Maisterifuksin kokemuksia alanvaihdosta

Kuva Tampereen turistikartasta
Osa yliopisto-opiskelijoista valmistuu lopulta aivan eri tutkinnosta kuin missä fuksina aloitti. Toiset taas hakevat tuplatutkinnolla varmuutta työelämään.

Maisterifuksi ei aloita uusia opintoja nollasta, vaan rakentaa jo opitun päälle. Eri aloilta suoritetut tutkinnot voivat täten tukea toisiaan. Näin ainakin kerroin itselleni, kun aloitin toisessa maisterintutkinnossani.

Viime keväänä, opiskellessani neljättä vuotta journalistiikkaa Tampereen yliopistossa, sähköpostiini kilahti eräänä iltana viesti: Congratulations, you have been granted a study place.

Kannettavani ruudulle ryöpsähti digitaalista konfettia, kun siirsin kursorin onnittelutekstin kohdalle.

Minut oli juuri hyväksytty rauhan- ja konfliktintutkimuksen kansainväliseen tutkinto-ohjelmaan.

Fuksisyksy 2.0

Vastaanotin opiskelupaikan ja aloitin opinnot uudessa tutkinnossani tänä syksynä. Maantieteellisesti se tarkoitti parinkymmenen metrin siirtymistä keskustakampuksen päätalolta Linnaan.

Uudesta opinto-oikeudesta huolimatta tein päätöksen suorittaa myös journalistiikan maisteriopinnot samalla loppuun.

Tässä muutamia huomioita, joita olen maisterifuksina tehnyt:

1. Eri tutkimusperinteen opinnot.

Kun osalla kurssikavereista on taustalla kolme vuotta alan kandiopintoja, on maisterifuksilla paljon kiinniotettavaa. Itse kahlasin rauhan- ja konfliktintutkimuksen kirjallisuutta paniikissa läpi viikkoa ennen kurssien alkua. Onneksi opiskelijoiden erilaiset taustat on otettu opetuksessa hyvin huomioon.

2. Opiskelijakulttuureissa on eroja.

Eri ainejärjestöt järjestävät hyvinkin erilaista toimintaa. On ollut silmiä avaavaa, että onnistunut opiskelijoiden illanvietto voi koostua baarikierroksen sijaan saunaillasta ja keskusteluista naistenoikeuksista Egyptissä tai väittelystä vallitseeko Pohjois-Irlannissa todella rauha.

3. N:nnen vuoden fuksi.

Maisterifuksina minun oletetaan vasta aloittaneen opintoni. Olen esimerkiksi joutunut kohteliaasti kieltäytymään minulle osoitetusta tuutorista, ja löytänyt uuden opiskelijan selvitytymispaketistani Tampereen turistikartan, kun opiskelijakortissani komeili jo viisi lukuvuositarraa.

Monet kysyvät, teinkö väärän alavalinnan, koska päätin hakea toiseen tutkintoon. Parempi kysymys voisi olla mitä etuja aion hankkia uudesta tutkinnosta yhdistettynä edelliseen.

4. Eikö alavalinta kiinnostanutkaan?

Monet kysyvät, teinkö väärän alavalinnan, koska päätin hakea toiseen tutkintoon. Parempi kysymys voisi olla mitä etuja aion hankkia uudesta tutkinnosta yhdistettynä edelliseen. Tai kuinka voisin yhdistää molempien parhaat osat ja tehdä itsestäni monialaisemman asiantuntijan. Sillä jos tutkimuksia on uskominen, monitaitoisen työntekijän asema on turvatumpi tulevaisuuden työmarkkinoilla.

– Anniina

Kuva Anniinasta
Kirjoittajasta: Olen Anniina, opiskelen Tampereen yliopistossa viidettä vuotta journalistiikkaa ja ensimmäistä vuotta rauhan- ja konfliktintutkimusta Peace, Mediation and Conflict Research -tutkinto-ohjelmassa. Halusin opiskella toisen maisterintutkinnon, jotta toimittajana ymmärtäisin paremmin kirjoittamiani aiheita. Rauhantyö ja konfliktien ratkaiseminen ovat pitkään kiinnostaneet minua ja alan opinnot tuntuvat jo näin alkuvaiheessa tosi mielenkiintoisilta, vaikka kursseilla käsitelläänkin hyvin rankkoja aiheita. Kuva: Pekka Rautiainen

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi