Pro-tipsit Tampereelle

Tammerkosken ranta
Kuva: Tampereen yliopisto

Tampereella elämä tuntuu hauskalta ja aina löytyy uutta ihmeteltävää. Seuraavaksi kerron muutamia vinkkejä edullisiin tai ilmaisiin juttuihin, jotka olen oivaltanut tai löytänyt täällä asuessani.

Heippa! Olen Ella, ja opiskelen elinikäistä oppimista ja kasvatusta maisterivaiheessa Tampereen yliopistossa. Olen kotoisin Itä-Suomesta, joten Tampereessa on riittänyt minulle paljon ihmeteltävää ja ihasteltavaa. Nyt kerron teille pari juttua, joita suosittelen hyödyntämään täällä asuessasi. Hauskaa ja halpaa, mutta myös ekologista.

Ruoka

Lähdetään tärkeimmästä, eli ruuasta. Luulen, että tämä vinkki on monelle tuttu:

 • Jotkut ravintolat myyvät take-away annoksia –50% hinnalla, ja tarjouksia löytää myös Resque Clubista. Kuten täällä blogissa on aiemminkin mainittu, myös yksinkertaisesti yliopistolla syöminen on tosi viisasta. 2,60 € ja napa naukuu.

Sisäpiirin extravinkki: lounaskahvikin on halpa, mutta erityiset onnellisuuskiksit saat, jos tuot termarissa kahvit kotoa. Halpaa, ja piristää lounaan jälkeen ihanasti.

Vapaa-aika

Vapaa-aikanaan jokainen meistä varmaan haluaa nautiskella. Tässä siihen muutama keino:

 • Keskustakampuksen tiloissa ainakin Päätalossa ja Virta-rakennuksessa on kirjahyllyjä, joista saa ottaa kirjoja ihan ilmaiseksi. Päätalon hyllyyn voi myös viedä omat jo luetut kirjansa. Itse löysin hyllystä aika monelle joululahjan!
 • Tiesitkö tästä: Monitoimitalo 13 on ihan huikea paikka. Sinne ovat tervetulleita kaikki alle 30-vuotiaat tamperelaiset askartelemaan tai vaikka tekemään savesta joululahjoja. Toisinaan täällä on myös päiviä, jolloin kaikenikäiset pääsevät puuhastelemaan. Ainut mikä maksaa, on materiaalit, ja rahaa menee usein vain noin pari euroa.
 • Tampereen kaupunki tarjoaa myös kaikille 11–29-vuotiaille nuorille ilmaista liikuntaa, joka viikko. Uskomatonta!
 • Mitä vielä! Tampereen kaupungin kirjastolta saa lainata kahvakuulia, sateenvarjoja ja esimerkiksi sauvakävelysauvoja. Eikä maksa mitään!
 • Lisäksi kirjastolla on varattavissa ainakin Sampolan kirjaston Tekomossa (yliopiston lähellä, kävelymatka) saumuri, 3D-tulostin ja ompelukoneita. Tulostimen käyttö maksaa hieman, mutta saumuri ja ompelukone ovat ihan ilmaiseksi käytössä, ja henkilökunta osaa auttaa, kun kone kiukuttelee.

Sisäpiirin toinen extravinkki: Kävin itse ompelemassa Tekomossa haalariini merkkejä, vaikka joku väittää, että ne pitäisi ommella käsin. PAH!

Liikkuminen

Noh, sitten kun innostuit nikkaroimaan Monitoimitalossa kirjahyllyn, valamaan savesta pesuvadin ja ompelemaan sohvaan uuden päällisen, et selviä ehkä pyörällä. Selviät tai et, muista nämä:

 • Tiesitkö, että rautatieaseman vierustalla (siellä reunalla, missä on Lidl), on polkupyörän pumppu? Ei tarvitse käsin vingertää pikkupumpulla, vaan sen kun suhistelee ilmaa renkaisiin.
 • Tiesitkö, että jos sinulla on ajokortti ja opiskelet jo Tampereen yliopistossa, voit vuokrata pakettiauton superhalvalla? Lisää tästä osoitteessa trey.fi
 • Mutta jos menet pyörällä, muista heijastin! Laikunlavan vierustalla kasvaa puu, joka näin talvisin näyttää kasvavan myös heijastimia. Ota tai jätä, kunhan näyt pimeässä!

<3

Jes, nyt olet saanut ehkä nikkaroinnit kuskattua kotiin, mutta siinä tohinassa saatoit uupua.

 • YTHS:n lisäksi yliopiston vierustalta löytyy sydämellinen Kriisikeskus Osviitta. Siellä voi käydä kerran juttelemassa, tai sitten useammin. Ihan miltä tuntuu.

Jos et jaksa, muista tai halua hyödyntää noista vinkeistä yhtäkään, hyödynnäthän edes tämän viimeisen? Tämä on mielestäni ylivoimaisesti tärkein vinkki:

 • Kysy kaverilta tai puolitutulta. Olisko sulla poraa? Olisko sulla iltapukua? Korkokenkiä? Halia? Ei tarvita mitään muuta, edes googlemapsia, koska hei: kysyvä ei tieltä eksy. Itse olen lainannut ainakin hartiahuivia vuosijuhliin, kaverille housuja illanistujaisiin, kahvia omasta termaristani (sen sai pitää), kiviporaa ja olkapäätä.

– Ella

Kuva Ellasta
Kirjoittajasta: Kirjoittaja on 23-vuotias elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen opiskelija sekä niin montaa muuta asiaa, ettei keksi mitä tähän tiivistäisi itsestään.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi