Vapaaehtoistyötä opiskelijalta opiskelijalle

Ryhmäkuva opiskelijoista vappuna Hämeensillalla.
Tänä keväänä 2024 Kamula sai kunnian vastaanottaa Vappulakki-palkinnon tunnustuksena lukuvuoden aikana tehdystä työstä opiskelijoiden hyvinvoinnin eteen. Kuva: Samu Nurmi / TT-kamerat

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan vapaaehtoistyö voi parhaimmillaan lisätä onnellisuutta ja elämäntyytyväisyyttä? Vapaaehtoistyö on merkityksellistä työtä, jota voi tehdä monissa erilaisissa järjestöissä ja yhdistyksissä. Tampere tarjoaa korkeakouluopiskelijalle lukuisia mahdollisuuksia vapaaehtoistyön tekemiseen ja tässä blogipostauksessa pääset tutustumaan, millaista vapaaehtoistoiminta Kamulassa on.

Opiskelijoita juttelemassa sohvalla.
Keväällä 2024 Kamulassa on pidetty vapaaehtoisten toimesta Suomen kieltä ja hyvää mieltä-pienryhmää. Kuva: Kamula.

Kohtaamisia Kamulassa

Kamula on päihteetön ja maksuton opiskelijoiden kohtaamispaikka, jonne jokainen opiskelija koulutusalasta ja tutkinnon tasosta riippumatta on tervetullut. Tampereen Amurissa sijaitseva Kamula on viikoittain avoinna kaikille opiskelijoille aina keskiviikosta perjantaihin, jonka lisäksi järjestetään säännöllisesti viikonloppuaukioloja vapaaehtoisten voimin. Kamulan toiminta perustuu yhdessä kävijöiden ja vapaaehtoisten kanssa luotuihin turvallisemman tilan periaatteisiin, jotka takaavat ympäristön, jossa jokainen tulee kohdatuksi omana itsenään. 

Kamulaan jokainen opiskelija on tervetullut.

Syksyllä 2023 ovensa avannut Kamula toimii opiskelijoiden hyvinvoinnin keskeisenä tukipilarina. Arki-iltoina järjestetään usein yhteistä ohjelmaa, mutta siihen osallistuminen on aina vapaaehtoista – Kamulassa on lupa vaan olla! Kamulassa pidetään usein myös erilaisia työpajoja ja teemailtoja etenkin opiskelijoiden mielen hyvinvointiin ja elämäntaitoihin liittyen. Matalalla kynnyksellä Kamulassa pääsee mukaan myös monenlaiseen pienryhmätoimintaan, jonka lisäksi retkiä esimerkiksi museoihin tehdään yhdessä kävijöiden ja vapaaehtoisten kanssa.

Opiskelijat pelaavat lautapeliä.
Kamulan vapaaehtoisia löytää usein pelaamasta lautapelejä kävijöiden kanssa. Kuva: Kamula.

Vertaisena toimimista, tapahtumia ja yhdessä tekemistä

Kamulassa vapaaehtoistoiminta perustuu ennen kaikkea vertaisena toimimiseen: vapaaehtoistyötä tehdään opiskelijalta opiskelijalle. Yhdessä työntekijän kanssa vapaaehtoiset huolehtivat jokaisessa aukiolossa siitä, että kaikki Kamulan kävijät tulevat nähdyksi, kuulluksi ja huomioiduksi. Vapaaehtoisena pääset vastaanottamaan kävijöitä, joten moikkaaminen ja kuulumisten kysyminen kuuluvatkin vapaaehtoisen työtehtäviin.

Vapaaehtoisena pääset osallistumaan erilaisiin aktiviteetteihin Kamulan arjessa. Arki-iltoina saatat toimia työntekijän apuna ja tukena esimerkiksi välipalan valmistuksessa tai ottaa vastuuta ohjelman, kuten esimerkiksi korvapuustien tai keksien leipomisesta. Kävijöiden kanssa vapaaehtoiset keksivät usein yhteistä tekemistä, mikä voi olla esimerkiksi lautapelien pelaamista tai jutustelua sohvalla.

Kamulassa vapaaehtoistyötoiminta perustuu ennen kaikkea vertaisena toimimiseen.

Koska Kamulan toiminta on vahvasti opiskelijalähtöistä, on vapaaehtoisilla keskeinen rooli erilaisten aktiviteettien ideoinnissa ja suunnittelussa. Vapaaehtoiset tuovat toimintaan mukaan niin omia kuin myös yhdessä kävijöiden kanssa jaettuja mielenkiinnonkohteita, joten Kamula onkin aina niin kävijöidensä kuin myös vapaaehtoistensa näköinen paikka. Vapaaehtoisten ideoimina Kamulassa on järjestetty muun muassa virkkaus- ja taloustyöpajoja sekä viety kävijöitä niin pelaamaan biljardia kuin myös laskemaan pulkkamäkeä. Suurin osa Kamulan ryhmätoiminnasta on myös vapaaehtoisten suunnittelemaa ja toteuttamaa: vapaaehtoisten ohjaamina Kamulassa on kokoontunut esimerkiksi kirjakerho sekä suomen kielen keskusteluryhmä.

Opiskelijoita tekemässä ruokaa.
Kamulassa kokkaillaan ja leivotaan usein yhdessä. Kuva: Kamula.

Yhteisöllisyyttä ja uusia kavereita

Opiskelijoita opettelemassa taloustaitoja pöydän ympärillä. Pöydällä on papereita ja kahvikuppeja.
Kamulassa opitaan joka päivä jotain uutta. Vapaaehtoisten ideoimana Kamulassa on järjestetty muun muassa taloustaitoihin liittyvä työpaja. Kuva: Kamula.

Ryhtyäksesi Kamulan vapaaehtoiseksi et tarvitse supervoimia tai erityistaitoja, sillä riität juuri sellaisena kuin olet. Kamulassa jokainen vapaaehtoinen tekee vapaaehtoistyötä omien voimavarojen mukaisesti ja itselleen sopivalla tavalla. Kamulan vapaaehtoistoiminta perustuu vahvaan yhteisöllisyyteen ja yhdessä tekemiseen, joten vapaaehtoisena toimimiseen saat jatkuvasti tukea sekä toisilta vapaaehtoisilta että työntekijöiltä. Yhdessä tekemisen kautta tutustut uusiin ihmisiin ja rakennat jopa elämänmittaisia ihmissuhteita. Vapaaehtoisena saat myös merkityksellistä kokemusta toisten opiskelijoiden kohtaamisesta ja opit valtavasti uutta toisilta.

Kamula on tiivis yhteisö, jossa niin kävijät, vapaaehtoiset
kuin myös työntekijät auttavat, tukevat ja kannustavat toisiaan.

Kuluneen lukuvuoden aikana Kamulasta on muodostunut tiivis yhteisö,
jossa niin kävijät, vapaaehtoiset kuin myös työntekijät auttavat, tukevat
ja kannustavat toisiaan. Oli sitten sateinen syyspäivä tai aurinkoinen
kevätpäivä, Kamulan ovien sisällä jokaisen ainutlaatuisuutta kunnioitetaan ja arvostetaan. Yhdessä kävijöiden kanssa vapaaehtoiset tekevät Kamulasta Kamulan: paikan, jossa kukaan ei jää yksin.

Opiskelijoita ottamassa kuvia pyödän ympärillä.
Vapaaehtoisena voit päästä osaksi Kamulan sometiimiä. Kuva: Kamula.

Kiinnostuitko vapaaehtoistyöstä Kamulassa? Tässä ohjeita vapaaehtoiseksi ryhtymiseksi:

– Käy tutustumassa Kamulaan omatoimisesti 1–3 kertaa, jotta Kamula tulee sinulle tutuksi.

– Tutustumisen jälkeen voit jättää yhteystietosi tälle lomakkeelle ja sinuun ollaan yhteydessä tapaamisen sopimiseksi.

– Tapaamisessa pääset kertomaan toiveistasi vapaaehtoistyöhön liittyen ja perehdyt vapaaehtoistyöhön Kamulassa.

– Lopullisen päätöksen vapaaehtoiseksi ryhtymisestä voit tehdä tapaamisen jälkeen.

– Olet lämpimästi tervetullut osaksi Kamulan vapaaehtoisia <3

Kiinnostuitko Kamulasta, mutta vapaaehtoistyö ei ole sua varten? Tule kävijäksi!

Opiskelijoita istumassa sohvalla juhlimassa vappua.
Olit sitten opintosi juuri aloittanut tai niissä jo pidemmälle edennyt, Kamulassa pääset tutustumaan uusiin ihmisiin poikkitieteellisesti. Kuva: Kamula.

Kamulassa jokaista kävijää on aina vastassa työntekijä tai vapaaehtoinen – yksin et siis jää koskaan!

Aukiolojen puitteissa voit saapua Kamulaan silloin, kun sinulle sopii – voit vain piipahtaa tai jäädä useammaksi tunniksi!

Jokainen Kamulan työntekijä, vapaaehtoinen ja kävijä sitoutuu noudattamaan turvallisemman tilan periaatteita – yhdessä luomme Kamulaan ilmapiirin, jossa kaikkien on mukava olla.

Kamulassa järjestetään säännöllisesti uusien iltoja, jossa pääset helposti tutustumaan sekä Kamulaan että uusin kamulalaisiin.

Kamulan toimintaan pääset tutustumaan lisää nettisivujen ja Instagramin @kamulatampere kautta.

Kirjoittajasta

Kuva kirjoittajasta
Kuva: Petra Vii Photography.

 

Olen Emilia, toisen vuoden elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen opiskelija Tampereen yliopistosta. Jatkuva oppiminen, kasvu ja kehitys inspiroivat minua niin elämässä kuin itse opinnoissakin. Terveys ja hyvinvointi ovat lähellä sydäntäni, ja sivuaineina luenkin kansanterveystiedettä ja psykologiaa. Vapaa-ajalla nautin luontoliikunnasta ja jaetuista arjen hetkistä ystävien seurassa.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi