Opiskelijoita on vaihto-ohjelmassa yleensä saapunut etenkin Saksasta ja Ranskasta. Niin nytkin. Ensimmäistä kertaa vaihto-ohjelmassamme on kuitenkin myös kaksi georgialaista opiskelijaa. Yksikkömme uutena yhteistyöyliopistona on Georgian American University (GAU), joka on Tbilisissä toimiva pienehkö monialainen yliopisto.
Georgia-yhteistyömme alkupisteenä voidaan pitää Georgian Suomen kunniakonsuli Vitali Imerilin vierailua yliopistokeskuksessa keväällä 2022. Imerili on paitsi kunniakonsuli, myös tunnettu jazz-viulisti, joka on esiintynyt monet kerrat Pori jazzeilla, ja hän myös asuu osan vuodesta Porissa. Hän kertoi, että georgialaiset yliopistot etsivät yhteistyökumppaneita suomalaisista yliopistoista.
Syksyllä 2022 vierailin opiskelijavaihdon vuotuisessa EAIE konferenssissa, joka pidettiin silloin Barcelonassa. Tapasin siellä, osin sattumalta, Georgian American Universityn kv-palvelujen edustajia. GAU oli kiinnostunut laatimaan Erasmus-sopimuksen opiskelijavaihdosta Tampereen yliopiston Porin yksikön kanssa. Haimme yhteistyöhön OPH:lta Erasmus-rahoitusta, ja sen saaminen mahdollistikin opiskelija- ja henkilökuntavaihdon aloittamisen.
Georgian rikas kulttuuri
Ennen Ukrainan sotaa Georgiaan oli mahdollista päästä suoralla lentoyhteydellä. Nyt sinne pääsee 7–8 tunnin vaihtoyhteydellä (Istanbulin tai Riikan kautta), minkä lisäksi saa varautua olemaan tunnin passijonossa. Viisumia maahan ei kuitenkaan tarvita. Suomalaisen massaturismin näkökulmasta Georgia on yhä suhteellisen tuntematon kohde.
Professori Tarmo Lipping ja allekirjoittanut vierailivat Tbilisissä toukokuussa 2024, GAU:n järjestämällä kv-viikolla, jonne oli kutsuttu partneriyliopistojen edustajia Euroopasta ja Aasiasta. GAU on 2000 opiskelijan, yksityisellä rahalla perustettu ja lukukausimaksullinen yliopisto, joka kannustaa opiskelijoita lähtemään vaihtoon ulkomaille. Yliopisto on lähtökohdiltaan vahvasti länsimielinen ja EU-myönteinen.
Vierailulla esiteltiin paitsi yliopistoa, myös yleisesti georgialaista kulttuuria. Georgia on luonnonkaunis, kulttuuriltaan ja historialtaan kiehtova maa. Sen asema idän ja lännen välimaastossa on ollut uutisotsikoissa tänä vuonna.
Maan hallitus yritti ajaa läpi niin sanottua ”agenttilakia”, jota sen vastustajat kutsuivat nimellä venäläinen laki. Tbilisissä olikin tuolloin mielenosoituksia, mutta oma vierailuohjelmamme oli sen verran tiukka, että emme niitä ehtineet näkemään.
Yhteistyö Georgiaan jatkuu ja laajenee
Georgialaisten opiskelijoiden Suomeen tulo ei ollut aivan yksinkertainen asia. Suomella ei ole omaa lähetystöä Georgiassa, joten opiskelijoiden piti käydä Turkissa Suomen lähetystössä tunnistautumassa. Opiskelijat saivat kuitenkin maahantuloasiat järjestettyä ajoissa ja pääsivät mukaan elokuun orientaatioviikolle.
Syyskuun lopussa GAU:n IT-tiedekunnan dekaani Nata Bajiashvili tulee tutustumaan Tampereen yliopistoon ja Porin yliopistokeskukseen. Hän pitää opiskelijoille ja henkilökunnalle 26.9. luennon, jossa hän esittelee yliopistoaan sekä georgialaista koulutusjärjestelmää ja kulttuuria.
Tämän lukuvuoden aikana Georgia-yhteistyö on laajenemassa ja saamassa uusia muotoja. Olemme saaneet Erasmus-rahoituksen opiskelijavaihdon aloittamiseksi toiseen georgialaiseen yliopistoon, Batumi Shota Rustaveli State Universityyn.
Pori-Georgia -akseli pyörii siis vinhaa vauhtia!
Kimmo Ahonen
kv-projektipäällikkö
Kommentit