Valintakokeet ovat monelle hakijalle se on kevään kohokohta. Valintakokeet ovat eri aloilla todella erilaisia. Jollain alalla valintakoe voi vaatia yli puolen vuoden pänttäämistä ja laskemista, kun taas joillain aloilla kaikki materiaali jaetaan itse koetilanteessa, jolloin valintakokeeseen ei välttämättä pysty valmistautumaan niin paljoa.
Valintakokeet siis ovat todella erilaisia eri hakijoille, mutta jännitys voi olla hyvinkin samanlaista. Olen itse kokenut monenlaiset valintakokeet, sillä ennen kasvatustieteitä hain opiskelemaan psykologiaa, johon oli tuolloin vaatimuksena tilastomatematiikan laaja osaaminen, ja se vaatikin paljon laskemista. Kun taas lähdin hakemaan kasvatustieteisiin, oli Tampereella valintakokeena kokeessa jaettava materiaali, joten kokeeseen ei sinänsä pystynyt valmistautumaan niin työläästi kuin psykologian kokeeseen.
Kokeet voivat siis olla erilaisia, mutta kaikilta kerroilta muistan sen, että jännitin tilannetta. Valintakokeet voivatkin tuntua ylitsepääsemättömiltä ja elämän suurimmalta koitokselta. Kaksi vuotta sitten minäkin olin samassa tilanteessa. Listasin omat vinkkini valintakokeisiin valmistautumisesta ja toivon että nämä vinkit auttavat kaikkia teitä jännittäjiä, jotka olette menossa ensimmäistä kertaa valintakokeisiin tai niitä, jotka ovat jo konkareita!
Ota selvää valintakokeestasi
Mielestäni tärkein valintakokeeseen liittyvä asia on tietenkin ottaa selvää valintakokeesta ja siitä, millainen se on. Millainen valintakoe ikinä onkaan, voi olla järkevää tutustua esimerkiksi vanhoihin pääsykokeisiin tai esimerkiksi siihen, mitä kokeessa vaaditaan. Muistan esimerkiksi ekasta valintakokeesta sen, että en tiennyt yhtään, miten kysymyspapereita olisi pitänyt täyttää ja panikoin, kun minun piti käyttää siihen aikaa koetilanteessa.
Kun on valmistautunut kokeeseen hyvin ja tietää millainen koe voi olla, on yksi epävarmuustekijä kokeessa vähemmän. Jos koe vaatii pidemmän ajan valmistautumista, on tärkeää esimerkiksi aikatauluttaa ja asettaa itselleen välitavoitteita. Jos taas koe perustuu kokeessa jaettavaan materiaaliin, voi lukea esimerkiksi alaan liittyviä tieteellisiä artikkeleita ja harjoitella lukemisen ymmärtämistä tai lukea vanhoja pääsykokeita. Itse kasvatustieteisiin hakiessani luin paljon erilaisia kasvatustieteellisiä artikkeleita, joista oli hyötyä valintakokeessa. Kun tietää suurin piirtein millainen koe on, voi mennä sinne varmemmalla fiiliksellä.
Muista vertaistuki
Koska valintakoe on stressaava kokemus monelle, voi vertaistuesta olla todella paljon hyötyä jännityksen lievityksessä ja purkamisessa. Muistan itse puhuneeni monelle kaverilleni valintakokeista ja huomasin sen auttavan, kun kuulin toistenkin tuntemuksia samoista asioista. Puhu siis rohkeasti kavereillesi tai lähimmäisillesi omista tuntemuksista ja valintakokeeseen liittyvistä asioista. Monella on samoja tuntemuksia ja niistä keskustelu voi auttaa kumpaakin osapuolta.
Jos itselläsi on tuttu, joka on opiskelemassa hakemaasi alaa tai näet esimerkiksi sosiaalisessa mediassa jonkun, joka opiskelee kyseistä alaa, voit kysyä rohkeasti vinkkejä valintakokeeseen ja he voivat myös kertoa omista kokemuksistaan. Moni kertoo mielellään omasta alastaan. Mielestäni on tärkeää tuntea, että joku toinen käy tai on käynyt samoja asioita läpi ja tämä voi auttaa jännityksen kanssa.
Valmistaudu valintakoetilanteeseen niin henkisesti kuin fyysisesti
Jätä itsellesi vähintään yksi päivä ennen valintakoetta, kun et tee enää mitään valintakokeeseen liittyen. Tämän päivän voit käyttää rentoutumiseen ja siihen, että psyykkaat itsesi ajattelemaan jotain muuta kuin valintakoetta. Voit tehdä jotain sellaista, mistä nautit ja jolla saat ajatukset nollattua. Joillekin toimii juoksulenkki ja toisille Netflix-maraton.
Yksi vinkki on myös se, että katsoo edellisenä iltana kaiken valmiiksi valintakoetta varten, jotta ei enää aamulla tarvitse stressata siitä, mitä laittaa päälle ja onko eväät mukana. Jos mukaan otettavaa on paljon, kannattaa itselleen tehdä lista asioista, jotka tulee olla mukana ja tarkistaa aamulla lista vielä ennen kotoa lähtemistä. Näin vähennät itseltäsi stressiä valintakoeaamulta.
Muista myös mennä ajoissa nukkumaan, jotta mahdollistat itsellesi hyvät yöunet. Itse tykkään myös juoda kamomillateetä illalla, se kuulemma rauhoittaa mieltä.
Valintakoeaamu
Olitpa nukkunut hyvin tai huonosti, aamulla kannattaa herätä ajoissa, että saat tehdä rauhassa kaikki aamutoimet. Jos on nukkunut todella huonosti, voi tunteet tulla vahvempina pintaan ja esimerkiksi voi jännittää enemmän. Silloin kannattaa tiedostaa tämä ja juoda vaikka kahvia ennen valintakoetta ja syödä jotain raikasta. Itselläni on kokemusta huonoista yöunista ja valintakokeista ja voin sanoa, että kokeeseen mennessä tuntui, että ei
siitä mitään tule. Kuitenkin tsemppasin itseäni ja huomasin, että, vaikka olin todella väsynyt, sain silti tehtyä kokeen hyvin ja tässä sitä ollaan!
Eli ei kannata jännittää myöskään liikaa sitä, saako optimaalisen määrän unta yöllä, koska siitä pystyy selviämään kovalla tahdonvoimalla. Kaikki ei välttämättä mene kuin Strömsössä aamulla, mutta kannattaa unohtaa valintakoesaliin mennessä kaikki huonot asiat ja keskittyä hyviin asioihin. Ja
muistaa myös se, että vaikka stressaaminen usein yhdistetään huonoihin asioihin, voi se lyhytaikaisena parantaa suoritusta! Eli on ihan ok tuntea jännitystä, kun astelee valintakoesaliin.
Luota itseesi koetilanteessa
Katso koepaperi läpi niin saat kokonaiskuvan siitä millainen koe on. Tämän jälkeen ala tekemään koetta esimerkiksi siitä kohtaa, mikä tuntuu itselle helpoimmalta. Kannattaa myös katsoa kelloa ja miettiä, kuinka paljon aikaa on per tehtävä, jolloin ei tule liikaa paniikkia viimeisen tunnin ajalle. Tarkistukselle kannattaa aina jättää aikaa. Jos tulee black-out, älä pelästy vaan jatka toisesta kohdasta ja kokeile myöhemmin jos asia tulisi mieleen.
”Olet tehnyt nyt kaiken minkä voit ja nyt teet vain parhaasi.” Tämä on hyvä lause pitää mielessä koetilanteessa. Kokeessa ei tarvitse enää miettiä sitä, kuinka joku jäi lukematta tai kuinka ei ole valmis, sen sijaan ajattele itseäsi voittajana ja usko itseesi. Koetilanteessa voi tulla vaikeita kysymyksiä ja jotain kohtia, mihin et osaa vastata. Tämä on kuitenkin normaalia ja tällöin kannattaakin käyttää omaa luovuutta ja sen lisäksi panostaa tehtäviin, joihin osaat vastata. Itsensä psyykkaus on tärkeää ja sillä saat luotua uskoa itseesi. Olet voittaja, muista se!
Lopuksi haluan toivottaa kaikille hakijoille paljon tsemppiä valintakokeisiin ja muistakaa huolehtia myös omasta hyvinvoinnistanne! Te pystytte siihen!
– Rosa-Mariia
Kommentit