Väyläopintojen kautta tekniikan opiskelijaksi

Ohjelmoinnin opiskelua, kuva: Sini Kivioja

Mitä tehdä, kun ylioppilaskirjoitukset eivät menneet aivan niin kuin halusit? Entä jos et ole vielä varma, mikä tekniikan aloista on sinulle sopiva? Vastauksena näihin ja moniin muihin kysymyksiin on avoin yliopisto.

Yliopisto-opinnot olivat olleet itselläni haaveissa jo lapsesta asti. Kuvittelin jo aikoja sitten, kuinka kävelisin koulun käytävillä läppäri kainalossa, ja osallistuisin tapahtumiin, oppisin jatkuvasti ja nauttisin elämästä. Kuinka minusta tulisi ensin tekniikan opiskelija, kandidaatti ja lopulta diplomi-insinööri. 

Keskinkertaiset tulokset ylioppilaskirjoituksissa ja valintakoeuudistus kuitenkin hankaloittivat tavoitettani. En halunnut mennä istumaan ylioppilaskirjoitusten piinapenkkiin enää ikinä, eivätkä yhden päivän pääsykokeetkaan vaikuttaneet houkuttelevalta vaihtoehdolta. 

Tässä kohtaa avoin yliopisto, tarkemmin tekniikan alan lyhyt väylä, loi minulle paikan yliopistossa. Keskityn tässä blogitekstissä lähinnä tekniikan alan lyhyeen väylään, mutta vinkkejä ja ajatuksiani voi hyödyntää muuhunkin avoimen yliopiston opiskeluun. Aloitin tammikuussa 2020 opiskelemaan avoimessa yliopistossa. Opinnot kestivät yhden kevään ja niiden aikana kävin neljä eri kurssia, yhteensä 20 opintopisteen verran. Nykyään sekä lyhyt että pitkä väylä (40op) kestävät koko lukuvuoden ajan. Tarkemmat arvosanavaatimukset ja muut tiedot löydät tuni.fi-sivustolta (lyhyt väylä, pitkä väylä). 

Itse valitsin tekniikan alan lyhyelle väylälle kaksi pakollista matematiikankurssia sekä valinnaisista kursseista ohjelmoinnin peruskurssin ja insinöörikemian. Vaikka omista lukio-opinnoistani olikin parisen vuotta enkä ole mikään matikkanero, pärjäsin tarpeeksi hyvin selvitäkseni kursseista. Ohjelmoinnin opiskelu sai itsessäni aikaan kipinän hakea muutaman vaihtoehdon väliltä juuri tietotekniikan alalle, ja olen ollut päätökseen erittäin tyytyväinen. Olen myös saanut kaikki avoimessa yliopistossa käymäni kurssit hyväksiluettua omaan tutkintooni, joten tutkinto-opiskelijana aloittaessa minulla oli jo 20 opintopistettä opintoja kasassa. Näin pystyin ensimmäisenä opiskeluvuotenani keskittymään muihin mielenkiintoisiin kursseihin.

Olen myös saanut kaikki avoimessa yliopistossa käymäni kurssit hyväksiluettua omaan tutkintooni, joten tutkinto-opiskelijana aloittaessa minulla oli jo 20 opintopistettä opintoja kasassa.

Hervannan Kampus, kuva: Tampereen Yliopisto
Hervannan Kampus. Kuva: Tampereen Yliopisto

Miksi valita avoin yliopisto? 

1. Jatkuva oppiminen

Pitääkö kukaan pääsykokeista tai ylioppilaskirjoituksista? Avoimen yliopiston myötä nämä voi unohtaa tai ainakin jättää toissijaisiksi vaihtoehdoiksi. Avoimessa yliopistossa sinun ei tarvitse turvautua yhteen kokeeseen, joka määrittää koulupaikkasi, vaan saat kerätä oppeja pidemmällä aikavälillä. Lopulta pystyt hakemaan painotetulla keskiarvollasi opiskelupaikkaa, ja sen ollessa tietyn rajan yli, pääset tutkinto-opiskelijaksi. 

2. Oikeat yliopistokurssit 

Väyläopintojen sanotaankin ”mittaavat soveltuvuutta ja kiinnostusta alalle, opiskelukykyä ja motivaatiota tutkinnon suorittamiseen” (tuni.fi, 2022). 

Avoimessa yliopistossa pääset opiskelemaan kursseja, joita muutenkin opiskelisit. Myöhemmin tutkinto-opiskelijaksi päästyäsi voit hyväksilukea käymäsi kurssit tutkintoosi. Saatat myös löytää näistä kursseista itsellesi mielenkiintoisia aihealueita tulevia opintojasi varten. Oikeat yliopistokurssit tarkoittavat myös sitä, että pääset näkemään, millaista opiskelu ihan oikeasti voisi olla. Itselleni tämä loi motivaatiota panostaa avoimessa yliopistossa käymiini kursseihin. Väyläopintojen sanotaankin ”mittaavat soveltuvuutta ja kiinnostusta alalle, opiskelukykyä ja motivaatiota tutkinnon suorittamiseen” (tuni.fi, 2022). 

3. Joustavuus 

Itse suosittelen ottamaan aikaa väyläopinnoille ja jättämään työt taka-alalle tai mahdollisuuksien mukaan kokonaan pois. Varsinkin jos omista opiskeluajoista on aikaa tai aiheet ovat täysin uusia, usean kymmenen opintopisteen suorittaminen arvosanatavoitteella saattaa vaatia hyvinkin ison osan arjesta. Kaikesta huolimatta sanoisin väyläopintojen eduksi niiden joustavuuden. Useista kursseista pystyy valitsemaan etävaihtoehdon, jolloin opinnot voi aikatauluttaa omaan arkeen haluamallaan tavalla. 

Tästä pääset lukemaan lisää avoimen yliopiston opinnoista. 

Tampere yöllä, kuva: Sini Kivioja
Tampere yöllä. Kuva: Sini Kivioja

Omat vinkkini väyläopintoihin: 

1. Verkostoituminen 

Verkostoituminen auttoi itseäni hurjan paljon, kun maaliskuussa 2020 jäimme kaikki etäopetukseen. Onneksi olin löytänyt väylän kautta muutaman kaverin, joiden kanssa oli miellyttävämpää miettiä laskuja zoomin kautta, kuin yksin. Suosittelen siis ehdottomasti verkostoitumaan aina, kun siihen on mahdollisuus. Kun tutkinto-opiskelijan verkostoa ei väyläopiskelijana ole, voi toinen väyläopiskelija tuoda tukea ja turvaa haastavien opintojen parissa. 

Kun sinua kiinnostaa opiskelemasi aiheet, olet utelias ja kyselet, oppiminen on yleensä monin kerroin mukavampaa ja helpompaa.

2. Uteliaisuus 

Uteliaisuus on tärkeää sen takia, että yliopisto, ja useat alat varsinkin tekniikan puolella ovat sellaisia, jossa oppimista tapahtuu jatkuvasti. Kun sinua kiinnostaa opiskelemasi aiheet, olet utelias ja kyselet, oppiminen on yleensä monin kerroin mukavampaa ja helpompaa. Koskaan ei kannata lopettaa oppimista, ja utelias mieli takaa sen, ettei niin tarvitsekaan tehdä! 

3. Suunnitelma 

Kolmas vinkkini on suunnitelmallisuus. Tutkinto-opiskelijaksi hyväksymisen ehtona on loppupeleissä arvosanat, joten on hyvä olla suunnitelma, miten haluttuun keskiarvoon päästään. Kuinka monta tuntia päivässä tarvitset opiskeluun, mitä aiheita sinun tulee käydä minäkin päivänä ja millaisia opiskelutekniikoita käytät? Voi olla hyödyllistä käyttää To Do-listaa, kalenteria tai vaikkapa Excel-taulukkoa pysyäkseen ajan tasalla palautettavista tehtävistä, tenteistä ja läpikäytävistä materiaaleista. Kurssien alussa kerrotaan, millaiset arviointikriteerit ovat ja minkälaisella työpanoksella voi saada kiitettävän numeron. 

Jos haaveenasi on yliopisto-opinnot, voin lämpimästi suositella avoimen yliopiston opintoja väylänä tutkinto-opiskelijaksi. Itse en ole katunut hetkeäkään, että päätin aloittaa opinnot, päinvastoin! Lue lisää hakemisesta. 

Kirjoittajasta: Olen Sini, toisen vuoden tietotekniikan opiskelija, jonka polku yliopistoon lähti avoimesta yliopistosta. Pääaineenani on ohjelmistotekniikka ja sivuaineen olen napannut kauppatieteiden puolelta (yrityksen johtaminen). Diplomivaiheessa haluaisin opiskella ainakin kyberturvallisuutta, sillä pidän siitä, että voin tehdä opinnoillani jotakin merkittävää. 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi