Better together

Työharjoittelukokemuksista kirjoittanut Sofia Piekkola, 15tiko

Aurinko on noussut jo korkealle kevättaivaalle, kun raahaan matkalaukkuani pitkin Tampereen keskustaa. On toukokuun 8. päivä. Saapuessani perille työharjoittelupaikalle, on toimistolla jo odottava ilmapiiri. Tänään matkustamme Visman Better Together -konferenssiin Madridiin. Odotettavissa on 4 päivää matkustamista, hyvää seuraa, maailmankuuluja puhujia, paljon uusia tuttavuuksia ja tietysti hillitöntä hauskanpitoa. Jyväskylästä saapuva bussi koukkaa toimiston pihaan Hatanpäällä ja noukkii lisää matkalaisia kyytiin. Matka voi alkaa.

Saavumme Madridiin kellon ollessa jo yhdeksän illalla. Hotelli- ja konferssikeskus Marriott Madrid Auditorium ottaa meidät vastaan ja hotellin aulassa tilanne alkaa valjeta. Lähes koko valtava hotelli on varattu Visman työntekijöille ja kuhina saa hymyn huulille. Henkilökuntaa on saapunut niin Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Liettuasta kuin tietysti Suomestakin. Lopulta saamme huoneen avaimet ja viemme laukut odottamaan parempaa aikaa. Siirrymme upeaan juhlasaliin ruokailemaan tuhannen muun vismalaisen kanssa. Ruoka tuntuu olevan yksi matkan tarkoituksista; nytkin buffetti on auki 02.30 asti. Syömme navat täyteen ja kipaisemme ennen yöunia vielä tutustumaan hotelliravintoloiden tarjontaan. Pitkä päivä on takana ja pian uni viekin voiton ja siirrymme nukkumaan mankeloituihin lakanoihin.

 

Perjantaiaamu valkenee lämpimänä ja aurinkoisena. Pikaisen aamiaisen jälkeen porhallamme kuuntelemaan ensimmäistä esiintyjää. Tilaisuuden aloittaa konsernin johtaja Carsten Boje Møller. Carsten kertoo konferenssin taustoja ja valaa yhteishenkeä suureen yleisöön. ”Some call it cost, we call it investment” painottaa Carsten ja muistuttaa, että työntekijät ovat yrityksen tärkein ja suurin vahvuus. Konferenssin tavoite on panostaa yrityksen kulttuuriin yli toimisto- ja maarajojen. Yhdessä olemme parempia – Better together.

Carstenin jälkeen lavalle astuu Jonathan MacDonald. Hän kutsuu itseään ikuiseksi muuttujaksi. Todellisuudessa hän on yksi maailman korkeimmalle arvostettuja puhujia, joka on yli 20 vuotta työskennellyt johtavien yritysten, kuten Googlen, Applen ja Microsoftin kanssa. Hän painottaa puheissaan vahvasti muutosta – ja huumoria. Naurua ei siis tulisi puuttumaan. Jonathan aloittaa puheensa kertomalla, kuinka Britannian musiikkiteollisuus oli aikoinaan palkannut hänet pysäyttämään musiikin laittoman jakamisen internetissä. ”You have to sue the internet!” Jonathan huomauttaa, että elämme yhteistyön aikaa. Tuotteita ja palveluita ostetaan maapallon toiselta puolelta ja yrityksillä on enemmän mahdollisuuksia yhteistyöhön, kuin koskaan aiemmin. Emme ole koskaan olleet enemmän yhteydessä toisiimme. Tutkimusten mukaan jokaisella alalla aina maataloudesta tietotekniikkaan ja avaruusteknologiaan yhteistyöllä päästään pidemmälle. Jokin kuitenkin saa meidät ajattelemaan, että henkilökohtainen menestys on tärkeämpää, kuin yhdessä menestyminen. Nimittäin ego.

Jos tavoite on pysäyttää musiikin laiton jakaminen internetissä, onko kannattavampaa haastaa internet oikeuteen, vai pyrkiä toimimaan yhteistyössä sen kanssa? Haluammeko olla itse parempia, vai yhdessä parempia? Onko kannattavampaa työskennellä muita vastaan, vai muiden kanssa? Yhteistyö ei ole tehtävä tai missio. Se on edellytys olemassaololle.” -Jonathan MacDonald

Jonathan päättää puheensa muistuttamalla halun merkityksestä. Halu on nimittäin työntekijän kaikista tärkein ominaisuus. Halu oppia, halu tehdä hyvää työtä ja halu olla hyvä työssään ja työyhteisössään. Jos halukkuutta ei löydy, kannattaa miettiä onko oikeassa tehtävässä tai oikealla alalla. Pystyykö työ innostamaan ja inspiroimaan? Jonathan saa puheestaan raikuvat aplodit.

