Unraid hallitsee digitaalisen median

Kirjoittaja: tikon tietoverkkopalvelut opintopolun opiskelija Ilkka Kiviharju

Unraid on mediapalvelin, johon voi tallentaa dataa ja virtualisoida virtuaalikoneita. Aiemmin on tarvinnut tehdä valinta työpöytätietokoneen ja palvelimen välillä. Unraid yhdisti nämä kaikki saman käyttöjärjestelmän alle, joten kotona tai yrityksessä ei tarvita kuin yksi fyysinen tietokone, joka on tarpeeksi tehokas kaikkeen edellä mainittuun. Jos tietokoneesta ei löydy virtualisointia tai se on tehoton, Unraid palvelimesta voi tehdä  mediapalvelimen muutamalla kiintolevyllä. Myöhemmässä vaiheessa kiintolevyt voi siirtää tehokkaampaan tietokoneeseen ilman ongelmia.

Unraid sopii hyvin sekä yritys- että harrastekäyttöön, koska se on helposti skaalautuva käyttöjärjestelmä. Se tukee yhteensä jopa 50 kiintolevyä, eli tilan puutetta ei pitäisi tulla. Unraid-kiintolevypakka on JBOD, eli vain kasa levyjä. Tämän takia kiintolevypakka hyväksyy eri kokoisia ja nopeudeltaan erilaisia kiintolevyjä.

Virtualisointi on toteutettu KVM-virtualisointiin perustuen, eli virtualisointialusta on toimiva. Unraid on toteuttanut vain graafisen käyttöliittymän kyseiseen virtualisointiin. Tämän takia siihen on helppo siirtyä, jos on käyttänyt aiemmin KVM-virtualisointiin perustuvaa virtualisointialustaa.
Henkilökohtaisesti mediaseurannan opintojakson aikana opin eniten kiintolevypakan toiminnasta. Aiemmin en ole käyttänyt JBOD-järjestelmää ja olen ajatellut, että tulee olla RAID-kiintolevypakka, jotta dataa pystytään suojaamaan kiintolevyn hajoamiselta. Unraid suojaa datan yhdellä tai kahdella levyllä, joihin on laskettu varmistusluku, jonka perusteella voidaan palauttaa data hajonneelle kiintolevylle.

Mitä hyötyä näistä ominaisuuksista sitten on? Esimerkiksi harrastelijalle tässä on oiva keino saada kotiinsa mediapalvelin tai jopa virtualisointialusta. Sen avulla pystyy harjoittelemaan palvelimen käyttöä ja tutustumaan erilaisiin teknologioihin, joita Unraid käyttää. Yrityksille tämä voisi olla esimerkiksi testiympäristö ja varmuuskopiointialusta. Tämä on hyvä varsinkin yrityksille, jotka haluavat pitää datan omassa verkossaan.