Sakari Mikkola, 43, on tietotekniikan diplomi-insinööri, joka toimii ohjausjärjestelmäsuunnittelun päällikkönä Satakunnan suurimmassa ohjelmistotalossa Cimcorp Oy:ssä. Yritys on sisälogistiikan automaation johtavia asiantuntijoita ja toimittajia ja erittäin kansainvälinen ja kovassa kasvussa, mikä tarjoaa työmahdollisuuksia niin korkeakouluopiskelijoille kuin valmistuneille diplomi-insinööreille.
-Cimcorpissa työskentelee Suomessa noin 80 henkilöstöä ohjelmistojen parissa ja uusia talentteja rekrytoidaan jatkuvasti ohjelmistosuunnitteluun ja automaatiosuunnitteluun. Ohjelmistoilla on erittäin suuri merkitys liiketoiminnassamme, Sakari Mikkola kiteyttää.
Cimcorp Oy on keskittynyt rengastehtaiden materiaalivirtojen automatisointiin ja ohjaukseen. Toinen tukijalka ovat automaattiset keräilyjärjestelmät muovilaatikkosovelluksiin. Näille asiakkaille yritys toteuttaa työalueen portaalirobotteihin perustuvia varastojärjestelmiä sekä muuta sisälogistiikan automaatiota ja varastonhallintajärjestelmiä.
-Diplomi-insinööriopiskelijaa ajatellen meillä on selkeä urapolku. Moni ohjelmistosuunnittelijana tai automaatiosuunnittelijana uransa aloittanut on siirtynyt talon sisällä vaativampiin tehtäviin, esimerkiksi projektipäälliköiksi, myynnin asiantuntijoiksi ja johtotasolle asti.
Cimcorpissa toimitaan kansainvälisessä ympäristössä, sillä yrityksen omistaa japanilainen Murata Machinery.
Meillä on tytäryhtiö Kanadassa sekä toimisto USA:ssa, minkä lisäksi suurin osa työntekijöistämme toimii jossain vaiheessa ulkomaankomennuksella projektien parissa. Liikevaihdosta 90-95% tulee viennistä.
Ketterät menetelmät ja jatkuva kehittäminen
Mikkolan sydäntä lähellä ovat varastonhallintaohjelmiston kehitys ja toteutus. Ohjelmisto on tietokantapohjainen, ja se ohjaa hyvin laajaa automaatiojärjestelmää. Ohjelmoinnin perusasioiden hallinta on tärkeää, samoin ohjelmiston toteutusprosessin ymmärtäminen.
-Olemme jo pitkään toteuttaneet projektit scrum-tiimeissä. Ohjelmistosuunnittelijoille on tärkeää ymmärtää meidän sovellusaluetta, autonrengastehdasta. Tätä ei missään koulussa opeteta, joten me olemme panostaneet uusiin työntekijöihin ja kehittäneet laajan perehdytyspaketin.
Mikkola on tullut taloon lopputyöprojektin kautta, jonka jälkeen hän jatkoi Cimcorpilla projekti-insinöörinä tehden monenlaisia ohjelmointitehtäviä sekä osin tarjoussuunnitteluun liittyviä data-analyysejä, järjestelmäsimulointeja sekä toimitusprojektien ohjelmistoja.
-Hiljalleen vastuu lisääntyi, ja siirryin sovellusasiantuntijaksi suunnittelemaan, miten ohjelmistojamme kuuluu soveltaa toimitusprojekteissa. Nykyisessä tehtävässä olen ollut vuoden 2012 alusta lähtien.
Esimiesroolissa toimiva Mikkola vastaa asiakasprojektien ohjelmistojen toteutuksesta yhdessä nykyään 20-henkisen tiiminsä kanssa.
-Käytännössä olen tiimini jäsenten tukena kaikenlaisissa työhön liittyvissä haasteissa ja tilanteissa. Yritän opastaa ja neuvoa heitä kehittymään paremmiksi suunnittelijoiksi.
Toimitusprojektit huipentuvat käyttöönottovaiheeseen, jossa järjestelmä ajetaan ylös tuotantoon asiakkaan tiloissa. Tämä tarkoittaa muutaman viikon pituisia työskentelyjaksoja eri puolilla maailmaa.
-Itse olen päässyt käymään monen Euroopan maan lisäksi esimerkiksi Intiassa, USA:ssa, Kanadassa ja Japanissa.
Yhteistyö Porin TTY:n kanssa
Mikkolalla on ollut mahdollisuus ohjata useita diplomitöitä, ja hän korostaa ohjelmistotekniikan osaajille, kuinka olennaista on hankkia kokemusta itse ohjelmoinnin lisäksi sovellusalueesta, jolle ohjelmistoja toteutetaan. Tämä kokemusta on vaikea hankkia muuten kuin tekemällä yhteistyötä yritysten kanssa.
-Perusohjelmointitaidot ovat tärkeitä, ja ne pitää hoitaa kuntoon jo koulussa. Meillä opetetaan sitten oman sovellusalueen erityispiirteet ja työkalut. Ja mitä teknologioihin tulee, niin joko Javan tai .NET:n osaamisella pääsee pitkälle työelämässä. Koulussa ei missään nimessä kannata väheksyä teoreettisten aineiden merkitystä. Ohjelmoinnissa on esimerkiksi matemaattisesta lahjakkuudesta suurta hyötyä.
Cimcorp ja TTY:n yhteistyö ei jää pelkästään lopputyöntekijöihin, vaan organisaatiot ovat tehneet myös muutamaan otteeseen algoritmikehitystä yhdessä TTY:n asiantuntijoiden kanssa, ja yhteistyö on ollut hyvin hedelmällistä.
-Suunnilleen kaikista projekteista on lopputuloksia tuotannosta toimittamissamme projekteissa. Jonkin verran järjestämme myös yhteisluentoja.
Mikkola rohkaisee laittamaan tulemaan hyviä hakemuksia sekä soittamaan työ- ja harjoittelupaikkojen perään.
-Jos aiempaa alan työkokemusta ei ole vielä kertynyt, kohtuullisia numeroita sisältävä opintorekisteriote hakemuksen liitteenä herättää kyllä haastattelijan mielenkiinnon. Reipas ja asiallinen esiintyminen on aina plussaa! Ensimmäinen askel urapolulla on monesti se ratkaisevin, joten työnhakuun kannattaa panostaa. Hyville suunnittelijoille ja asiantuntijoille löytyy aina töitä. Ohjelmistoala kehittyy koko ajan ja töitä kyllä riittää!