Tekoäly ratkomassa yritysturvallisuuden haasteita

Kauluspaitainen henkilö pitää kädessään puhelinta. Puhelimen yllä leijuu robottihahmo kuvaamassa tekoälyä, joka kysee kuinka voin auttaa?

Tulevaisuus tuo uusia uhkia yritysturvallisuuteen, joihin yritysten pitäisi osata varautua. Tekoäly mahdollistaa uusia toimintatapoja yritysturvallisuuteen, mutta samalla tekoälyn osalta on tiedettävä ja hallittava turvallisuusriskit.

Yrityksissä pitäisi ennakoida, varautua ja torjua uudenlaisia uhkia. Samalla yritysten tulisi kehittää ja käyttöönottaa nopeasti kehittyvää teknologiaa yritysturvallisuuden tueksi. Teknologia tarjoaa paljon mahdollisuuksia yritysturvallisuudessa hyödynnettäväksi, kun oivalletaan sopivia soveltamiskohteita. Yrityksissä tarvitaan tietoa uudenlaisista turvallisuusriskeistä, niihin varautumisesta ja älykkäiden teknologiaratkaisuiden mahdollisuuksista. Tarvitaan myös verkostoa, jossa jakaa näkökulmia turvallisuustilanteen muutoksista ja niihin varautumisesta.

Tätä tietoa ja oppia yrityksen omista mahdollisista turvallisuusuhista ja tekoälyn hyödyntämisestä riskien kartoitukseen tarjoaa alkuvuodesta 2024 käynnistynyt Uudistuva yritysturvallisuus-hanke. Hanke on Porin yliopistokeskuksessa sijaitsevan Tampereen yliopiston data-analytiikka ja optimointi (DAO) -ryhmän vetämä.

Yrityksen omasta datasta esiin riskit ja uhat

Hankkeen projektipäällikkö ja asiantuntija seivovat hymyillen pyöreän pystypöydän takana tiiliseinän edessä.
Kuvassa projektipäällikkö Minna Haapakoski ja asiantuntija Jari Pohjola.

Uudistuva yritysturvallisuus -hankkeen projektipäällikön Minna Haapakosken mukaan yrityksissä kohdataan uudenlaisia turvallisuusriskejä toimintaympäristön muuttuessa erityisen nopeasti juuri nyt.

Tarjoamme yrityksille mahdollisuuden käyttää yliopiston osaamista data-analytiikassa ja tekoälyssä erilaisten pilottien avulla, Haapakoski kertoo.

Pilotit voivat käsitellä esimerkiksi turvallisuusuhkien tunnistamista datan pohjalta ennakoivasti tai riskien kartoitusta yrityksen dataan pohjautuen. Piloteissa voidaan tarjota myös esimerkiksi osaamista siitä, millaisia riskejä tekoälyn käyttäminen itse aiheuttaa ja miten sitä tehdään turvallisesti.

Tekoälylle voidaan syöttää hyvinkin erilaista dataa ja opetusvaiheen jälkeen se pystyy itsenäisesti etsimään turvallisuusuhkia yrityksen tietovarannoista. Data-analyysiä sekä tekoälyä sovelletaan erilaisissa pilottikokeiluissa, kertoo hankkeessa mukana oleva asiantuntija, TkT Jari Pohjola. Pohjolan erikoisosaamisosaamisalueita ovat datankäsittely sekä koneoppimis- ja tekoälyjärjestelmien luominen.

Yrityskokeiluista positiivisia tuloksia

Valmistelut, kokeilut ja pilotit toteutetaan yhdessä yritysten asiantuntijoiden kanssa ja niiden pohjana ovat yritysten todelliset kehittämiskohteet. Kokeiluissa ja piloteissa käytetään osallistujayritysten omaa dataa. Näin yritykset saavat todellisia kokemuksia ja tietoja tekoälyn eri mahdollisuuksien soveltumisesta niiden tarpeisiin.

Kolmevuotisessa Uudistuva yritysturvallisuus -hankkeessa mukana olevat yritykset ovat olleet positiivisia alustavien tuloksien suhteen ja uusia datankäyttöinnovaatioita on jo esitettykin seuraaviin vaiheisiin.

Kiinnostuitko hankkeesta?

Lisätietoja voit kysyä:

Tarmo Lipping, DAO ryhmän johtaja, ”Uudistuva yritysturvallisuus”-hankkeen vastuullinen johtaja, tarmo.lipping@tuni.fi
Minna Haapakoski, hankeen projektipäällikkö, minna.haapakoski@tuni.fi

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *