Roadshow on the Go

Lavalle ilmestyy kaksi puhujaa. Toinen säätää mikin kanssa jotain. Salin kuhina hiljenee. ”Kuuluuko?” Kysyy toinen toiselta ja aloittaa höpinänsä, kun opiskelijat tarttuvat kyniin pihtiotteella ja aloittavat paperille rustaamisen esiintyjän ensimmäisellä vitsillä ohjelmoinnista.

Videotykki luo kankaalle mielenkiintoisia kaaviokuvia, josta me opiskelijat emme ymmärrä ennen kuin ukko edessä, MS Academic Evangelist Jukka Wallasvaara, lähtee selvittämään asiaa. Kuinka kokemuksemme tietokoneen kanssa muuttuu, kun voimme koskettaa näyttöä ja sitä kautta vaikuttaa tietokoneen toimintaan.

Kaikkea uutta ja hienoa on tulossa: Oletko ikinä kuullut pilviohjelmoinnista? Pilviohjelmointi on viralliselta termiltään ”Cloud Computing”. Se on visuaalinen palveluympäristö, jossa ohjelmat löytyvät kaikki internetistä (pilvestä) ja työasema on vain tapa päästä käsiksi niihin. Esimerkiksi Googlen uusi käyttöjärjestelmä Chrome OS käyttää pilviohjelmointia hyväkseen, vaikkakin on vielä kehitysvaiheessa.

Mutta ei siinä vielä kaikki, kuten sanotaan. Microsoftilla on tarjota opiskelijoille erilaisia työkaluja. Näemme esimerkin Kodu Game Labista, joka kertoo meille peliohjelmoinnista ja opettaa ohjelmoinnin perusperiaatteita. Kodu itsessään on suloinen, ja varmasti jokainen salissa olija haluaa koittaa itse softaa. Valitettavasti emme pääse sillä leikkimään, vaan meille kerrotaan lisää siitä, mitä Microsoft tarjoaa opiskelijoille ennen, nykyään ja jälkeen opiskelun. Opiskelijoille suunnattuja ohjelmia ovat esimerkiksi IT Academy, Microsoft Student Partners ja Spark Programs.

Silverlight ja paljon muuta

Tauon jälkeen J. Järvinen astuu lavalle ja vie sen mennessään. Mies on Moonsoft-firman edustaja, joka jälleenmyi esimerkiksi Microsoftin ohjelmistoja. Kuuleme kattavan esittelyn tästä opiskelijoille melko tuntemattomasta firmasta, josta itse voit hankkia tietoa osoitteella http://www.moonsoft.fi/.

Järvinen kertoo meille myös myymistään Microsoftin tuotteista; miksi design on nykyään välttämättömyys myyntitapahtumissa? Hän myös herättelee meidän omaatuntoamme puhumalla niin kutsutusta Green Softwaresta, eli sananmukaisesti ”vihreästi tuotettua softaa”. Ekologisuus astuu siis mukaan myös tietokonepiireihin. Itse kukin meistä voi miettiä hiljaa itsekseen, onko green software itsessään mahdollista, koska sen tekemiseen käytetään sähköä.

.NET herättää jokaisen mielenkiinnon, kun Järvinen avaa videotykillä kankaalle meidän katseltavaksemme uusimman Visual Studio -ympäristön. Hän näyttää meille esimerkkejä .NET-ympäristön käsittelyhelppoudesta, automaattisesta täydentävästä toiminnosta ja näppärästä koodikääntäjästä. Hypeä myöskin esityksestä löytyy; 12.4.2010 odotellaan Visual Studion uusinta versiota 2010, jota jokainen koodari kotonaan kuolaa. Opiskelijat varmasti jäävät mielenkiinnolla odottelemaan, koska tämä versio löytää tiensä MSDNAA:han, sillä opiskelijabudjettihan ei riitä tämän lisenssin hankkimiseen.

Loppupäivästä saamme myös armopaloja Silverlightistä, Expression Studiosta ja mobiiliohjelmoinnista. Nälkä kasvaa syödessä, niin kuin sitä sanotaan – paljon jäi itselle selvitettäväksi ja itse olen omasta puolestani onnellinen, että saan kokeilla näitä ohjelmia MSDNAA:n kautta. Esiintyjämme antavat vielä näytteen omista taiteilijankyvyistään ja siitä, kuinka Silverlight toimii käytännössä – milläs muullakaan kuin Expression Studiolla.

Missä onkaan unzip?

Seminaarissa olisi Microsoftin puolesta istunut vielä kauemminkin kuuntelemassa, sillä nyt asiat tulivat pakattuna tiiviiseen pakettiin – valitettavasti vain purkuohjelma omassa päässä puuttuu. Kynä kävi päivän mittaan tiheästi ja onhan minulla valtavasti muistiinpanoja, joista päästä alkuun.

Huvittavinta oli, kuinka ensimmäisen  vuoden tikolainen tunsi olonsa nörtiksi seminaarista lähdettyään, kun oli tajunnut lyhenteet, koodikielen ja vertaukset ja vielä nauraa röhötellyt päälle. Kiitos esiintyjille hyvistä banaanivitseistä ja hienosta showsta!

Riikka Ala-Hulkko
Tietojenkäsittelyn opiskelija

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *