Kansainvälistyminen opintojen aikana

Kiinnostaako kansainvälistyminen opintojen aikana? Haluaisitko lähteä vaihtoon tai kiinnostaisiko uusiin kulttuureihin tutustuminen Tampereelta käsin? Tampereen yliopisto tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja pitkäaikaisempiin vaihtomahdollisuuksiin ja lyhyempiin opiskelujaksoihin ulkomailla. Tämän lisäksi kansainvälisyystoimintaan voi osallistua omasta kotiyliopistostakin käsin -ryhtymällä esimerkiksi tuutoriksi vaihto-opiskelijoille!

Kasvoin itse melko pienessä kaupungissa aina tottuneena samoihin ystäväpiireihin ja eräänlaiseen mukavuuden tunteeseen siitä, että ystävät ja sukulaiset ovat lähettyvillä. Katsoen taaksepäin, en olisi uskonut, että löydän itseni vuosien päästä elämässä niin Yhdysvalloissa kuin Singaporessa. Turhaan ei varmaan sanota, että kun matkakärpänen kerran puraisee, siitä on haastava päästää irti. Itse olen kokenut kansainvälistymisen auttaneen niin opintojen etenemisessä, urasuunnittelussa kuin maailmasta ymmärtämisessä. Siksi haluankin kannustaa uteliaaseen mieleen ja lähtemään kurkkaamaan, mitä Suomen ulkopuolelta löytyy ja tutustumaan rohkeasti uusiin kulttuureihin myös Tampereella. 

Vaihto-opinnot Tampereen yliopistossa 

Vaihtokuva1
Tunnelmia vaihtoreissulta New Yorkista. Kuva: Heli Saari

Aloittaessani opinnot minulle oli selkeää, että haluan hakea korkeakouluopintoihin liittyvään vaihtoon. Hain vaihtoon opintojeni toiseksi vuodeksi Tampereen yliopistossa. Vaihtovuoteni vietin Chicagossa, Yhdysvalloissa. Vuoteni Yhdysvalloissa oli hyvin opettavainen. Kielitaitoni kehittyi merkittävästi, sain kokemusta Pohjois-Amerikan kulttuurista ja pääsin elämään hyvin monikulttuurisessa ympäristössä. Vaihdon jälkeen minulla on ystäviä niin Taiwanista, Etelä-Koreasta, Chilestä kuin Meksikosta. Opinnoissa fokus oli hieman erilainen kuin Suomessa ja pääsin hyvin keskustelevaan ja interaktiiviseen opiskelukulttuuriin sisään. Yhdelle asialle olen erittäin kiitollinen vaihtokokemuksesta eli voitin esiintymispelkoni ja pidän nykyään ihmisille esiintymisestä.  

Tampereelta voi hakea vaihto-opintoihin kahdessa eri haussa, syyshaussa ja tammihaussa, ja lisäksi yliopisto järjestää täydennyshaun täyttämättömille paikoille. Rahallisesti vaihtoon tarjotaan yliopiston tuki ja kohdeyliopistooni Yhdysvaltoihin sai apurahan kahdenvälisille opiskelijavaihtokohteille. Lisäksi on mahdollisuus hakea lisäapurahoja (mm. Fulbright Suomi ja Finlandia Foundation National) erityisesti Yhdysvaltoihin. 

Kiinnostaako lyhyempi aika ulkomailla? 

Jos pidempi jakso ulkomailla tuntuu liian isolta kynnykseltä, Tampereen yliopisto tarjoaa myös lyhytliikkuvuusjaksoja ulkomailla. Erilaisia lyhyempiä kursseja on listattu Tampereen yliopiston nettisivuilla ja lisäksi kohteita voi etsiä itsenäisesti. Kävin ensimmäisenä opiskeluvuotenani kesällä Barcelonassa kolme viikkoa kestävän kurssin, johon sain Tampereen yliopistolta rahoitustuen. Koska Barcelonassa sijaitseva yliopisto oli Tampereen yliopiston partneriyliopisto, sain myös vapautuksen kurssimaksusta. Koin, että kokemus oli hyvin opettavainen ja lyhyessäkin ajassa ehdin tutustua paikalliseen kulttuuriin ja oppia muun muassa espanjan alkeita. Olen myös edelleen yhteydessä osaan ystävistäni lyhytvaihdon ajalta. Lyhytvaihto onkin erinomainen keino lähteä tutustumaan ulkomailla opiskeluun, jos vielä haluaa miettiä, voisiko hakea pidempiaikaiseen vaihtoon! 

Kansainvälistyminen kotiyliopistosta käsin 

Vaihtarikuva
Vaihto-opiskelijoiden kanssa kokeilemassa luistelua Tampereella. Kuva: Heli Saari

Mikäli vaihto ei tunnu omalta jutulta, mutta kansainvälisyys kiinnostaa, paljon voi tehdä myös Tampereen päässä! Jos ainejärjestössä vaikuttaminen kiinnostaa, yleensä ainejärjestöillä on esimerkiksi kansainvälisyysvastaava tai kansainvälinen tuutorivastaava, jotka vastaavat ainejärjestössä tapahtuvasta kv-toiminnasta. Kv-tuutorina on mahdollisuus toivottaa tervetulleeksi Tampereelle tulevia vaihto-opiskelijoita ja auttaa heitä saamaan ikimuistoinen kokemus Tampereella. Tämä on loistava mahdollisuus treenata kielitaitoa, tutustua uusiin kulttuureihin ja löytää myös itse uusia ja mielenkiintoisia paikkoja esiteltäväksi Tampereelta! Tutustuminen oman alan vaihto-opiskelijoihin oli itselleni hyvin antoisa kokemus oppia alastani lisää ja pidän osaan ystävistäni yhteyttä edelleen. 

Lisäksi opintoihin voi aina liittää kansainvälistymiskokonaisuuden, johon lasketaan esimerkiksi vieraan kielen opinnot, ulkomaisessa korkeakoulussa opiskelu, kansainvälisessä organisaatiossa työskentely, kulttuurien välisen viestinnän opinnot tai kv-tuutorointi. Kansainvälistymiskokonaisuus on hieno mahdollisuus näyttää esimerkiksi tulevalle työnantajalle, että kansainvälisyys kiinnostaa! Lisäksi se on hyvä tapa lukea hyväksi esimerkiksi vaihdossa suoritettuja opintoja, mikäli niitä ei saa luettua suoraan osaksi tutkinnon pakollisia opintoja.  

Työharjoitteluun ulkomaille? 

Lopuksi haluan kannustaa myös harjoittelun tekemiseen ulkomailla, mikäli kansainvälinen ura tai työkokemus ulkomailla kiinnostaa. Myös ulkomaan harjoitteluihin on saatavilla Tampereen yliopiston apurahaa. Aloitin kuukausi sitten harjoitteluni Suomen suurlähetystössä Singaporessa, ja kokemus on ollut jo tähän asti hyvin ikimuistoinen. Täysin minulle ennestään vieraaseen kulttuuriin tutustuminen ja monikulttuurisessa ympäristössä eläminen on jo tähän asti opettanut minulle tärkeitä taitoja muun muassa kulttuurillisen ja etnisen harmonian tärkeydestä ja olen ollut onnekas päästessäni oppimaan lisää Aasian värikkäästä ja vivahteikkaasta kulttuurista ja alueen toimintatavoista. 

Aasia_vaihto
Kaakkois-Aasiassa Kuala Lumpurin reissussa muiden harjoittelijoiden kanssa. Kuva: Heli Saari

Palaan tekstiä kirjoittaessani alkuun miettimään sitä, miten hyvin ujosta pikkukaupungin kasvatista tulikin maailmasta innostunut maailmanmatkaaja. Ja kuinka tähän asti se on tuntunut täysin omalta valinnalta! On ollut erityisen hienoa, että olen pystynyt yhdistämään matkojani yliopistossa opiskeluun, jolloin kokemuksista on ollut minulle hyötyä niin opiskelujen kuin urasuunnitelmien näkökulmasta. Kaikista ei kuitenkaan tarvitse tulla maailmanmatkaajia. Kansainvälistymiskokemus on monelle opiskelijalle väliaikainen kokemus uudesta ympäristöstä ja uusista haasteista, joita ei välttämättä pääse kokemaan kotisohvalta käsin. Ja tähän kokemukseen kannustan kaikkia rohkeasti tarttumaan! 

 

Kirjoittajasta:

Heli_kuva

 

Moikka! Olen Heli ja opiskelen ensimmäistä vuotta kansainvälisen politiikan maisteriohjelmassa. Vapaa-ajalla tykkään luonnossa liikkumisesta, ryhmäliikunnoista ja soitan myös pianoa ja kitaraa. Lähellä sydäntäni on kv-toiminta ja eri kulttuurien kohtaaminen sekä hyvinvointi niin arjessa kuin opinnoissa. 

 

 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi