Opiskelija bloggaa: "Opiskelijan voittajatunnit"

Viime blogikirjoituksessani kerroin ajatuksistani ja metodeistani opintojen ja työn yhdistämiseen. Tämän tekstin kuningas oli uni. Viime kerralla myös totesin, että unesta voisi kirjoittaa kokonaisen blogitekstin. Ja tästä se idea lähti. Uni on aina ajankohtainen teema, ja varmasti myös osaltaan nyt, kun parhaillaan eletään uudenvuodenlupauksien kulta-aikaa.

Riittävän unen hyödyt opiskelussa ovat kiistattomia, terveydestä puhumattakaan. Niin keskittyminen, looginen ajattelu kuin ongelmien ratkaisu ovat kaikki levänneille aivoille helpompaa. Uni rakentaa myös sillan lyhytaikaisen ja pitkäaikaisen muistin välillä; muistijälkemme korjaantuvat ja vahvistuvat unen aikana ja näin opiskellut asiat siirtyvät lyhyestä työmuistista ja pitkäkestoisempaan muistiin. Tästä voi helposti vetää yhteen, että hyvin nukutun yön tunnit ovat opiskelijan voittajatunteja!

congerdesign Pixabaystä” src=”https://sites.tuni.fi/uploads/2020/04/51753c28-alarm-clock-1193291_1280.jpg” alt=”Vanhanaikainen herätyskello” width=”1024″ height=”678″ class=”aligncenter wp-image-319 size-large ”/>Tietoa riittävän unen hyödyistä ja liian vähäisen unen haitoista virtaa jatkuvasti verkkokalvoillemme ennätystahtia. Samaan aikaan esim. tuoreen Finterveystutkimuksen mukaan kuitenkin joka neljäs yli 30-vuotias suomalainen ei mielestään nuku riittävästi. Onkin aina ollut mielenkiintoista, että ihmiset monesti tietävät miten pitäisi toimia, mutta siitä huolimatta eivät toimi parhaan tietämyksensä mukaan. En itsekään ole aina panostanut riittävästi uneen. Eikä tätä ole selittänyt se, että olisin ollut täysin tiedostamaton riittävän unen merkityksestä. Mikä sitten saa meidät lopulta onnistumaan pysyvän muutoksen tekemisessä? Omalla kohdallani liikkeelle panevana voimana muutoksessa oli toki tietämys ja sen lisääntyminen riittävän unen monialaisista positiivisista vaikutuksista, mutta se ei ollut riittävästi. Pysyvät toimintamallien muutokset vaativat usein tuekseen vielä jotain muuta.

Toimiaksemme tai muuttaaksemme toimintaamme tarvitsemme siihen jonkin syyn, jonkin motiivin. Henkilökohtainen arvomaailma antaa hyviä vastauksia meille siihen, kun pohdimme jonkin asian tekemistä, aloittamista tai muuttamista omassa toiminnassa. Omien arvojen mukaan toimiva ihminen on myös varmasti onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Kysyttäessä ihmisiltä heidän arvoistaan ensimmäisenä sieltä usein tulevat terveys ja perhe. Meillä opiskelevilla varmasti jokin opiskeluun liittyvä asia, kuten kehittyminen tai oppiminen mahtuu myös varmasti arvojemme kärkipäähän. Riittävä nukkuminen ja unen tuomat hyödyt resonoivatkin erittäin hyvin yleisempien arvojemme kanssa. Olisi siis erittäin loogista, että tästä kaikesta seuraisi helposti se, että riittävän unen vaaliminen olisi aina helppoa ja itsestäänselvyys. Se ei kuitenkaan aina ole ihan niin suoraviivaista. Arvomaailma on tyypillisesti hyvä kartta elämän isoissa päätöksissä. Kun taas arkisissa päätöksissä ja valinnoissa, joita teemme päivittäin, kuten iltatoimet ja nukkumaanmeno, tavat ja rutiinit ovat usein näitä eniten ohjaava tekijä. Huolimatta siitä, että riittävät yöunet puhuttelisivat erittäin hienosti arvomaailmaamme. Muutoksen loppusuoralla on siis kyse tapojen ja rutiinien sovittamisesta vastaamaan arvomaailmaamme.

Oikein hyvää alkanutta vuotta ja hyvin nukuttuja öitä kaikille bloginlukijoille. Otetaan opiskelijan voittajatunneista kaikki hyöty irti!

Kirjoittajan kuva

Jonne