Korkeakouluopiskelijan kesä

Järvimaisema ja laituri.

Näin syksyn tullen on kiva kerrata vielä mennyttä kesää. Kerronkin tämän kertaisessa blogitekstissäni, minkälaisiin mahdollisuuksiin olen itse törmännyt ja mikä omassa kesässäni oli parasta.

Kesätyöt

Kesätyöt, tämä kaikille niin tuttu tapa viettää kesää. Kesätöiden tekeminen on yleistä korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Kesätyöpaikka voi löytyä joko omalta alalta tai jostain täysin muualta. Työskentelin esimerkiksi itse ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen baristana kaukana koulumaailman kuvauskeikoista, casting-tilaisuuksista sekä budjettipohjista. Uusien töiden tekeminen on upea mahdollisuus oppia erilaisista työpaikoista sekä ammateista, ja tästä kannattaakin ottaa kaikki irti!

Olen itse kokenut, että töiden tekeminen on mukavaa vaihtelua kouluprojekteista, raporteista ja oppimispäiväkirjoista. Olen huomannut, että usein olo on motivoituneempi kouluun palatessa, kun on päässyt kesän aikana tekemään jotain erilaista. Kesätöissä plussaa on vielä sekin, että saa kerättyä rahaa säästöön tulevaa lukuvuotta varten.

Muutaman kuukauden kesätyöjakso voi poikia mahdollisesti myös töitä osa-aikaisena koulun ohella. Mikäli kesätyöt löytyvät omalta alalta, on lyhyempiaikaisempi työ erittäin hyvä tapa luoda verkostoja ja saada jalkaa oven väliin työmaailmaan.

Työharjoittelujakso

Lukuvuosien väliset kesät voi hyödyntää myös työharjoittelun merkeissä. Harjoittelujakso voi olla lyhyempi pätkä tai koko kesän kestävä. Työharjoittelut voivat olla ensimmäisiä kosketuksia oman alan töihin ja työmaailmaan. Samalla tavalla kuin kesätöissäkin, opiskelija voi työharjoittelun kautta saada mahdollisesti työpaikan samasta yrityksestä tulevaisuudessakin.

Mahdollisuus oman uran ja ammatti-identiteetin rakentamiseen voi näin ollen alkaa lukuvuosien välissä. Harjoittelujakso kerryttää opiskelijalle opintopisteitä, ja usein työstä maksetaan myös pientä korvausta.

Kesäkurssit

Aurinkoisena suvena voi myös tehdä erilaisia kesäkursseja. Suosittelen perehtymään oman koulun kesäkurssitarjontaan. TAMKin puolella on myös mahdollisuus ottaa toisten AMKien tarjoamia kursseja CampusOnlinen kautta, ja sieltä löytyykin hyvä valikoima myös kesäisin.

Vietin itse viimeisimmän kesän kurssien kimpussa opiskellen mediakasvatuksesta sekä kulttuurin rahoituksesta. Syksyllä kouluun olikin kiva palata muutamat ylimääräiset opintopisteet taskussa. Kesäkursseja suorittaessa voi myös halutessaan nostaa kesältä opintotukea.

Kesäisin koulu saattaa tarjota myös muita erilaisia opintopisteitä kerryttäviä projekteja, joihin opiskelijat voivat osallistua. Näihin kannattaa ehdottomasti tarttua! Esimerkiksi meillä media-alalla saattaa olla käynnissä erilaisia videotuotantoja tai hankkeita. Kesäkurssien lisäksi osallistuin tuottajan roolissa tänä kesänä kansainvälisen hankkeeseen sisältyvän videosarjan tekemiseen. Olin innoissani päästessäni harjoittamaan ja oppimaan tuottajan työtä turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä koulun tukemana.

Matkustelu

Hangon satama.
Suomen sisällä matkustelu kannattaa! Tässä kuvassa olen muutama vuosi takaperin käymässä Hangossa.

Kesät ovat hyviä mahdollisuuksia lähteä maailmalle. Matkustelun voi ottaa täysin loman kannalta. Ulkomaille voi myös lähteä, vaikka vapaaehtoistöihin.

Matkustelu on oiva tapa opiskella kieltä ja avartaa omaa maailmankuvaansa. Globaalissa maailmassa erilaisten kielten hallitseminen on tulevaisuuden kannalta tärkeää. Myös opiskeluja ja työmahdollisuuksia silmällä pitäen kielitaidosta ei koskaan ole haittaa. Ulkomaanmatkailun avulla pääsee myös tutustumaan uusiin mielenkiintoisiin kulttuureihin ja oppimaan lisää maailmasta, jossa elämme.

Matkustelun ei aina tarvitse tarkoittaa lentokoneeseen hyppäämistä ja ulkomaille lähtemistä. Myös oma kotimaamme Suomi on erityisesti kesäisin uskomattoman upeita ja näkemisen arvoisia paikkoja täynnä. Muutama kesä takaperin löysin itseni tienpäältä roadtripiltä. 🙂

Lomailu

Kaksi koiraa mustikkametsällä.
Koirakaverit mukana mustikkametsällä.

Kiireisten lukuvuosien jälkeen kesät voi käyttää myös ansaitusti pelkkään lomailuun. Monille korkeakouluopiskelijoille nämä kesät saattavat olla viimeisiä mahdollisuuksia kunnon vapaille. On hyvä muistaa, että lepo, rentoutuminen ja palautuminen ovat tärkeitä pitkien lukuvuosien välissä. Lomalaisena on myös hyvin aikaa tehdä sellaisia asioita, joita ei arjen keskellä ehdi tai pysty. Kesät tarjoavat mahdollisuuksia kokeilla jotain uutta!

Tässä oma listani tämän vuoden lempparitekemisistä kesälomalla:

  1. Mustikoiden poimiminen. Vatsa ja rahapussi kiittää, kun pakastin on täynnä itsepoimittuja marjoja. 🙂
  2. Mökkeily. En ole vuosiin päässyt sukuni mökille, mutta tämän kesän loman ansiosta ennätin vihdoin mökkeilemään. Rantasaunaa ja lämpimiä kesäiltoja ei voita mikään!
  3. Urheilu ulkona. Tänä kesänä löysin osittain koronan painostamana liikkumisen ulkoilmassa. Iso suositus ulkokuntosaleille ja metsälenkeille.
  4. Äänikirjojen kuuntelu. Vaikka perinteinen kirjojen lukeminen on edelleen yksi suosikkiharrastukseni, vei tämä uusi villitys, äänikirjojen kuuntelu, minut mennessään. Äänikirjat ovat kesän aikana olleet kuuntelussa niin kotia siivotessa kuin lenkeillä koiran kanssa.
  5. Kavereiden näkeminen. Ystäviä voi nähdä toki pitkin lukuvuottakin, mutta olen huomannut, että usein koulu- sekä työkiireet vievät mennessään ja yhteistä aikaa on haastava löytää. Kesäloma onkin mitä parhain mahdollisuus laittaa viestiä vähän kauempanakin asuvalle kaverille tai järjestää isommalla porukalla vaikka piknik!

-Sohvi

 

Blogilähettiläs Sohvi.
Heippa! Olen Sohvi, 23-vuotias kolmannen vuoden medianomiopiskelija TAMKista. Opiskelen tuottajaksi ja tulevaisuudessa haluaisin työskennellä kulissien takana television ja elokuvien maailmassa. Rakastan erilaisia tarinoita, ja haluaisin oman työni kautta herättää ajatuksia, saada tuntemaan sekä viihdyttää katsojia. Koulun ohella tykkään käydä kuntosalilla ja lenkkipoluilla. Vietän myös paljon aikaa perheeni sekä ystävieni kanssa. Lisäksi rakastan mielenkiintoisia elokuvia sekä sarjoja, pitkiä keskusteluja, hyvää kahvia ja rauhallisia aamuja. 🙂

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *