Millaista on muuttaa Tampereelle opiskelemaan toiselta puolen Suomea?

Tammerkoski keväisenä aamuna. Kuva otettu Hämeensillalta.

Koska Suomi on pinta-alallisesti iso maa, eivätkä kaikki yliopistot tarjoa samanlaista ainekattausta, on hyvin mahdollista, että juuri sinä olet muuttamassa Tampereelle opiskelemaan hyvinkin kaukaa. Aina kiinnostavia opiskelualoja ei löydy kotipaikkakunnaltasi tai edes lähimmästä yliopistokaupungista, jolloin edessä voi olla muutto useiden satojen kilometrien päähän perheestä sekä kaikesta tutusta. Tällöin muutto ei tarkoita vain itsenäistymisen opettelua vaan siihen liittyy myös muunlaisia aspekteja.

Muutin itse opiskelujen takia Tampereelle Itä-Suomesta eli noin 450 kilometrin päästä huomattavasti pienemmältä paikkakunnalta ja näin jälkikäteen olisin hyötynyt tämänkaltaisesta postauksesta. Voisi äkkiseltään luulla, että muutto kuin muutto – ei kai sillä ole väliä mistä muuttaa ja miten kauas. Kokemuksesta voin kuitenkin sanoa, ettei muutto toiselle puolelle Suomea ole aina niin yksinkertaista. Samaan aikaan, kun se tarjoaa eri tavalla vapautta vanhemmista, on siinä myös ei-niin-mukavia näkökulmia, joita ei välttämättä tule ottaneeksi huomioon. Olen tähän nostanut esiin muutamia tärkeimpinä pitämiäni seikkoja sekä vinkkejä.

Mikä muuttuu?

Ensinnäkin muutto kauas mahdollistaa jossain määrin laajempaa vapautta vanhemmistasi. On luonnollista, että juuri kotoa muuttaneen nuoren elämästä ollaan kiinnostuneita, mutta pitkä välimatka vähentää vanhempien viikonloppuisia reissuja luoksesi. Näin ollen sinun on mahdollista itsenäistyä ja totutella uuteen elämänvaiheeseen melko rauhassa. Toisaalta olet itse myös täysin vastuussa elämästäsi, mikä saattaa olla aluksi shokki, jos muutat ensimmäistä kertaa yksin asumaan kauas lapsuuden kodistasi. Vapaudella on toisin sanoen myös niin sanotusti hintansa. Erityisesti käytännön apua vanhempien tai muiden sukulaisten ja tuttujen puolelta jää väistämättä vähäiseksi, koska välimatka on yksinkertaisesti liian pitkä.

Toiseksi välimatka tarkoittaa varautumista pitkiin ja myös jokseenkin kalliisiin matkoihin takaisin kotipaikkakunnalle. Itselleni viiden tunnin junamatka vähintään yhdellä vaihdolla ei ole sellainen, jonka jaksaisi tai edes haluaisi pelkän viikonloppureissun takia tehdä. On myös täysin mahdollista, ettei edes melko suoraa yhteyttä junalla tai muulla julkisella liikenteellä löydy vaan matka olisi helpompi taittaa autolla. Joka tapauksessa pitkä matkustusaika tarkoittavaa sitä, että tällaiset reissut perheen luokse ajoittuvat pääasiassa yliopiston perioditaukoihin sekä juhlapyhiin. Lisäksi reissu kirpaisee pankkitiliä, kun pelkkä menolippu voi maksaa useita kymppejä opiskelija-alennuksellakin. Toisin sanoen henkinen varautuminen puuduttaviin ja rahaa vieviin matkoihin on hyvä asia tiedostaa. Toisaalta kotiin meneminen tarkoittaa myös kunnollista lomaa, eikä vain lyhyttä ovella kääntymistä.

Vapaus, täysi vastuu, hintavat juna- tai muut matkustusliput, puoli päivää kestävä matkustus sekä pidempi kuin viikonlopun kestävä reissu kotipaikkakunnalle. Siinä lyhykäisyydessään, mitä tapahtuu, kun muutat parhaimmillaan tai pahimmillaan useiden satojen kilometrien päästä Tampereelle opiskelemaan.

Tärppejä kaukaa muuttavalle

Seuraavaksi esitän muutamia käytännön vinkkejä, joilla pääset hyvin alkuun uudessa elämän vaiheessa vieraassa ympäristössä. Vinkit voivat toki olla hyödyllisiä, vaikka et muuttaisikaan kaukaa ja Tampere olisi sinulle jollain tavoin jo tuttu ympäristö.

1. Pysy kartalla

Opettele edes jollain tavoin kaupungin karttaa. Erityisesti tämä kannattaa sen jälkeen, kun tiedät mihin suunnalle Tamperetta olet muuttamassa ja missä kampuksesi sijaitsee. Luonnollisesti mitään ei tarvitse alkuun edes osata ulkoa – kiitos erilaisten karttasovellusten – mutta tulevan asunnon tai asuinalueen sekä yliopiston kampuksen ja lähimpien kauppojen sijoittaminen kartalle auttaa hahmottamaan kaupunkia edes suuntaa antavasti – varsinkin, jos kaupunki on entuudestaan tuntematon. Lisäksi, jos on mitenkään mahdollista, ajoita muuttosi vähintään muutamaa päivää aikaisemmaksi, mitä opinnot, ekavuotisille tarkoitetut orientaatioviikot tai ainejärjestön fuksiviikot alkavat. Näin sinulla on mahdollisuus tutustua lähiympäristöösi sekä käydä läpi reitti asunnoltasi yliopistolle ja kaupungille, mikä helpottaa ensimmäisten koulupäivien jännitystä.

Jos olet kotoisin pienestä kaupungista, voi Tampereen hahmottaminen ja reittien ulkoa opettelu tuntua alkuun mahdottomalta: reittejä on lukuisia ja kaupungin kartta näyttää sokkeloiselta. Tampereen ydinkeskustan hahmottaminen on kuitenkin loppujen lopuksi hyvinkin yksinkertaista, kun ymmärtää pääkadun virkaa ajavan Hämeenkadun toimivan selkeänä maamerkkinä ja käy läpi esimerkiksi mahdollisen bussi- tai ratikkareitin suuntaa-antavasti jollain karttasovelluksella. Näin pikku hiljaa alat hahmottamaan kaupunginosien sijoittumista ja parhaita reittejä paikasta toiseen. Myös asunnon etsintä auttaa sinua piirtämään karttaa Tampereesta kokonaisuutena.

Tampereen kaupunki suurimpine kaupunginosineen.
Kuvan lähde: https://kartat.tampere.fi/oskari/

2. Julkinen liikenne haltuun

Ota ennakkoon selvää kaupungin julkisesta liikenteestä, varsinkin jos etsit asuntoa kauempana keskustasta ja/tai kampuksesta. Itse kävelin ja pyöräilin ensimmäisen viikon joka paikkaan, koska en ollut tajunnut tilata bussikorttia ennakkoon, enkä saanut selkoa paikallisesta joukkoliikenteestä tuntemattomine kaupunginosineen. Ensimmäisten viikkojen aikana ei myöskään ole välttämättä aikaa paneutua sellaiseen asiaan kuin joukkoliikenne, jolloin kiität itseäsi etukäteisestä perehtymisestä. Tässä kuitenkin perustietoa mistä lähteä liikkeelle.

Tampereella julkisesta liikenteestä huolehtii Tampereen seudun joukkoliikenne TKL, tuttavallisemmin Nysse. Koska Nyssen piiriin kuuluu huomattava määrä erilaisia bussireittejä, on niitä turha luetella tässä. Huomioitava seikka on kuitenkin erityisesti 3:n ratikkalinja, jolla pääsee kulkemaan erityisesti Hervannan, Kaupin ja Keskustakampuksen välillä melko näppärästi. Ratikka on muutenkin kätevä tapa kulkea paikasta toiseen, joskin linjoja on nykyisellään vasta kaksi. Kesällä suosittelen kulkemista kävellen, omalla tai kaupunkipyörillä tai sähköpotkulaudoilla. Kaupunkipyöristä vastaa niin ikään Nysse ja niiden kausi on aina huhtikuun puolesta välistä lokakuun loppuun asti. Ne on helppo ja suhteellisen halpa tapa liikkua kaupungissa ja pyörälle on aina paikka valmiina. Pyöräpaikkoja on myös monipuolisesti ympäri kaupunkia, eikä vain ydinkeskustassa. Toinen keino liikkua kesäisin ovat sähköpotkulaudat, joita Tampereella luotsaa useampi yritys. Mielestäni ne eivät ole niin tarkoituksenmukaisia liikkumistapoja, koska niitä ei ole välttämättä tarkoitettu pitempiin matkoihin ja ne voivat paljon liikkuvalle tulla helposti hintavaksikin. Nämä seikat ovat kuitenkin vain makuasioita, joten luonnollisesti päätät itse ovatko sähköpotkulaudat tai kaupunkipyörät juuri sinulle hyödyllinen tapa liikkua. Tutustu Repa-reittioppaaseen.

Jonne Renvall
Tampereen yliopisto / Tampere University

3. Asunnon etsintä

On hyvä tiedostaa, että erityisesti loppu kesästä Tampereelta etsii asuntoa tuhansia opiskelijoita. Näin ollen asunnon haku on hyvä aloittaa ihan viimeistään silloin, kun opiskelupaikka on varmistunut. Opiskelija-asuntojen tiimoilta Tampereella toimii kaksi tahoa: Tampereen opiskelija-asuntosäätiö eli TOAS toas.fi sekä Pirkan opiskelija-asunnot eli POAS poas.fi. Erona näillä kahdella on, että siinä missä TOAS keskittyy vain opiskelijoille tarkoitettuihin asuntoihin, POAS vuokraa asuntoja myös alle 30-vuotiaille työssäkäyville. Asuntojen sijainnissa näiden toimijoiden välillä on jonkun verran eroavaisuuksia, mutta toki kannattaa huomioida oman kampuksen sijainti, asuinalueen hintataso, oma budjetti sekä mahdolliseen matkustamiseen, kuten bussikorttiin, menevät kulut. On kuitenkin harmittava tosiasia, että TOASilla jonot yksiöihin ovat pitkät, mutta soluhuonetta tarjotaan varsinkin kaukaa muuttavalle nopeastikin. Kannattaa siis tutkia ja etsiä asuntoa myös yksityisiltä vuokranantajilta, vaikka ne hintavimpia ovatkin.

4. Googleta ja kysy

Viimeinen vinkki on ehkä kaikista tärkein, joka pätee niin yksinään kuin kaikkien edellisten vinkkien taustalle. Toisin sanoen etsi ja googleta kaikki, mitä mieleesi tulee uudesta kotikaupungistasi. Edellä kuvattu julkinen liikenne on vain yksi osa-alue, josta on missä tahansa uudessa kaupungissa hyvä olla tietoinen jo etukäteen. Näin ollen älä pelkää tietämättömyyttäsi vaan ota rohkeasti selvää erilaisista asioista, kuten jo mainituista opiskelija-asunnoista, harrastuspaikoista (erityisesti, jos sinulla on jokin harrastus, joka vaatii erillisen tilan), tulevasta ainejärjestöstäsi, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n lisäksi julkisesta terveydenhuollosta (mukaan lukien lähimmän päivystyksen ja apteekin sijainti) ja muista julkisista palveluista tai vaikka nähtävyyksistä. Näin voit lievittää jännitystä erilaisten tapahtumien varalle ja sinun on helpompi integroitua uuteen kaupunkiin, kun tiedät siitä jo jotain.

Erityisesti suosittelen ottamaan selvää erilaisista opiskelija-alennuksista, joita Tampereella on tarjolla todella paljon kahviloista ravintoloihin ja jopa tiettyihin apteekkeihin. Hyvä nettisivu näiden bongaamiseen on esimerkiksi opiskelijantampere.fi. Lisäksi suosittelen tutustumaan Tampereen ylioppilaskunnan Trey:n nettisivuihin osoitteessa trey.fi, josta löytyy kattavasti ohjeita ja infoa erityisesti uutta opiskelijaa ajatellen muun muassa Treyn jäseneksi liittymisesti ja opiskelijakortin tilaamisesta. Näiden lisäksi myös Tampereen kaupungin sivut osoitteessa tampere.fi on hyvä startti esimerkiksi liikuntapaikkoihin ja kirjastoihin tutustumisessa. Ja vaikka google on helppo tapa etsiä tietoa erityisesti ennen opintojen aloitusta, kannattaa muistaa hyödyntää myös tuutoreiden ja muiden kanssaopiskelijoiden tietämystä.

Niinkin yksinkertaiselta tuntuva asia kuin kysyminen voi helposti unohtua. Sinulle täysin vieraalta tuntuva asia on usein jollekin toiselle arkipäiväinen. Googlekaan ei aina kerro vastausta kysymyksiisi, joten muiden paikkakuntalaisten hyödyntäminen voi olla mutkattomampi keino saada kysymyksiisi selkoa. Esimerkiksi itselleni erään kanssaopiskelijan apu bussikortin hankintaan oli korvaamatonta, sillä se säästi omaa aikaani asiaan paneutumiselta. Myös jo kysymyksen ilmaan heittäminen voi purkaa omaa jännitystä ongelmaan liittyen ja todella moni on samassa tilanteessa kanssasi. Tuutorit eivät auta vain opintoihin liittyvissä kysymyksissä vaan heiltä voi kysyä myös yleisistäkin asioista. Avaa siis rohkeasti suusi ja kysy!

Entä jos en ole vielä saanut opiskelupaikkaa tai tavannut tuutoreitani? Ennen opintojen aloitusta ja tuutoreiden tapaamista voit hyödyntää Unibuddy-chat -palvelua. Se on palvelu, jossa voit jutella Tampereen yliopiston opiskelijoiden kanssa esimerkiksi opiskelualan mukaan yleisistä yliopisto-opiskeluun tai Tampereeseen liittyvistä kysymyksistä. Tätä kautta on mahdollista päästä jo etukäteen tutustumaan kiinnostaviin opiskelualoihin ja kaupunkiiin. Unibuddy-chatin löydät osoitteesta https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/hae-yliopistoon/chattaa-opiskelijoiden-kanssa

Kuvassa Tammerkoskea taustallaan Ratinanniemi.

Lopuksi

Haluan tähän loppuun todeta, että iso osa edellä kuvatuista vinkeistä toimii opiskelijavalinnan molemmin puolin. Toisin sanoen vinkkejä voi hyödyntää sekä silloin, kun muutto Tampereelle on varmistunut että myös silloin, kun vasta etsit itsellesi sopivaa opiskelukaupunkia mahdollisten useiden vaihtoehtojen joukosta riippuen alatoiveistasi. Palveluiden, joukkoliikenteen, asuntotarjonnan, kaupungin yleisilmeen ja muiden vastaavien osioiden tarkasteleminen jo ennen hakulomakkeen täyttämistä antaa ennakkokäsityksen siitä, onko Tampere nimenomaan sinulle sopiva opiskelijakaupunki.

Joka tapauksessa toivon, että tästä tekstistä ja vinkeistä on teille apua, vähintään jännityksen lieventämisessä – et ole ainoa kaukaa muuttava tai muuttanut opiskelija Tampereella. Tsemppiä yhteishakuun ja toivottavasti näemme juuri sinut Tampereella!

Kirjoittajasta: Olen Riikka, viidennen vuoden hallintotieteiden opiskelija. Pääaineeni on julkisoikeus ja sivuaineena suoritan politiikan tutkimuksen kansainvälisen politiikan opintosuunnan kursseja. Olen gradua (plus joitain muita kursseja) vaille valmis maisteri. Vapaa-ajalla tykkään käydä kävelyillä eri puolilla Tamperetta sekä pidän leipomisesta.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi