Onko minusta yliopisto-opiskelijaksi? 

Valokyltti seinällä
Kuva: Austin Chan/Unsplash

Yliopisto, tuo ainoastaan yhteiskunnan älymystölle varattu salainen yhteisö – vai onko sittenkään?  

Yliopisto-opiskelusta liikkuu edelleen monenlaisia ennakkoluuloja ja suoranaisia virhekäsityksiä. Useimmiten vastaan on tullut luuloja siitä, että kaikki yliopisto-opiskelijat olisivat jotenkin poikkeuksellisen älykkäitä kun ovat päässeet sisään yliopistoon ja menestyvät opinnoissaan. Yliopisto-opiskelu ei kuitenkaan vaadi huippuneroutta. Hakuvaiheessa ja opintojen aikana riittävät kaksi ominaisuutta: uteliaisuus ja ahkeruus. Opiskelu vaatii uteliasta asennetta uuden oppimista ja maailmaa kohtaan. Ilman uteliaisuutta opiskelu on usein hyvin työlästä ja oppimisen ilo hukkuu väkinäisen suorittamisen alle. Uteliaisuuden puutetta harvalta löytyy, sillä väitän jo kiinnostuksen jatko-opintoja ja tiettyä tieteenalaa kohtaan olevan osoitus hakijan tietynlaisesta uteliaasta asenteesta. Uteliaisuus lisäksi usein lisääntyy sitä mukaa kun opiskeltavasta aiheesta oppii lisää.

Yliopisto-opiskelu ei kuitenkaan vaadi huippuneroutta. Hakuvaiheessa ja opintojen aikana riittävät kaksi ominaisuutta: uteliaisuus ja ahkeruus.

Uteliaisuus, ahkeruus ja tulokset

Yliopisto-opiskelu vaatii uteliaisuuden lisäksi myös työtä, sitä tuskin kiistää kukaan. Ilman ahkeruutta suurikaan uteliaisuus ei koskaan jalostu oppimistuloksiksi. Toisinaan töitä on tehtävä silloinkin, kun oma utelias asenne tuntuu kohdistuvan tenttikirjan sijaan ennemminkin opiskelijatapahtuman juomavalikoimaan. Ahkeruus kuitenkin palkitaan, sillä kuten uteliaisuus ruokkii ahkeruutta, myös ahkeruus lisää uteliaisuutta.

Oma työnteko palkitaan opintopisteiden lisäksi oivalluksilla. Opintojen edetessä käsiteltäviin aiheisiin syvennytään lisää ja tässä kohti moni opiskelija kokee merkittäviä oppimiselämyksiä. Tietämys omasta tieteenalasta lisääntyy ja aiemmin opittu aines sekä pakollisista että vapaavalintaisista opinnoista alkaa jäsentyä kokonaisuuksiksi. Oman tieteenalan käsitteistö ja puhetapa alkavat tulla tutuiksi ja vastavuoroinen keskustelu ajankohtaisista asioista muiden oman tiedeyhteisön jäsenten kanssa tulee mahdolliseksi. Uteliaisuuden ja ahkeruuden kehä pyörii jälleen.

 

Opiskelu yliopistossa on mahdollista jokaiselle, joka nauttii uuden oppimisesta ja on valmis tekemään töitä unelmiensa eteen. Kannustan kiinnostunutta hakijaa tutustumaan rohkeasti yliopiston tarjontaan ja mielenkiintoisiin aloihin. Uteliaisuus syntyy etsimällä tietoa ja oppiminen tiedonhalun sivutuotteena. Oppiminen ruokkii jälleen uteliaisuutta ja näin ahkeruutta synnyttävä kehä on valmis.

Jos harkitset korkeakouluopintoja, voit tutustua korkeakouluopiskeluun ja kiinnostaviin tutkinto-ohjelmiin meidän opiskelijalähettiläiden kautta. Tuotamme some-sisältöä Instagramissa ja Facebookissa, pyöritämme KohinaKampus-podcastia ja juttelemme mielellämme kanssasi Unibuddy-chatissa.

Yliopisto tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia eikä ovia sulkeudu, vaikka oman alan löytäminen vaatisi enemmän aikaa, useampia sisäänpääsy-yrityksiä tai eri alojen kokeilemista. Toisella asteella ei vielä tarvitse tietää mitä haluaa tehdä työkseen isona, riittää että menee omia kiinnostuksenkohteita kohti.

Linkkejä

Henkilökuva Maria Jussila
Kirjoittajasta: Minä olen Maria, tuplatutkintoa tekevä neljännen vuoden sosiaalityön ja toisen vuoden hallintotieteiden opiskelija. Kahdella tutkinnolla haluan luoda uniikkia osaamista työmarkkinoita ajatellen sekä laajentaa ymmärrystäni yhteiskunnasta. Olen kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, itseni kehittämisestä ja pitkistä keskusteluista teekupin äärellä.

 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi