Miksi ei saisi kertoa?

Kuva: Tommi Penttinen

Tässä blogikirjoituksessa ViVa-hankkeen (2018 - 2020) päällikkö Jouni Tuomi (FT, TH, yliopettaja, terveyden edistäminen) pohtii, kenellä on lupa kertoa hedelmällisyyteen liittyvistä tosiasioista.

Kun menen ostamaan esimerkiksi 30-35-vuotta vanhaa taloa, minulle pitää kertoa talon historiasta, korjauksista, vesivuodoista, mahdollisista riskikohdista, salaojituksesta ja ylipäätään kaikesta, mikä saattaa vaikuttaa talon kuntoon ja laatuun. Ja jos jää kertomatta, talo homehtuu tai tapahtuu muuta terveyttä vaarantavaa tai haitallista, asiasta käydään satojen tuhansien eurojen oikeustaisteluja.

Tai mitä kaikkea sinun pitää tietää, jos ostat auton, saatikka käytetyn auton?

Mutta miksi ei saisi kertoa, että hedelmällisyys vääjäämättä laskee 30-35-vuoden ikävuoden jälkeen niin naisilla kuin miehillä? Miksi ei saisi kertoa, että iän myötä kaikki hedelmällisyyteen ja mahdollisen lapsen terveyteen liittyvät riskit lisääntyvät? Miksi ei saisi kertoa, että esimerkiksi lihavuus vaikuttaa hedelmällisyyteen, ja että perheen lihavuus saattaa vaikuttaa myös mahdollisen tulevan lapsen terveyteen vielä hänen keski-iässäänkin?

Miksi ei saisi kertoa, että keino-alkuiset hedelmöityshoidot ovat kalliita, ja luomukeinot lapsen tekemisessä ovat muutamaa vuotta aiemmin ilmasta huvia? Miksi ei saisi kertoa, että iän myötä keino-alkuisten hedelmöityshoitojen onnistumisprosentit pienevät ratkaisevasti, ja että hoidot saattavat tulla iän myötä yhä rankemmiksi?

Kaikki haluavat terveen lapsen. Totta, että sen varmistaminen ei lopulta ole 100 %, mutta miksi ei saisi kertoa, että jokainen vanhemmaksi haluava vaikuttaa lapsen saamiseen ja lapsen terveyteen omilla terveysvalinnoillaan jo vuosia ennen kuin mahdollinen raskaus alkaa? Miksi ei saisi kertoa, että hyvä synnytys valitaan jo ennen raskauden alkua omilla terveysvalinnoilla, ei synnytyssalin ovella?

Jos halutaan edistää tulevien lasten terveyttä, terveydenhuollon henkilöstön, lääkärien, sairaanhoitajien ja kätilöiden, pitäisi toimia jo paljon ennen raskauden alkua, mutta kuka antaa luvan kertoa, etteivät ihmiset pahoita mieltään.

Lue seuraavaksi