Olen yliopisto-opinnot myöhemmällä iällä aloittanut aikuisopiskelija, joka hakeutui tutkinto-opiskelijaksi vasta 26-vuotiaana. Ennen sitä olin viettänyt jo monta vuotta harkitessani, mitä haluan elämältä ja mitä haluaisin opiskella. Olen yksi monista, joiden polku yliopistoon ei ollut automaattinen, suora ja mutkaton. Tästä syystä kirjoitin kirjeen nuorelle hakuikäiselle minälleni niistä asioista, jotka olisin toivonut ymmärtäneeni tuolloin.
Hyvä 20-vuotias minä,
vaikka tulevaisuus saattaa näyttää välillä pelottavalta eri koulutusvaihtoehtojen paljoudessa, älä ikinä vertaa itseäsi muihin ja muiden saavutuksiin. Vaikka lukiotoverisi näyttäisivät löytäneen oman opintopolkunsa ja itseä kiinnostavan alan heti, on monia muita nuoria ja aikuisiakin, joilla ”oman jutun” löytäminen vie aikaa. Nykyään koulutuspolut ovat hyvin moninaisia ja enää hyvin harva valmistuu yhteen ammattiin, jossa viihtyy eläkeikään asti.
Tänä päivänä koulutus ja työelämässä oleminen usein jopa vuorottelevat, kun omaa osaamista päivitetään ja täydennetään työelämässä olemisen aikana tai uudelleenkouluttaudutaan toiseen ammattiin. Oman koulutuspolun löytäminen ja tulevaisuuden haaveammatin kirkastuminen ei ikinä ole kilpajuoksu toisten samanikäisten kanssa, vaikka yhteiskunnan heijastamat ihanteet nopeasta valmistumisesta ja ammatin saamisesta tuntuvat välillä todella raskailta.
On aina täysin sallittua tehdä ”vääriä” valintoja ja piipahtaa hetken verran esimerkiksi ammattikoulussa, kuten itsekin nuoruudessasi teit, sillä sekin voi auttaa kirkastamaan tulevaisuuden koulutustoiveita tai sulkemaan pois vaihtoehtoja. Ota jo toisen asteen opintoja suorittaessasi selvää niistä vaihtoehdoista, jotka sinulle ovat jo siinä vaiheessa mahdollisia. Ole rohkea ja kysy itse esimerkiksi opinto-ohjaajaltasi ja koulutovereiltasi sen sijaan, että odottaisit jonkun kertovan sinulle. Opinto-ohjaajakaan ei välttämättä osaa ennakoida kaikkea, eikä välttämättä tiedä, mikä juuri sinua kiinnostaisi kuulla.
Ole rohkea ja kysy itse esimerkiksi opinto-ohjaajaltasi ja koulutovereiltasi sen sijaan, että odottaisit jonkun kertovan sinulle.
Osallistu korkeakoulujen järjestämiin jatkokoulutusmahdollisuuksista kertoviin tapahtumiin, messuihin ja infotilaisuuksiin ja lueskele esimerkiksi korkeakoulujen ainejärjestöjen blogeja, joissa opiskelijat kertovat opiskeluelämästään. Ole itse aktiivinen ja utelias tiedonkerääjä oman tulevaisuutesi ja koulutuspolkusi suunnittelussa sen sijaan, että luottaisit pelkästään muiden neuvoihin, sillä jotain tärkeää voi jäädä kuulematta.
Osallistu korkeakoulujen järjestämiin jatkokoulutusmahdollisuuksista kertoviin tapahtumiin, messuihin ja infotilaisuuksiin ja lueskele esimerkiksi korkeakoulujen ainejärjestöjen blogeja, joissa opiskelijat kertovat opiskeluelämästään.
Voit esimerkiksi jo lukio-opintoja suorittaessasi osallistua Tampereen kesäyliopiston tarjoamille kursseille, jotka ovat tulevaisuuden opintojasi ajatellen takuuvarmasti hyödyllisiä riippumatta siitä, mitä päätät opiskella. Esimerkiksi itse opin tästä vaihtoehdosta liian myöhään, koska en osannut sitä erikseen kysyä, eikä sitä tietoa minulle tarjottu. Google on tällaisissa tapauksissa aina ystäväsi!
