Mobiilipäätteiden yleistyessä kilpailu verkkoteknologioiden kehityksestä on kovaa. Ciscon arvion mukaan vuonna 2019 mobiilikäyttäjiä on maailmanlaajuisesti jopa 5,2 miljardia. Tämän perusteella 5G-teknologia on enemmän kuin tervetullut uudistus. Nykyisellä 4G-teknologialla olen huomannut saavuttavani noin 20-60 MBps nopeuden LTE-verkossa useimmilla paikoilla. Teoreettinen maksiminopeus tässä verkossa on 150MBps. 5G-teknologialla on jo testeissä saatu huimia tuloksia. Nokia esitteli huhtikuussa laitteiston, jolla voidaan saavuttaa 10Gbps tiedonsiirtonopeus.
Mitä kaikella tällä nopeudella sitten voi tehdä? Se ei suinkaan ole liian nopea. Teknologian kehittyessä tiedostokoot tulevat todennäköisesti myös kasvamaan. Jo käytössä olevalla 4K-kuvanlaadulla elokuvat ovat tiedostokooltaan melkein 200 gigabittisiä. Jos tällä laadulla halutaan vaikka suoratoistaa videopuhelua, nykyteknologia saattaa joutua pulaan. Pelkästään maksiminopeudet eivät ole ainoa asia mitä uudesta 5G-verkosta voidaan hyötyä. Tiedonsiirtonopeudet tulevat todennäköisesti olemaan suurempia alueilla jossa signaalit ovat heikompia. Siellä, missä nyt on 3G-yhteys, voi tulevaisuudessa olla vaikka nykyistä 4G:tä vastaava yhteys. Tämän avulla lisätty- tai virtuaalitodellisuus voidaan toteuttaa tehokkaammin ja näihin kehitettävien sovellusten mahdollisuudet kasvavat. Myös itsestään ajavat autot voidaan ehkä toteuttaa hyödyntämään mobiiliverkkoa ja 5G:n avulla voidaan mahdollisesti ratkaista tämänhetkisiä verkkoyhteyden tuomia haasteita.
Suomi ei ole 5G-teknologian kehityksessä suinkaan jäljessä. Nokia ja japanilainen NTT DoCoMo kehittävät yhteistyöllä 70GHz taajuuasalueella toimivaa 5G-teknologiaa, joka on tarkoitus saada julkiseen käyttöön 2020 Tokion olympialaisiin mennessä. Tämän lisäksi teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja Oulun yliopisto ovat yhdessä rakentaneet Suomen ensimmäisen 5G-testiverkon. Testiverkko koostuu kahdesta osasta; suljettu ja julkinen puoli. Suljettu puoli on jo otettu käyttöön ja ensimmäiset testit ovat suoritettu onnistuneesti. Julkinen puoli avataan myöhemmin ja sillä on tarkoitus testata verkon toimintaa suurilla loppukäyttäjämäärillä. Vaikka kaikki käyttäjät eivät ole vielä siirtyneet käyttämään 4G-verkkoja, olen itse jo henkisesti valmis vastaanottamaan seuraavan sukupolven.
Kirjoittaja on tikon tietoverkkopalvelut opintopolun kolmannen vuoden opiskelija Ilkka Pakkanen