Food night!

For our second meeting, the theme was food. We decided to cook some food together. I’m not a really good cook, so I was glad Elisa wrote down two reci

pes.

The first thing we made was makaronilaatikko, macaroni casserole or macaroni ovenschotel.

Things you need:

Finnish English Dutch
5 dl makaronia 5 dl macaroni 5 dl macaroni
1 kpl sipulia 1 pcs onion 1 ui
1 rkl rypsiöljyä 1 tbsp rapeseed oil 1 el koolzaad olie
400 g jauhelihaa 400 g minced meat 400 gr gehakt
2 kpl kananmunaa 2 pcs eggs 2  eieren
5 dl maitoa 5 dl milk 500 ml melk
½ tl suolaa ½ tsp salt ½ tl zout
¼ tl mustapippuria ¼ tsp black pepper ¼ tl zwarte peper

 

What to do:

  1. Keitö makaronit.
  2. Kuori ja pilko sipuli.
  3. Kuullota sipulit ölyssä.
  4. Paista jauheliha.
  5. Lisää sipuli jauhelihan joukkoon.
  6. Sekoita jauheliha – sipuli seos makaronien joukkoon.
  7. Vatkaa kananmunat.
  8. Lisää mausteet ja maito kanonmunien joukkoon.
  9. Kaada munamaito vuokaan.
  10. Paista 175 °C noin tunti.

 

  1. Cook the macaroni.
  2. Peel and cut the onion.
  3. Fry the onions in the oil.
  4. Fry the minced meat.
  5. Add the onions to the minced meat.
  6. Mix it with the macaroni.
  7. Scramble the eggs.
  8. Add spices and milk to the eggs.
  9. Pour the eggmilk to the pan.
  10. Cook at 175 °C for about an hour.

 

  1. Kook de macaroni.
  2. Pel en snij de ui.
  3. Braad de ui in de olie.
  4. Braad het gehakt.
  5. Voeg de uien toe aan het gehakt.
  6. Mix dit met de macaroni.
  7. Roer de eieren door elkaar.
  8. Voeg de specerijen en de melk toe aan de eieren.
  9. Giet het eiermelk in de pan.
  10. Bak het in de oven op 175 °C voor ongeveer een uur.

 

 

The second recipe is Mustikkapiirakka (it’s easier to bake than to pronounce)/blueberry pie/bosbessen tart.

Things you need for the pohja/dough/deeg:

Finnish English Dutch
150 g voita 150 g butter 150 gr boter
1,5 dl sokeria 1,5 dl sugar 1,5 dl suiker
1 kananmuna 1 egg 1 ei
3 dl vehnäjauhpja 3 dl flour 3 dl bloem
1 tl vaniliinisokeria 1 tbs vanilla sugar 1 el vanilla suiker
1 tl leivinjauhetta 1 tbs baking powder 1 el bakpoeder
400 g mustikoita 400 g blueberries 400 gr bosbessen

 

Things you need for the murutaikina/short pastry/zanddeeg:

Finnish English Dutch
50 g voita 50 g butter 50 gr boter
0,5 dl sokeria 0,5 dl sugar 0,5 dl suiker
1 dl vehnäjauhoja 1 dl flour 1 dl bloem

 

What to do:

  1. Sekoita sokeri ja pehmeä voi.
  2. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi.
  3. Levitä taikina vuokaan.
  4. Kaada mustikat vuokaan tasaiesti.
  5. Valmista murutaikina ja levitä se mustikoiden päälle.
  6. Paista 200 °C noin 30 minuuttia.
  7. Tarjoile jäätelön kahssa.

 

  1. Mix sugar and softened butter.
  2. Add the rest of the ingredients and mix evenly.
  3. Spread the dough into the pan.
  4. Pour the blueberries evenly into the pan.
  5. Mix together the short pastry ingredients, and spread it on the blueberries.
  6. Cook at 200 °C fora bout 30 minutes.
  7. Serve with ice cream.

 

  1. Mix de suiker met de zachte boter.
  2. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix tot een glad geheel.
  3. Leg het deeg in het bakblik.
  4. Giet de bosbessen in het bakblik.
  5. Mix de ingrediënten voor het zanddeeg en spreid dit over de bosbessen.
  6. Bak op 200 °C voor ongeveer 30 minuten.
  7. Serveer met ijs.

 

It was a really fun and delicious evening! My favorite was the blueberry pie, it was amazing, especially with the ice cream. If you have free time, you should definitely try to make it!

Comments

Leave a Reply

Processing comments...

Your email address will not be published. Required fields are marked *