Harjoittelujakso avasi näkymät tulevaisuudelle

Harjoittelujakso Opetushallituksella auttoi ymmärtämään, mitä hyötyä on opiskella moninaisia opintoja.

Olin työharjoittelussa kesällä 2019 Opetushallituksessa viestinnän työtehtävissä. Olen elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen opiskelija Tampereen yliopistosta. Opetushallitus kuulosti mielenkiintoiselta vaihtoehdolta harjoittelulle, mutta en ehkä ensimmäisenä ajatellut, että tällainen kasvatustieteilijä päätyisi tekemään viestintää.

Sama ajatus saattaa olla monella muullakin, joka miettii korkeakouluun hakiessaan, mihin työllistyä tietyllä tutkinnolla. Tai onko harjoittelua mahdollista suorittaa opintojen aikana?

Joillain opiskelualoilla on helppo sanoa, että tutkinnon suoritettuaan valmistuu tiettyyn ammattiin. Jotkut alat ovat taas enemmän generalistisia, joista ei välttämättä voi suoraan sanoa, mitä sitä tulee niin sanotusti isona tekemään.

Omien opintojeni kautta voin todeta, että opiskelemani ala on todellinen generalistiala ja tulevaisuuden työtehtävävaihtoehdot ovat laajat. Vaikka kukaan ei ole kertomassa, mikä minusta tulee isona, on minulla todella paljon vaihtoehtoja niin kuin muillakin opiskelijoilla.

Olen todennut, että tulevaisuuden työelämästä ja siitä, mihin päätyy töihin, ei kannata huolestua vielä haluamaansa opiskelualaa miettiessä tai edes ensimmäisinä opiskeluvuosina. Yleensä asiat hahmottuvat opiskeluvuosien edetessä ja omat mielenkiinnon kohteet varmasti löytyvät. Yksi hyvä tapa hahmottaa omia mielenkiinnon kohteita on tehdä vähintään yksi harjoittelu opintojen aikana.

Joillain aloilla harjoittelu kuuluukin pakollisena opintoihin, kuten esimerkiksi omalla alallani. Vaikka harjoittelua ei olisi sisällytetty opintoihin, on harjoittelun suorittaminen yhtä lailla mahdollista esimerkiksi kesällä.

Huomasin, että entisiä kesätöitä ei tule väheksyä kun miettii tulevaa työuraa tai harjoittelupaikkaa. Kesätöistä voi saada arvokasta työkokemusta, oppia erilaisia taitoja ja oppia itsestään tulevaa harjoittelua tai työuraa varten.

Huomasin, että entisiä kesätöitä ei tule väheksyä kun miettii tulevaa työuraa tai harjoittelupaikkaa.

Moni työ tarjoaa hyvää kokemusta tulevaa varten. Ehkä olet jo ollut kesätöissä ja olet oppinut esimerkiksi tiimityö- tai asiakaspalvelutaitoja? Tällaisia taitoja myös itse käytin valttina hakiessani harjoittelupaikkaa, ja lisäksi käytin hyödykseni omia vapaa-ajan harrastuksiani, jotka sopivat harjoittelupaikkailmoituksen työnkuvaan.

Tiedänkö sitten itse vielä mitä haluan tehdä tulevaisuudessa? Vastaus: en, mutta ei se myöskään haittaa minua. Tiedän, että opintoja on vielä edessä ja vaikka tiedän nyt kesän harjoittelujakson jälkeen paremmin, mihin suuntaan aion pyrkiä tulevaisuudessa, en siltikään ole vielä varma mikä olisi se unelmani. Joten myöskään tulevan opiskelijan ei kannata olla huolissaan!

Asioita ei tarvitse lyödä etukäteen lukkoon. Oma suunta löytyy kyllä, joten olenkin todennut, että generalistiala on juuri oma juttuni. Tietty alavalinta kun ei sulje pois kaikkia vaihtoehtoja työelämässä vaan ovet voi pitää avoinna ja myöhemmin vielä jopa vaihtaa työuran suuntaa.

– Iina

Kuva Iinasta
Kirjoittajasta: Moikka! Olen Iina, kolmannen vuoden elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen opiskelija. Multa monesti kysytään: ”Mitä susta sitten tulee isona, kun opiskelet tuollaista alaa?” Vastausta en ole vielä keksinyt, mutta se kyllä varmasti vielä joku päivä tulee. Näen, että opiskelu antaa avaimet työelämään ja vaikka oma suunta olisikin vähän hukassa, niin kyllä se vielä selkiää! Opiskelee sitä mikä kiinnostaa juuri itseään. Mulla kiinnostuksen kohteet ovat aikuiskasvatustieteen lisäksi kauppatieteissä, viestinnässä ja sosiaalipsykologiassa. Omat kiinnostuksen kohteet kantavat varmasti pitkälle. Tulevaisuus on avoin ja sitä kohti kannattaa astella rohkein mielin!

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *