Tutkijanurani alussa osallistuin liiketoiminnan yhteiskehittämistyöpajaan, jossa vieraili muuan rakennesuunnittelun professori. Professori ihmetteli ääneen, että hän ymmärtää kyllä fysiikan lait, jotka pitävät rakennusta pystyssä, mutta mitä ovat ne voimat, jotka kannattelevat ihmisten keskinäistä innovaatioyhteistyötä?
Tämä kysymys jäi askarruttamaan mieltäni ja on tärkeä aihe itselleni edelleen, kun ajankohtaiseksi ilmiöksi ovat nousseet innovaatioekosysteemit esimerkiksi kiertotalouteen siirtymiseksi. Ekosysteemit ovat monen organisaation muodostamia, tietyn tarkoituksen ympärille muodostuvia kokonaisuuksia. Tarkastelen ekosysteemejä siitä näkökulmasta, miten me ihmiset niissä toimimme.
Sosiologian näkökulmasta yhteisö on perustava tekijä luovien yhteisöjen ja organisaatioiden toiminnalle. Yhteisö rakentuu silloin, kun ihmiset neuvottelevat keskinäisistä suhteistaan ja roolistaan yhteisössä sekä luovat yhteistä identiteettiä ja tarkoitusta tekemiselleen.
Innovaatioissa tarvittava tieto on myös tulosta yhteisön jäsenten vuorovaikutuksesta. Yksilöllinen ”hiljainen tieto” on vahvasti sidoksissa kunkin omaan käytännön asiantuntemukseen. Siksi tarvitaan avaavaa keskustelua siitä, mikä kullekin on oikeasti tärkeää, jotta pääsemme käsiksi yhteiseen tiedon luomiseen. Syventävien keskustelujen avuksi tarvitaan työkaluja, esimerkiksi malleja ja pelejä tekniikasta, taloudesta sekä ympäristökysymyksistä, jotta voimme ymmärtää yhdessä paremmin eri näkökulmia.
Johtamisessa tarvitaan yhteisöllistä osaamista
Johtamisen kannalta yhteisöllinen näkökulma näyttäytyy tarpeena ymmärtää ja hyödyntää erilaista osaamista, synnyttää dialogia, käsitellä ristiriitoja sekä ohjata toimintaa yhteisen arvonmuodostuksen hyväksi. Yhteistyö on tästä näkökulmasta sosiaalinen saavutus, ja sen johtamisessa korostuu inhimillisten prosessien ymmärrys ja niiden tukeminen.
Innovaatiotoiminnan ja ekosysteemien johtamista tutkitaan ja opetetaan Tampereen yliopiston tietojohtamisen sekä tuotantotalouden yksiköissä. Alan tutkimusta kokoaa yhteen myös uusi kiertotalouden johtamisen tutkimuskeskus (ManCE). Innovaatiotoiminnan sosiologista lähtökohtaa on hyödynnetty myös Karhu-hankkeessa, jossa kehitetään kiertotaloutta Satakunnan teollisuudessa.
Tervetuloa kaikki innovaatiotoiminnan yhteisöllisestä ulottuvuudesta kiinnostuneet mukaan tutkimaan ja oppimaan aiheesta lisää!
Antero Hirvensalo
Tutkijatohtori, KARHU-hankkeen vastaava johtaja
Tampereen yliopisto, tietojohtaminen
antero.hirvensalo@tuni.fi
p. 050 4678715
Kommentit