#OiskoHetkiAikaaPuhuaAzuresta

Azure? Se Microsoftin pilvipalvelu josta puhuttiin ensimmäisenä vuonna? Näillä ajatuksilla olin itse, kun päädyin ensimmäiseen Azure koulutukseen viime syksynä Microsoftin Student Partner ohjelmassa. Nopeasti valkeni että Azure ja pilvi on osaamisala johon on pakko päästä sisälle.

Kaikki siirtyy pilveen – sovellusten ja puhelimien laskentateho, konesalit, palvelut…

Tästä lähti ajatus rakentaa oma Windows labra tai testiympäristö jota voisi kehittää oman mielenkiinnon ja tarpeen mukaan. Tässä kohtaa oli kovasti puhetta WPK-verkon uudesta pilvestä ja se oli ensimmäinen suunta josta lähdin koettaa onnea. Alkutaipaleella tuli nopeasti eteen WPKn pilven tämän hetkiset puutteet, esimerkiksi julkisten osoitteiden kanssa ja toimiminen ns. ”tuotantoverkossa” toi omat rajoitteensa. MSPn myötä tuli MSDN-tunnukset ja credittiä Azureen, joten suunta oli selvä.

Azuren palveluihin kuuluu lähes kaikki. Nykykuvaa kuvastaa todennäköiseksesi XaaS – Anything as a Service. Azuren palveluita ovat esimerkiksi AzureAD, Virtuaalikoneet, Mobile ja Cloud Services, SQL tietokannat, Verkkosivut…

azure1

 

 

 

 

 

 

 

Tammikuussa alkoi sitten ympäristön kasaaminen Azuren päälle ilman sen parempaa kokemusta Azuren toiminnasta. Ensimmäisenä tavoitteena oli saada Exchange, toimialue ja julkinen verkko sekä nimipalvelut toimimaan.

Alku ei mennytkään niin saumattomasti kuin olisi kuvitellut. Asiat jotka Hyper-V ympäristössä on yksinkertaisia, kuten verkon vaihtaminen ja IP-osoitteiden määritys, ei ollutkaan niin helppoa Azuressa. Tai paremmin sanottuna ne olisi pitänyt määrittää ensin – jo koneiden luontivaiheessa. Onneksi Azuren dokumentaatio on hyvin kattava, niin tarvittavat komennot koneen poistamiseen ja palauttamiseen takaisin oikeiden ominaisuuksien kera löytyi lopulta helposti. Oikeaoppinen järjestys olisi ollut verkon suunnittelu ja virtuaaliverkon luonti. Ja tämän jälkeen koneiden luontivaiheessa olisi pitänyt määrittää kiinteät julkiset sekä yksityiset IP-osoitteet.

Jotta Azuren käyttö ei olisi jäänyt vain tyhjien koneiden pyörittelyyn, keskityin palveluissa Exchangen käyttöönottoon, sekä ympäristön että palveluiden tuomiseen julkisesti saataville. Tästä olisi tarkoitus jatkaa Lyncin sekä SharePointin pariin, aikataululla vapaa.

azure4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opettajilla on mahdollisuus anoa Azure credittiä n. 75e/kuukaudessa opintokurssilleen Azure for education ohjelman kautta. Lisäksi Azuren palveluita ollaan tuomassa osaksi DreamSparkkia kaikkien opiskelijoiden saataville. Kyseisiä mahdollisuuksia pitäisi hyödyntää mahdollisimman paljon opiskeluiden aikana. Esimerkiksi toteuttamassani ympäristössä kaikki oli ”vanhaa” tietoa, paitsi Azure ja pilvi toi mukanaan oman haasteensa ja näkökulman. Tästä syystä kynnys siirtyä pilveen ei pitäisi olla suuri.  Loppujen lopulta jo opitun tiedon ja taidon soveltaminen on se mihin työelämässäkin törmää. Kuten alussa sanoin – kaikki siirtyy pilveen. Jo opiskelu vaiheessa olisi hyvä saada perusteet pilven mahdollisuuksista, koska loppujen lopulta siellä käyttämäsi palvelut opiskellaan kuitenkin jo oppitunnilla.

Ohessa muutama linkki joiden avulla pääset alkuun.

The world’s greatest Azure demohttps://www.youtube.com/watch?v=7V8HikBP1vQ
Microsoft Virtual Academyhttp://www.microsoftvirtualacademy.com/
Microsoft Azure for DreamSparkhttps://www.dreamspark.com/Product/Product.aspx?productid=99

azure3

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittaja on tikon tietoverkkopalveluiden toisen vuoden opiskelija Toni Tuominen