Seuraavana lavalle nousee Henrik Lindström, jolla olisi varmasti ollut vastauksia nuorelle Jonathan MacDonaldille. Hän on nimittäin Spotifyn senior-tuotepäällikkö. Henrik on tullut puhumaan koneoppimisesta ja sen hyödyntämisestä. Hän avaa selkeiden esimerkkien pohjalta koneoppimisen perusteita ja painottaa, että sen hyödyntäminen tuo liiketoiminnassa selkeitä hyötyjä. Yleisö saa kuulla esimerkkejä siitä, kuinka Spotify hyödyntää koneoppimista ja mitä mittareita se käyttää ennustaessaan käyttäjien mieltymyksiä ja toivottuja hakutuloksia. Luento on mielenkiintoinen.

Kun Henrik saa luentonsa loppuun, on päivä jo puolessavälissä ja siirrymme lounaalle. Tarjoilijoita sinkoilee sinne tänne koittaen parhaansa mukaan pitää astiat täysinä. Jäätelöbuffetti on monen suosikki. Lounaan jälkeen siirrymme vielä kuuntelemaan Visman työntekijöitä, joista osa on päässyt esittelemään saavutuksiaan lavalle. Yrityksessämme tehdään hienoa työtä! Ja tietysti elektronisia oluthanoja. Tottakai.

Päivän luennot on kuunneltu ja on aika tutustua kaupunkiin. Kaikki 1000 työntekijää on jaettu 10 hengen sekatiimeihin, joista jokaisella on illalle yksi tavoite: tehdä 90 sekunnin elokuva Madridista, rakkaudesta ja yhteisöllisyydestä. Tiimit kärrätään busseilla helteiseen Madridin keskustaan. Tuntuu, että kaikilla on sama määränpää – terassi. Osa tiimeistä suoriutuu tehtävästä varsin mallikkaasti, kun taas osa tiimeistä suoriutuu ihan toisissa asioissa, mutta vähintäänkin yhtä mallikkaasti. Tärkeintä on kuitenkin työkavereihin tutustuminen ja yhdessäolo. Illan kruunaa espanjalainen illallinen Madridin hienoimmissa ravintoloissa. Joukkio kärrätään takaisin hotellille, jossa ravintolat palvelevat iloista joukkoa aamuun asti. Tästä illasta jää paljon muistoja. Lauantaiaamu valkenee.

Aamiaisella ja aamun ensimmäisillä luennoilla on hiljaista. Aamuviiteen asti venynyt ilta on myös omalla kohdallani tehnyt tehtävänsä ja päätän nukkua pitkään. Päivän tärkeimmälle luennolle kuitenkin menen. On toimitusjohtajien aika puhua. Suomen Petri Lillbergin seuraan liittyvät Liettuan Mantas Urbonas, Ruotsin Richard Börjesson, Tanskan Torben Ryttersgaard ja Norjan Vidar Evensen. Tilaisuus toteutetaan keskusteluohjelmatyyliin, jossa aiemmin luennon vetänyt Jonathan MacDonald hauskuutaa yleisöä toimitusjohtajien vastaillessa tärkeisiin kysymyksiin. Kaikki vannovat vahvan ja hyvän yrityskulttuurin puoleen ja kertovat, että tärkeintä työhaastattelussa ei ole pelkkä osaaminen, vaan se että on Visman yrityskulttuuriin sopiva tyyppi. Hyvä yhteishenki tekee hyvän työpaikan, jossa on hyvä työskennellä. Ja kukapa ei haluaisi olla töissä sellaisessa työpaikassa. Parhaista työntekijöistä ei pidetä kiinni nostamalla palkkaa, vaan nostamalla työmotivaatiota.

Kello on 18 ja hotellin aulassa parveilee suuri ja upea joukko vismalaisia. Iltapuvut kimaltelevat auringossa, on gaalan aika. Meidät kuljetetaan busseilla idylliseen La Quinta de Jaramaan. Suihkulähteet solisevat ja kuohuviini tekee kauppaansa. Paikka on sanalla sanoen upeintamitäolenikinänähnyt. Luvassa on illallinen, elokuvien palkitseminen ja tietty kunnon bileet.

Seuraava aamuna 6.30 kotimatka alkaa. Pehmeän lennon ja unisen bussimatkan jälkeen joukkomme on saapunut takaisin Tampereelle. Matka jätti paljon hyviä muistoja ja hyviä oppeja. Tärkein tavoitekin saavutettiin: työyhteisömme on reissun jälkeen entistäkin enemmän Better Together.

Tutustu konferenssin puhujiin YouTubessa:
Jonathan MacDonald, Brian Little, Dan North, Kevlin Henney
Tai katso kaikki puhujat tapahtuman sivulta:
Better Together, Madrid 2018