Biopankkiviikko näytteenottajan näkökulmasta

Bioanalyytikko-opiskelijoilla oli tärkeä rooli Tampereen biopankkiviikon onnistumisessa. "Kaikista päivistä, joina mukana olin, hienoimpana asiana jäivät mieleen iloiset ja asiasta kiinnostuneet asiakkaat. Kaiken kaikkiaan onnistunut tempaus," summaa bioanalyytikko-opiskelija Markus Nevala.

Tampereen Biopankki ja TAMK:n Profitu-hanke järjesti syksyllä 2019 ns. biopankkiviikon, tempauksen, jossa jaettiin tietoa biopankkitoiminnasta, kerättiin suostumuksia biopankkiverinäytteisiin sekä otettiin verinäytteitä paikan päällä. Kun minulta kysyttiin, lähdenkö mukaan, oli vastaus selkeä ja välitön: todellakin. Perusteluna tälle on se, että a) mielestäni biopankkitoiminta tulee pelaamaan jatkossa isoa roolia terveydenhoidossa ja b) näytteenotto on kivaa ja siinä tapaa paljon uusia ja erilaisia ihmisiä. Lupauduinkin mukaan kolmeksi päiväksi keskiviikosta perjantaihin, koska omat aikatauluni sen sallivat.

Konkreettisesti biopankkiviikko lähti käyntiin koulutustilaisuudella, jossa kävimme läpi biopankkitoimintaa sekä Profitu-hanketta. Koulutustilaisuudessa huomasinkin, että mukana tapahtumassa on myös sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijoita meidän bioanalyytikko-opiskelijoiden lisäksi. Työnjako oli selkeä: me otamme verinäytteitä, muut keräävät suostumuksia sekä kertovat ihmisille biopankkitoiminnasta.

Biopankkiviikon päivät järjestettiin maanantaina Tampereen yliopiston keskustan kampuksella, tiistaina ja keskiviikkona Tampereen ammattikorkeakoululla, torstaina Tampereen teknillisellä yliopistolla Hervannassa sekä perjantaina Taitokeskuksella Kaupissa. Jokaisessa paikassa yritimme olla esillä näkyvällä paikalla, jossa olisi paljon läpikulkua. Mutta kuitenkin niin, että saisimme näytteenottoon rauhallisen tilan, koska joillekin näytteenottotilanne voi olla myös hieman jännittävä tai pelottava.

Tapahtumaständillä oli mahdollisuus allekirjoittaa suostumus ja antaa itsestään verinäyte biopankille. Tarkoituksenamme oli tehdä näytteenotosta nopeaa ja helppoa, joten varauduimme jokaiseen päivään kahdella näytteenottajalla. Nopeuden ja helppouden johdosta kukaan ei voisi myöskään kieltäytyä vedoten kiireeseen, koska itse näytteenottoon aikaa ei mene kuin minuutti tai kaksi.

Saimmekin koko viikon aikana hurjan määrän näytteitä ja suostumuksia kerättyä, mikä vie biopankkitoimintaa eteenpäin jokainen näyte kerrallaan ja levittää tietoisuutta biopankkitoiminnasta. Kaikista päivistä, joina mukana olin, hienoimpana asiana jäi mieleen iloiset ja asiasta kiinnostuneet asiakkaat. Kaiken kaikkiaan onnistunut tempaus.

Markus Nevala
Bioanalyytikko-opiskelija
Tampereen ammattikorkeakoulu

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *