tampereen ylle.
Lisäksi areenan aulan yhteydessä sijaitsevat panimoravintola sekä kasino, ja areenakompleksiin on rakennettu esimerkiksi Opaali- ja Topaasi-tornitaloihin myös asuntoja sekä toimistotiloja. Areenalla on myös pääosin yrityksille tarkoitettuja aitioita ja vip-tiloja, kuten 250-paikkainen Stefan’s-katsomoravintola ja katutasossa sijaitseva 400-paikkainen Eventum-gaalatila. Ilveksen sekä Tapparan fanituotemyymälät toimivat myös otteluiden ulkopuolisena aikana areenalla ja sen sisäänkäynnin vieressä. Harjoitusjäähalli puolestaan sijaitsee junaradan tasolla osittain varsinaisen areenan alapuolella. Yliopiston kannalta olennaista lienee myös yliopistoyhteisön areenalta vuokraama Paidia-tila, jossa järjestetään erilaisia yliopistoyhteisöön liittyviä tapahtumia.
Vaikka osa areenan tapahtumista olisikin ainakin omalle opiskelijabudjetilleni liian kalliita, areena on silti ratikan ohella saanut itselleni aikaan tunteen Tampereesta aiempaa suurempana kaupunkina. Nokia Arenan antamat mahdollisuudet suurten sisätapahtumien järjestämiseen tarkoittavat samalla myös kaupungin vetovoiman kasvua ja uudenlaisia tapoja viettää vapaa-aikaa Tampereella. Näin tamperelaisena jääkiekon suurkuluttajana olen myös kokenut hienoksi, että pelipaikka sijaitsee vihdoin aivan kaupungin keskustassa. Tampereen yliopiston keskustakampuksella kulkiessakaan ei voi olla kiinnittämättä huomiota vieressä törröttävään maailmanluokan monitoimiareenaan.
hyvä arttikeli
jukka helsingistä
1.10.2023 12:56