Jos et vielä tiedä, mitä haluaisit opiskella lukion jälkeen, kokeile rohkeasti ja avoimella mielellä avoimen ammattikorkeakoulun tai yliopiston kursseja. Kaikki kokeilumielelläkin tekemäsi kurssit hyödyttävät sinua tulevaisuuden opinnoissa, sillä hakeutuessasi sinua kiinnostavalle alalle olet jo ehtinyt saada tietoa ja harjoittelemaan sellaisia taitoja, joita korkeakoulutuksessa tarvitaan.
Suorittaessasi esimerkiksi avoimen yliopiston kursseja, ne hyväksiluetaan opintoihisi, jos päätät hakeutua tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon. Näin päädyt lähemmäs haaveammattiasi jo ennen tutkinto-opiskelijaksi pääsemistä! Muista, että opiskeleminen ja maailmasta oppiminen ovat aina itsessään arvokkaita asioita, eivätkä ne mene ikinä hukkaan.
Muista myös olla stressaamatta toisen asteen opintojen jälkeisestä välivuodesta, vaikka niitä olisi useampi.
Muista myös olla stressaamatta toisen asteen opintojen jälkeisestä välivuodesta, vaikka niitä olisi useampi. Vaikka oma ala ei olisi vielä kirkastunut tai jos opiskelupaikka jää saamatta, myös välivuotenasi voit edistää omaan haaveammattiisi pääsemistä hakeutumalla esimerkiksi töihin. Vaikka et päätyisi samalle alalle myöhemmin, kerrytät työkokemusta ja työelämän tärkeitä taitoja kuten tiimityötaitoja ja organisointikykyä.
Työkokemus on aina hyödyllistä ja sillä voi olla suurikin painoarvo hakiessasi oman alasi työpaikkaa valmistumisen jälkeen. Yhden tai useamman välivuoden ei siis tarvitse olla synonyymi paikoilleen jäämiselle, vaan voit käyttää ajan hyödyksi harkitessasi tulevaisuuden unelma-alaasi.
Lähde siis rohkeasti opiskelemaan kiinnostavalle kurssille, reissaamaan vaikkapa ulkomaille tai kokeilemaan kiinnostavalta tuntuvaa työpaikkaa. Nuoruus ja varhaisaikuisuus ovat parhaimmillaan seikkailua, uudenlaisten asioiden kokeilua ja maailman ihmeellisyyksiin tutustumista. Älä ota sitä riskiä, että esimerkiksi ulkomaille vapaaehtoistyöhön hakeutuminen välivuotenasi jää kokeilematta, sillä voit harmitella sitä myöhemmin elämässäsi, kuten minä. Uskalla uskaltaa!
Nuoruus ja varhaisaikuisuus ovat parhaimmillaan seikkailua, uudenlaisten asioiden kokeilua ja maailman ihmeellisyyksiin tutustumista.
Etenkin, jos olet jo löytänyt oman haavealasi, mutta opiskelupaikka jäi saamatta, voit kiriä kiinni avoimissa korkeakouluopinnoissa keräten tietoa ja taitoja seuraavan vuoden pääsykokeita varten. Muista myös, että pääsykoe ei tänä päivänä ole ainoa reitti tutkinto-opiskelijaksi pääsemiseen! Omat mahdollisuuteni opiskelupaikan saamiseen sinun ikäisenäsi olivat paljon kapeammat, joten hyödynnä niitä huomattavasti monipuolistuneita opintoihin pääsemisen mahdollisuuksia, jotka ovat tänä päivänä käytössäsi.
Muista aina, että elämä saati omaa haaveammattia vastaavaan opiskelupaikkaan pääseminen ei ole ikinä kilpajuoksu, vaan ennen kaikkea se on matka täynnä mahdollisuuksia!
Terveisin,
Pian haaveammattiinsa valmistuva tulevaisuuden minäsi
Kommentit