1. Syö yliopistolla.
Opiskelijakortilla syöt yliopiston ravintoloissa monipuolisen kotiruoan salaatin kanssa vain 2,60 € hintaan. Ja jos on laiska ruoanlaittaja, voi päivän aikana käydä syömässä sekä lounaan että päivällisen. Huomaathan, että monissa paikoissa on tarjolla myös aamupala!
2. Asu solussa tai kämppiksen kanssa.
Soluasunnossa kustannukset jakaantuvat kämppisten kesken, mikä on huomattavasti halvempaa kuin asuminen yksin omassa asunnossa. Kannattaakin pohtia, olisiko tämä asumismuoto kuitenkin lompakolle parempi vaihtoehto.
3. Osta kirppareilta ja myy kirppareilla.
Kirpputorit ovat hyvä keksintö päästä vanhasta tavarasta eroon ja löytää itselle uusia edullisin hinnoin. Itse suosin etenkin Facebook-kirpputoreja vaatteiden kanssa! Kirpputorit eivät ole vain edullisia vain myös hyviä tapoja kierrättää ja säästää luontoa! P.S. Jos tavarasi tai vaatteesi eivät mene kaupaksi kirpputoreille, älä heitä niitä pois, vaan lahjoita ne niitä tarvitseville!
4. Urheile ulkoilmassa.
Voi olla vaikea arvioda periodin tai varsinkin opintojen alussa, kuinka paljon vapaata aikaa jää esimerkiksi harrastuksiin. Kannattaako ostaa kuukauden salikorttia, jos siellä ehtii käydä vain kerran? Monia urheilulajeja voi kuitenkin harrastaa ulkona ja monet eivät edes vaadi mitään välineitä! Vinkki: keskustakampukselta ja Hervannan kampukselta löytyy ulkokuntosalit, joissa voi kuntoilla ihan ilmaiseksi!
Vinkki: keskustakampukselta ja Hervannan kampukselta löytyy ulkokuntosalit, joissa voi kuntoilla ihan ilmaiseksi!
5. Etsi kevyt työ opintojen ohelle.
Opintojen ohella voi myös työskennellä! Keikkatyö ja viikonlopputyöt sopivat hyvin opintojen oheen ja niin voi löytää myös itselleen tulevan kesätyöpaikan. Muista kuitenkin tunnistaa omat rajasi ja voimavarasi. On ihan sallittua olla tekemättä opintojen ohessa töitä ja vain opiskella!
6. Laita ylös menot ja tulot.
Tässä on ihan hyvä vinkki aivan kaikille! Tee taulukko-ohjelmaan taulukko, josta voit tarkkailla mihin sinulla kuluu kuukaudessa rahaa. Monilla pankeillakin on nykyään mobiilipalveluita, joista voit seurata esimerkiksi korttien kulutusta. Tällä tavoin on hyvä huomata meneekö rahaa sellaisiin kohteisiin mihin et haluaisi.
Tee taulukko-ohjelmaan taulukko, josta voit tarkkailla mihin sinulla kuluu kuukaudessa rahaa.
7. Laita joka kuukausi tietty summa sivuun.
Hyvin perinteinen säästämisvinkki, jossa valitset itsellesi sopivan summan laitettavaksi sivuun esimerkiksi joka kuukausi. Tämän rahan voi säästää sitten johonkin tulevaisuuden hankintaan.
8. Vertaa hintoja.
Opiskelijana on hyvä tehdä vertailuja ennen hankintoja ja seurata vähän kauppojen tarjouksia. Muistathan etenkin ruokakaupassa vertailla kilohintoja, sillä ne kertovat tuotteen oikean hinnan!
9. Vilauta opiskelijakorttia.
Tampere on vahvasti profiloitunut opiskelijakaupungiksi ja suuressa osassa kahviloita, ravintoloita ja liikkeitä saa opiskelijakortilla mukavia alennuksia. Jossain liikkeissä alennukset ovat selvästi esillä, mutta kannattaa ehdottomasti aina kysäistä kun menee kassalle! Kysymällä et häviä mitään!
10. Kulje kävellen tai pyörällä.
Vaikka julkisten kulkuneuvojen hinnat eivät ole korkealla, säästät yllättävästi kuukaudessa, jos valitsetkin bussin sijasta omat jalat. Kävely tekee myös hyvää, sillä opiskelijana istut useita tunteja päivässä sisätiloissa, joten kävelymatkat virkistävät. Samalla et oikeastaan myöskään voi opiskella, niin saat myös hyvän tauon. Se on vain asennekysymys!
– Jenni
Kommentit