Kiinnostaako kauppis?

Opiskelijat istumassa keskustakampuksen käytävällä
Opiskele yhteisöllisesti (Kuva: Tampereen yliopisto)

Kevään yhteishaku, aika, jolloin toiselta asteelta valmistuvien on tehtävä päätöksiä koskien seuraavia vuosiaan. Helppoa ja yksinkertaista? Ei todellakaan sitä, mutta ei mahdotontakaan.

Kannattaa pohtia, mikä just sua kiinnostaa ja mitä tykkäät tehdä jo nyt. Onko joku tietty ammatti, joka kiinnostaa selkeästi enemmän kuin muut?

Ei, ei minullakaan ollut.

Kauppatieteiden hyvä puoli on se, että opiskelu valmistaa monipuolisesti erilaisiin esimies- ja asiantuntijatehtäviin useilla vaihtelevilla aloilla. Jos totta puhutaan, hain itsekin kauppatieteiden pariin siksi, etten tiennyt lukiosta päästessäni, mikä minusta tulee isona.

Kauppiksen valitseminen tuntui jättävän juuri sopivasti valinnanvaraa myös tulevaisuudelle – kaikkea ei tarvinnut päättää kerralla. Jos totta puhutaan, en vieläkään tiedä, mikä minusta tulee sitten isona. Opintopäätöstäni en kuitenkaan ole katunut kertaakaan, vaikka harkitsin vielä yhteishaun aikaan muutamaa muutakin kohdetta.

Mikä minut sitten sai innostumaan kauppatieteistä Tampereella?

Opintojen monipuolisuus on ihan älytön. Pelkästään kauppatieteiden ohjelmassa on kuusi eri pääainetta, joiden kursseja on mahdollista käydä. Kun hain, en vielä tiennyt, mikä niistä kiinnostaisi minua, eikä sinunkaan tarvitse vielä huolehtia pääaineen valinnasta. Se tehdään vasta toisen vuoden jouluna eli puolentoista vuoden opintojen jälkeen. Ei siis kiirettä.

Mainitsemani pääaineet ovat yrityksen johtaminen (oma pääaineeni!), markkinointi, vakuutus ja riskienhallinta, taloustiede, laskentatoimi ja yritysjuridiikka ja vero-oikeus. Valinnanvaraa siis riittää.

Kun hain, en vielä tiennyt, mikä niistä kiinnostaisi minua, eikä sinunkaan tarvitse vielä huolehtia pääaineen valinnasta.

Ostos-tv:n tyylillä voin kuitenkin todeta, että ei tässä vielä kaikki. Tampereen korkeakouluyhteisössä (Tampereen yliopisto ja TAMK eli Tampereen ammattikorkeakoulu) on vapaa sivuaineoikeus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voit lukea myös muiden opintosuuntien kursseja vapaasti ja koota tutkinnostasi juuri sinun näköisesi. Esimerkiksi minä luin ensimmäisenä vuonnani useita kursseja, joiden opintoja en ole jatkanut sen pidemmälle, mutta joista sain perusteita muistakin kokonaisuuksista kuin vain omasta pääaineestani.

Oman pääaineeni, yrityksen johtamisen, pariksi olen valinnut esimerkiksi markkinointia, henkilöstöjohtamista sekä yritysjuridiikkaa. Lisäksi olen harkinnut psykologian tai viestinnän puolen opintoja monipuolistamaan tutkintoani. Lyhyesti todettuna: kursseja ja vaihtoehtoja on niin paljon, että tutkintosi voi olla täysin uniikki.

Lyhyesti todettuna: kursseja ja vaihtoehtoja on niin paljon, että tutkintosi voi olla täysin uniikki.

Opintojen lisäksi myös opiskelijaelämä yllätti täysin ja todella positiivisesti. Koska minulla ei ole vanhempaa sisarusta tai serkkua, jonka kautta olisin kuullut opiskelijaelämän tarinoita ennakkoon, minulla ei oikeastaan ollut suuria odotuksia tai ainakaan en ollut ajatellut niitä. Kuitenkin heti alusta alkaen jäin pohtimaan, kuinka opiskelijaelämä voikin olla niin siistiä.

Orientaatiomme opiskelijaelämään tapahtui ”smurffiviikkojen” aikana, jolloin tapahtumia ja uusia ystäviä oli luvassa päivittäin. Me smurffit eli kauppatieteiden ensimmäisen vuoden opiskelijat pääsimme kiertämään Tamperetta, kampusta ja tutustumaan toisiimme sekä perinteisiin parin viikon tapahtumaputken aikana, joka innosti minutkin täysillä mukaan ainejärjestötoimintaan.

Kuitenkin heti alusta alkaen jäin pohtimaan, kuinka opiskelijaelämä voikin olla niin siistiä.

Kertoisin sinulle mielelläni lisää tutustumisviikkojen ohjelmasta, mutta haluan, että yllätyt yhtä positiivisesti kuin minä. En siis paljasta liikaa, jotta jännitys säilyy. Jos kuitenkin haluat selvittää hieman tarkemmin, mistä on kyse, käy katsomassa oheinen video. Se tiivistää mielestäni erinomaisesti sen, millaista on opiskella ja elää opiskelijaelämää Tampereen kauppatieteiden opiskelijana.

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

 

Miksi ja kenen kannattaa valita kauppatieteet?

Kauppatieteiden opiskelu antaa sinulle paljon valmiuksia työelämän erilaisiin rooleihin. Kauppatieteilijä voi työllistyä valmistuttuaan pankkiin tai vakuutusyhtiöön, mutta kirjo ei rajoitu näihin perinteisimpiin mielikuviin. Kauppatieteilijöitä voi löytyä alalta kuin alalta hoitamassa erilaisia projekteja tai tiimejä, konsultoimassa yrityksen johtoa tai työskentelemässä vaikkapa tilintarkastajina.

Voit työllistyä urallasi account manageriksi, kirjanpitäjäksi, henkilöstöjohtajaksi, konsultiksi, markkinointijohtajaksi… lista on pitkä, eikä tiettyä polkua ole olemassa. On toisaalta haastavaa, kun selkeitä tienviittoja ja askelmerkkejä ei ole olemassa, mutta laaja-alaisuus antaa myös mahdollisuuden raivata aivan oma reitti työuralle.

Itse valitsin alani, koska koin sen laaja-alaisuuden ja valinnanvapauden nimenomaan mahdollisuutena. Kauppatieteet kannattaa valita, jos yhteiskunnalliset ilmiöt, talous ja laajat kokonaisuudet kiinnostavat. Oma vinkkini on, että kauppatieteet.fi-sivusto antaa paljon lisätietoa niin hakemisesta, opiskeluista kuin työelämästäkin ja siihen kannattaa tutustua tarkemmin, mikäli olet jossain vaiheessa harkinnut kauppatieteisiin hakemista tai pohdit asiaa juuri nyt.

Miksi juuri Tampereelle?

Kuinka monen kaupungin strategiassa on tavoite olla Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki? Niinpä, ainakin Tampereen. Joka kuudes Tampereella vastaan tuleva on opiskelija ja opiskelijakulttuuri on iso osa opintoja ja elämää täällä. Olen itse törmännyt opiskelija-alennuksiin niin kampaajalla, kahvilassa kuin tietysti kampuksellakin.

Tampere kaupunkina on suoraan sanottuna ihana ja tämän voin allekirjoittaa, vaikka muutin kolmisen vuotta sitten paikan päälle tuntematta ketään ja lähes mitään. Tampere on parasta kokea, joten suosittelen just sua harkitsemaan tänne hakemista. Toivottavasti nähdään syksyllä smurffiviikkojen merkeissä!

– Heidi

Kevään yhteishaku on käynnissä 17.3.–31.3.2021. Katso kaikki Tampereen korkeakouluyhteisön hakukohteet!

Kuva Heidistä
Moikka! Olen Heidi, kolmannen vuoden kauppatieteiden opiskelija pääaineenani yrityksen johtaminen. Olen Pohjois-Savosta tamperelaistunut ja ainejärjestötoimintaan täysin hurahtanut opiskelija, joka voi allekirjoittaa kliseen siitä, että opiskelu on elämän parasta aikaa!

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi