Miksi valitsin tietotekniikan?

Tietotekniikkaa opiskellaan Hervannan kampuksella. Kuva: Tampereen yliopisto

Minulle ei ollut lukion jälkeen ollenkaan selvää mitä haluaisin lähteä opiskelemaan. Yhden välivuoden jälkeen päädyin kuitenkin opiskelemaan tekniikan alalle enkä ole katunut valintaani hetkeäkään!

Aloitin opinnot energia- ja ympäristötekniikan opintosuunnassa Tampereen yliopistossa syksyllä 2019. Valinta ei ollut mitenkään selkeä ja oikeastaan päädyin kyseiseen koulutusohjelmaan ihan vain hetken mielijohteesta.

Miettiessäni hakemukseni hakukohteita opintopolussa tietotekniikka kävi mielessä mutta en sitten uskaltanut hakea sinne. Ajattelin, että en tiedä mitään ohjelmoinnista ja tietotekniikasta mutta olen kuitenkin kirjoittanut kemian ja fysiikan, joten energia- ja ympäristötekniikan tutkinto-ohjelma tuntui turvalliselta vaihtoehdolta.

Aloitettuani opinnot huomasin kuitenkin pian, että kyseinen ala ei ehkä ollutkaan ihan minun juttuni. Fysiikka ja kemia sujuivat, mutta en ollut tarpeeksi kiinnostunut opiskelemaan niitä enempää. Keväällä aloin miettiä vaihtoa tietotekniikan opintosuuntaan. Päätin hakea varmuuden vuoksi todistusvalinnassa, jotta saisin lisää aikaa miettiä. Kesällä päädyinkin sitten ottamaan paikan vastaan.

Ohjelmointi aloitettiin Pythonilla.

Opinnot

Vaihdettuani tietotekniikan puolelle en ole katunut hetkeäkään päätöstäni, sillä opiskelu on todella monipuolista ja kurssit alkoivat heti tuntua mielenkiintoisemmilta. Ymmärsin, että olin aivan turhaan stressannut. Ei haitannut, että minulla ei ollut kokemusta ohjelmoinnista, sillä oppimaanhan tänne on tultu ja kaikki tarvittavat asiat kyllä opetetaan.

Olen oppinut esimerkiksi ymmärtämään miten erilaiset langalliset ja langattomat verkot toimivat, miten tehdään käyttöliittymä ja miten ohjelmoitaessa valitaan tehokkain tiedonhakumenetelmä. Tällä alalla opiskeluissa on parasta se, että pääsee oikeasti tekemään asioita ja esimerkiksi pelaamaan itse ohjelmoimaansa peliä.

Olen oppinut esimerkiksi ymmärtämään miten erilaiset langalliset ja langattomat verkot toimivat, miten tehdään käyttöliittymä ja miten ohjelmoitaessa valitaan tehokkain tiedonhakumenetelmä.

Työelämä

Tietotekniikan ja erityisesti ohjelmistotekniikan alalla houkuttelivat myös hyvät työllisyysnäkymät ja monipuoliset uramahdollisuudet. Ajatus siitä, että jokaisessa yrityksessä tarvitaan tietotekniikan osaajia kuulosti hyvältä ja myös etätyömahdollisuudet ovat aina olleet hyvät.

Itselleni oli tärkeää, että työpaikkojen sijainnit eivät esimerkiksi määritä sitä missä päin voin asua ja iso plussa oli myös se, että suuri osa paikoista sijaitsi kaupungeissa.

Ohjelmointikurssilla tehtiin Fruit Flip Match 3 peli.

Hakemisesta

Jos voisin antaa jonkin neuvon nuoremmalle itselleni opiskelupaikan valinnasta, se olisi, että ei kannata murehtia liikaa mikä tekniikan ala olisi juuri se oma juttu. Opintosuuntaa voi aina vaihtaa helposti, sillä ensimmäisenä vuonna kaikilla on melko samat perusopinnot ja itsellä on valtaa valita mitä kursseja haluaa käydä milloinkin.

Jos voisin antaa jonkin neuvon nuoremmalle itselleni opiskelupaikan valinnasta, se olisi, että ei kannata murehtia liikaa mikä tekniikan ala olisi juuri se oma juttu.

Kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan vähän itselle vieraampaakin alaa sitä ei koskaan tiedä mistä sen oman jutun löytää ja aina voi valita uudelleen!

– Inka

Kirjoittajasta: Olen toisen vuoden tietotekniikan opiskelija. Pääaineeksi olen valinnut ohjelmistotekniikan. Vapaa-ajallani olen mukana kerhotoiminnassa, harrastan web-ohjelmointia ja tanssia.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *