”Suomalaiset vaikuttivat ensin hiljaisilta eivätkä juuri puhuneet mitään. Mutta muutaman oluen jälkeen puhetta alkoi piisata eikä loppua tullut”.
Tällä tavoin luonnehti eräs viime kevään ranskalainen vaihto-opiskelija kokemuksiaan suomalaisten opiskelijoiden kohtaamisesta.
Vaihto-opiskelijoiden läsnäolo on monilla tavoin muuttanut Porin yliopistokeskusta opiskelupaikkana. Kansainvälisyys konkretisoituu nimenomaan opiskelijavaihdossa: eri maista ja kulttuureista tulevien ihmisten kohtaamisessa.
Monet TTY Porin opiskelijoista tekevät opintojaan työn ohessa. Puolen vuoden opiskelijavaihtojakso ei silloin välttämättä ole mahdollista opintojen aikana. Vaihto-ohjelman tuoma lisä opintoihin on se, että ulkomaisia opiskelijoita voi kohdata täälläkin. Vaihto-ohjelma ei olisi mahdollinen ilman suomalaisten opiskelijatutorien apua. He tutustuttavat vaihtarit täkäläiseen opiskelijakulttuuriin.
Monelle saksalaiselle opiskelijalle suomalainen yliopistokulttuuri aiheuttaa ensi alkuun hämmennystä. Voiko luennoitsijoita tosiaan kutsua etunimellä? Saksalaisessa kulttuurissa moinen olisi tietysti kaamea etikettivirhe. Kotiyliopistossaan monet ovat tottuneet massaluentoihin ja tentteihin. Eräskin kolmannen vuoden opiskelija kertoi minulle, ettei ollut tehnyt kotiyliopistossaan ainoatakaan esseetä. Täkäläinen pienryhmätyöskentely ja kirjoitustehtävien paljous tuntuu silloin haasteelliselta.
Yliopistokoulutuksen ”matala hierarkia” on kuitenkin lopulta juuri se piirre, jota vaihto-opiskelijat kehuvat. He ovat yllättyneitä, kun saavat luennoitsijoilta henkilökohtaista palautetta. Tai että sähköpostiin vastaa professori itse eikä joku hänen assistenteistaan, kuten kotiyliopistossa on tapana. Opiskeluilmapiiriä kuvataankin rennoksi. Samaan hengenvetoon kuitenkin todetaan, että töitä joutuu tekemään yhtä paljon tai enemmän kuin kotimaassa.
Syksyllä 2017 Porin yliopistokeskuksessa on ollut 26 vaihto-opiskelijaa, 11:sta eri eurooppalaisesta yliopistosta. Ryhmässä on vahva saksalaisenemmistö, mutta mukana on myös opiskelijoita Ranskasta, Tshekistä ja Espanjasta. Opiskelijat saapuivat Poriin elokuussa, ja he lähtevät – yhtä lukuun ottamatta – takaisin kotiin jouluksi. Syksyn aikana he suorittavat täällä kursseja 15-30 opintopisteen verran. Kevääksi tulee 32 opiskelijaa – enemmän kuin kertaakaan aiemmin. Heistä peräti 25 on Ranskasta ESIEA-yliopistosta.
Vain yksi kursseista on sellainen, joka on varta vasten järjestetty ulkomaisia opiskelijoita varten: Introduction to Finnish Society and Culture. Kurssilla opiskelijat ovat luentojen ohella päässeet tutustumaan suomalaiseen lukioon PSYL-visiitillä ja yritysvierailulle testaamaan Tacticin lautapelejä. Muuten vaihto-opiskelijat ovat samoilla TTY:n ja TY/TuKKK:n kursseilla kuin suomalaiset tutkinto-opiskelijat. Se hyödyttää sekä suomalaisia että ulkomaisia opiskelijoita.
Stereotypia hiljaisista suomalaisista on asia, jota monet vaihto-opiskelijat ovat pohtineet kurssiraporteissaan. Yleensä se kumotaan. Monet kokevat, että suomalaiset vaikuttavat ensi alkuun hiljaisilta, mutta ovat lopulta hyvinkin puheliaita ja sydämellisiä.
Tämän syksyn vaihto-opiskelijat poistuvat kohta takaisin kotiinsa joulua viettämään. Suomalaisiin jouluruokiin he pääsivät tutustumaan Christmas Dinnerillä, joka järjestettiin yliopistokeskuksen ja SAMKin opiskelijoille. Joulupukin kohtaaminen innosti taas heitä.
Teksti ja kuvat: Kimmo Ahonen, projektipäällikkö kv-vaihto-ohjelma