Psykologian opiskelu Tampereen yliopistossa – opiskelijan kokemuksia

Kuva psykologian opiskelijasta haalarit jalassa. Toisessa kuvassa läppärin näyttö.

Harkitsetko psykologian opintoja ja mietit, millaista opiskelu Tampereella on? Henna, toisen vuoden psykologian opiskelija, kertoo omista kokemuksistaan, opintojen sisällöstä ja opiskelijaelämästä.

Kuka olet ja kuinka monetta vuotta opiskelet?

Henna: Moikka! Oon Henna, ja aloitin psykologian opinnot Tampereella syksyllä 2023 pääsykokeen kautta. Tämä oli mun kolmas hakukerta, joten matka tänne ei ollut ihan suoraviivainen. Opiskelen nyt toista vuotta, mutta oon opinnoissa hieman aikataulua edellä ja käynyt jo myös kolmannen vuoden kursseja. Tampereelle muutin Oulusta, mutta pohjoisen murre ei ole kadonnut mihinkään! Vapaa-ajalla treenaan uintia, teen töitä ja yritän myös ehtiä palautua kaikesta.

Mikä on yllättänyt opinnoissa verrattuna lukion psykologiaan?

Henna: Suurin yllätys on ollut opintojen vapaavalintaisuus ja se, kuinka paljon omaa aikatauluttamista tarvitaan. Luentoja on odotettua vähemmän ja vain harvoilla on läsnäolopakko. Tämä tarkoittaa sitä, että itseohjautuvuus ja itsenäinen tiedonhaku korostuvat – lukiossa asiat olivat paljon valmiimpina tarjolla. Myös tieteen kriittinen tarkastelu näkyy eri tavalla kuin lukiossa. Asioita ei opeteta yksiselitteisinä totuuksina, vaan eri näkökulmia ja teorioita vertaillaan jatkuvasti. Lisäksi psykologiaan kuuluu paljon käytännön harjoittelua, kuten tutkimusmenetelmiin perehtymistä ja asiakasvuorovaikutuksen harjoittelua.

Miksi päädyit opiskelemaan psykologiaa?

Henna: Alun perin haaveilin lääkiksestä, mutta fysiikan kurssit veivät nopeasti innon siltä polulta! Psykologia alkoi kiinnostaa lukion ensimmäisellä psykan kurssilla, ja ihana opettaja vahvisti kiinnostusta entisestään. Pohdin myös logopediaa, ja joka yhteishaussa hain sekä psykalle että logopedialle. Psykalle pääseminen ei ollut helppoa. Kävin kolme yhteishakua ja pidin 2,5 välivuotta, joiden aikana korotin yo-arvosanoja ja luin pääsykokeisiin. Olin aina ollut koulussa keskiverto-oppilas, mutta sinnikkäällä työllä paikka Tampereelta lopulta irtosi!

Miten psykologian opinnot etenevät?

Henna: Psykologian kandidaattivaihe kestää kolme vuotta (180 opintopistettä), ja maisterivaihe 2,5 vuotta (150 op). Maisterivaiheen pidentää viimeisenä suoritettava puolen vuoden harjoittelujakso. Opinnot alkavat teorian rakentamisella, mutta käytännön harjoittelu lisääntyy opintojen edetessä. Ensimmäisen vuoden opinnot ovat lähes kokonaan etäopetuksena, mutta opintopiireissä pääsee tapaamaan muita opiskelijoita ja käymään asioita läpi yhdessä.

Millainen opiskelijaelämä Tampereella on?

Henna: Tampere on huikea opiskelijakaupunki! Täällä vietetään Suomen suurinta wappua, ja tapahtumia riittää jokaiseen makuun – sporttiapproista Särkän Märkään. Suuria opiskelijatapahtumia ovat mm. Akateemisen kyykän MM-kisat ja Hämeenkadun Appro. Lisäksi opiskelijaravintoloita löytyy kattavasti ympäri kaupunkia. Psykalla toimii tiivis ja aktiivinen ainejärjestö Cortex, joka järjestää tapahtumia ja auttaa opiskelijoita verkostoitumaan.

Millaisia työelämämahdollisuuksia psykologia tarjoaa?

Henna: Tampereen yliopistossa psykologian opintoihin kuuluu kaksi harjoittelujaksoa. Kandivaiheen aikana suoritetaan 100 tunnin harjoittelu, jossa pääsee seuraamaan psykologin työtä. Olen itse tehnyt harjoittelua TAYS:n lastenpsykiatrian osastolla sekä tutkimusavustajana. Maisterivaiheessa suoritetaan puolen vuoden psykologiharjoittelu. Itseäni kiinnostaa eniten kliininen psykologia ja lasten sekä nuorten kanssa työskentely. Myös urheilupsykologia houkuttelee, sillä oman kilpauintitaustani kautta olen nähnyt sen merkityksen käytännössä. Lisäksi psykoterapeuttikoulutus on pitkään ollut haaveena.

3 syytä hakea Tampereelle psykalle?

1. Ihana ja aktiivinen ainejärjestö Cortex!

2. Monipuoliset uramahdollisuudet – psykologi voi työskennellä monilla eri aloilla.

3. Tampere on loistava opiskelijakaupunki ja tarjoaa paljon tapahtumia ja aktiviteetteja.

 

Kirjoittaja: Marimilla, opiskelijalähettiläs

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *