Erilaisia polkuja huipulle: Miten ura urkenee tuotantotalouden alalla?  

Oppikirjoja

Opiskelupaikkaa valitessa on olennaista pohtia, minkälaisiin työtehtäviin eri koulupaikat voivat sinut viedä. Nyt pohdintoihisi on vastattu tuotantotalouden osalta! Tuore selvitys kertoo, minkälaisia ovat tuotantotaloudesta valmistuneiden urapolut, miten nopeasti uralla voi edetä tehtävästä toiseen ja milloin uran huippu alkaa siintää näköpiirissä.  

Tuotantotalouden, eli tuttavallisesti ”tutan” opinnot sopivat sinulle, jos haluat oppia sekä tekniikasta että taloudesta ja yhdistää niiden ymmärrystä monipuolisesti työelämässä. Tuotantotalouden opintojen myötä hallitset muun muassa teollisen liiketoiminnan haasteet digitalisaatiosta ja palvelullistumisesta aina yritysverkostoihin, strategiseen johtamiseen ja kiertotalouteen. Erikoistumisvaihtoehtoja Tampereen tutalla on talouden ja liiketoiminnan hallinta, tuotannon ja toimitusketjun hallinta, strateginen teknologia- ja projektijohtaminen sekä kansainvälinen myynti ja hankinta. Tästä tutaopintojen rakentaman osaamisen kirjosta johtuen ei ole ihme, että tutalaisten urapolkuselvityksessä löytyi lukuisia reittejä edetä erilaisiin johto- ja kehitystehtäviin.  

Tampereen tutalta valmistuneet suuntautuvat tyypillisesti joko teollisuuden, teknologia-alan, konsultoinnin, yrittäjyyden tai tutkimuksen ja opetuksen pariin. Näistä poluista enemmistö päätyy valitsemaan teollisuusalan (33 %). Teknologia-alalle päätyy 13 %, konsultointiin 10 %, ja tutkimus- ja opetusuralle päätyy 9 %. Urapolun varrella noin joka kymmenes tutalta valmistunut perustaa myös oman yrityksen. Näistä esimerkkejä on esimerkiksi Vincit, HappyOrNot ja Framery.  

Työtehtäviin lukeutuu yleisimmin talousjohdon, tuotteen ja toiminnan kehityksen, sekä asiakasrajapinnan, tuotannon ja projektien johtamiseen liittyvät tehtävät. Selvityksessä havaittiin, että varsinkin viime vuosikymmenellä Tampereen yliopistosta valmistuneilla tutalaisilla tehtäväalueet ovat vaihtuneet uran alkuvaiheessa usein. Työtehtävät kuitenkin vakiintuvat useimmiten, kun uralla edetään pidemmälle.  

Urapolun varrelle mahtuu tyypillisesti asiantuntijatehtäviä ja tehtäviä yrityksen keskijohdossa sekä ylemmässä johdossa. Valmistumisen jälkeen kolme neljästä aloittaa operatiivisissa tehtävissä. Noin puolet etenee noin viidessä vuodessa keskijohtoon esimerkiksi managerien, kontrollereiden ja seniorikonsulttien tehtäviin. Tästä tie jatkuu ylempään johtoon, kun uraa on jo pidempään takana.  Uransa huipulla tuotantotalouden osaajan arvioidaan olevan yleensä noin kymmenessä vuodessa valmistumisesta. 

Vaikka selvitys vetää yhteen suuria linjoja valmistuneiden urapoluista, on aina myös niitä, jotka etenevät yleistetystä polusta poiketen. Varmaa on joka tapauksessa se, että tuotantotalouden osaajana sinulla on monipuolista osaamista ja valmiudet yritysmaailman eri osa-alueilta menestyä jatkuvasti muuttuvassa työelämässä, oli polkusi minkälainen tahansa! 

 

Graafi
Tuotantotalouden osaajan tyypillinen urapolku vie harjoittelijan työkuvasta operatiivisiin tehtäviin ja lopulta johtotehtäviin (TEK 2021).

Miten tutkimus tehtiin?  

Tutkimuksessa selvitettiin Tampereen tuotantotalouden koulutusohjelmasta vuosina 1989-2020 valmistuneiden urapolkuja. Noin parin tuhannen tällä aikavälillä valmistuneen joukosta 72 %:lla oli Linkedin-profiili, jota tarkastelemalla saatiin selville n. 1300 urapolkua. Kahdeksan opiskelijaa keräsi ja luokitteli tiedon kirjaamalla valmistuneiden nimikkeet LinkedIn-profiilista joka vuodelta, ja luokittelemalla nimikkeet harjoittelijan, operatiivisen toiminnan, keskijohdon, ylemmän johdon, hallituksen tai yrittäjän kategoriaan.  

Lähteet: 

Kiinnostuitko tuotantotalouden opiskelusta? Lue lisää koulutusohjelmasta nettisivuiltamme: https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/tuotantotalousteknis-taloudellinen-koulutus  

Kirjoittajasta

Opiskelija Jenni Kaipainen, tietokone
Olen Jenni ja teen tuotantotalouden tohtoriopintoja kiertotalousliiketoiminnan parissa Hervannan kampuksella, Center for Innovation and Technology Research -tutkimusryhmässä. Tuotantotalouden ohella olen työstänyt myös kauppatieteiden maisteriopintoja siihen pisteeseen, että vielä joku kaunis päivä tarvitsisi enää pyöräyttää gradu valmiiksi. Vuodet yliopistolla ovat tarjonneet parastaan paitsi opintojen, myös työ- ja harrastusmahdollisuuksien muodossa, ja toivon sinunkin pääsevän kokemaan opiskeluelämän mahdollisuuksien koko kirjon!

Seuraa meitä somessa!

 

 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi