
Kun muutin Tampereelle fuksina syksyllä 2022, en tuntenut täältä ketään. Olin kuullut, että yliopisto on elämän parasta aikaa, mutta suoraan lukiosta tulleena en ollut tätä kerennyt liikaa miettimään.
Ja hyvä niin. Ennen yliopistoa ei voi tietää, millaista elämä yliopistossa tulee juuri itselle olemaan, eikä sitä pidä liikaa miettiä. Muutto toiseen kaupunkiin ja elämisen opettelu yksin asuvana aikuisena ovat jo ystävystymisestä puhumatta suuri muutos jokaiselle. Orientaatioviikko eli ensimmäinen yliopistoon tutustumisviikko oli vauhdikas. Sain paljon tuttuja, mutta oman tuutorryhmän sisältä en paljoa kavereita saanut. Porukkamme alkoi muotoutua fuksivuoden kuluessa ja mahdollinen pelko siitä, että kaikki muodostavat kaveriporukat ekoilla viikoilla oli turha. Vasta syksyn edetessä, alkujännityksen laantuessa huomasi, ketkä itselle on oikeita ihmisiä.
Toiseen asteeseen verrattuna paras asia yliopistossa on se, että mahdollisuuksia on rajattomasti (ainakin melkein). Esimerkiksi lukiossa voi olla vaikea hakea omaa paikkaa, koska luokat ja luokka-asteet ovat pieniä. Yliopistossa sen sijaan tapahtumia, ainejärjestöjä, kerhoja ja muuta tekemistä on äärettömästi. Oman ainejärjestöni kaverit ovat minulle tärkeitä ja tuki kaikessa, mutta olen oppinut itsestäni ja kokenut eniten uskaltaessani kokeilla myös erilaisia kerhoja ja poikkitieteellisiä tapahtumia. Ja mahdollisuuksien moninaisuus antaa luvan aloittaa aina alusta, jos jokin ei toimi tai tunnu omalta. On etuoikeutettua valita ympäristöt, joissa on parasta olla, jos toinen vaihtoehto on olla ilman mitään kaveriporukoita. Kuitenkaan se, että on paikoissa, jotka eivät tunnu omilta, ei palvele itseä, eikä muita.
Ajattelen, että kaikki lähtee uteliaisuudesta ja avoimuudesta

Olen kuullut joskus sanottavan, että ystävyydessä kaikki lähtee rohkeudesta ja siitä, että uskaltaa esimerkiksi lähestyä uusia tuttavuuksia. En kuitenkaan koe, että olisin itse kovin rohkea tai ulospäinsuuntautunut. Ajattelen, että kaikki lähtee uteliaisuudesta ja avoimuudesta. Jos on avoin uudelle, on muidenkin helpompi lähestyä. Lause: ”älä etsi rakkautta, etsi elämää, ja elämä etsii sulle rakkauden, jota sä etsit” pätee tähän aika hyvin. Yliopisto on oikea paikka miettiä, mitä elämässä haluaa tehdä ja harrastaa, ja omien arvojen ja mielennonkohteiden kautta löytää itselle oikeat ihmiset. Ja lopullista vastausta siihen, mitä elämässä haluaa ei kannata etsiä, koska sitä ei löydä. Kaikkea voi kokeilla ja ottaa elämään mukaan ne asiat, jotka tuntuvat oikeilta.
Ainakin mä aion tänä vuonna opetella dj-soittamista ja pelaamaan shakkia, ja molemmista oon saanut jo kavereita, mikä on ihanaa.
Mun paras ohje onkin se, että älä pysähdy. Tarkoitan, että pysähdy olemaan kiitollinen siitä, mitä sulla on tällä hetkellä, mutta älä pysähdy menemästä kohti asioita, mitkä herättävät uteliaisuutta
Mun paras ohje onkin se, että älä pysähdy. Tarkoitan, että pysähdy olemaan kiitollinen siitä, mitä sulla on tällä hetkellä, mutta älä pysähdy menemästä kohti asioita, mitkä herättävät uteliaisuutta. Kuulostaa kliseiseltä, mutta mä en olisi tässä, jos olisin löytänyt oman porukkani heti, tai niin sanotusti ”riittävästi” ystäviä. Avoimuus toisia kohtaan on tärkeintä. On vaikeampaa aloittaa siitä, että ei ole yhtään ystävää koko kaupungissa, mutta yliopistossa suurin osa on samassa tilanteessa ja valmiita tutustumaan uusiin ihmisiin. Olen itse mennyt kerhoihin tuntiessani sieltä ihmisiä ja myös tuntematta ketään, ja molemmat ovat olleet yhtä hyviä kokemuksia. Jännittänyt on molemmissa, se kuuluu asiaan, mutta hetkeäkään en vaihtaisi, kun saan kutsua vastaantulevia ihmisiä yliopistolla mun ystäviksi.
Mistä saada kavereita yliopistossa:
Ainejärjestö- ja kerhotoiminta Trey:n piirissä toimivissa järjestöissä: https://trey.fi/jarjestot/ylioppilaskunnan-piirissa-toimivat-jarjestot (yli 150)
Kamula: https://www.ahjola.fi/kamula/ (Instagram: @kamulatampere)
Kurssit ja opinnot
Opiskelijatapahtumat – niin oman ainejärjestön kuin poikkitieteelliset (esim. täältä voi katsoa mitä tapahtumia on tulossa: https://treykalenteri.fi/ )
Ystävänpäivätoivotuksin,
Aada <3
Moi, mä oon Aada. Tällä hetkellä kirjottelen kandia yhteiskuntatutkimuksesta ja seikkailen niin opiskelijatapahtumissa kuin luonnossa. Tampereesta on tullut mulle koti, ja toivon että säkin koet tai tuut kokemaan niin! <3
Kommentit