Mietintöjä harjoittelun palkasta

Monopoli-leikkirahaa.

Olisitko valmis tekemään opintoihin kuuluvan harjoittelun ilman palkkaa, vai oletko kenties jo tehnytkin?

Hei, olisiko sinulla hetki aikaa puhua rahasta? Hienoa.

Kuuluuko opintoihisi harjoittelu? Onko harjoittelu osa tutkintoasi vai onko se ehkä vapaaehtoinen lisä? Minun opintoihini kuuluu maisterivaiheeseen yhdeksän viikon mittainen harjoittelu.

Alasta ja oppilaitoksesta riippuen harjoitteluja voi olla yksi, ei yhtään tai useampikin. Myös se, onko harjoittelu palkaton vai maksetaanko siitä opiskelijalle, vaihtelee paljon. Mitä sinä ajattelet tästä?

Itse tiedän elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen opiskelijoista parhaiten: toiset meistä ovat saaneet harjoittelustaan palkkaa, toiset eivät. Henkilökohtaisesti ajattelen, että koska työstäni on aina ennenkin maksettu, ei ole syytä tehdä poikkeusta. Toki ymmärrän, että tietyt tilanteet vaativat toisin toimimista. Tarkastellaan siis vaihtoehtoja objektiivisemmin.

Palkaton harjoittelu: milloin ja miksi?

Toisinaan opiskelija ei saa harjoittelustaan työnantajan maksamaa palkkaa. Tällaisia harjoittelut ovat yleensä ammattikouluissa sekä tietyillä aloilla ammattikorkeissa ja yliopistoissa. Ammattiliitto Pron mukaan toisen asteen opiskelijan harjoittelu on usein koulutussopimuksella tehty, joten opiskelija ei ole työsuhteessa eikä tällöin työnantaja ole velvollinen maksamaan palkkaa. Myös Akavan erityisalat ovat samoilla linjoilla.

Palkaton työharjoittelu on perusteltua vain harvoissa tapauksissa, esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla. Tällöin harjoittelun ehdot määräytyvät työnantajan ja oppilaitoksen tekemän sopimuksen mukaan. –. Palkaton työharjoittelu on yleensä luonteeltaan työhön tutustumista. Palkattomassa työharjoittelussa ei synny työsuhdetta. ” (Akavan erityisalat, 2020).  

Joskus harjoittelu on siis työtehtäviin ja työelämään tutustumista ennemmin kuin yhtenä työntekijöistä toimimista. Voi lisäksi olla, että toisinaan palkaton harjoittelu on opiskelijankin vinkkelistä mukavampi vaihtoehto. Tällöin opiskelija saa rauhassa tutustua työhön ilman vaatimusta tuottavuudesta ja osaamisesta heti kättelyssä.

Pelinappuloita.
Onko palkaton harjoittelu mielestäsi sijoitus tulevaisuuteen?

Palkattoman harjoittelun aikana voi olla mahdollista saada Kelan tukia, joilla elämistään harjoittelun aikana kustantaa. Myös opintolaina voi olla avuksi. Onnekkailla on myös säästöjä – niiden turvin voi olla helpompaa suorittaa palkaton harjoittelu. Jos säästöjä ei ole, voi palkaton harjoittelu olla taloudellisesti tiukka paikka. Katsotaan siis seuraavaksi palkallista harjoittelua tarkemmin.

Palkallinen harjoittelu: milloin ja miksi?

Kuten jo mainittu, esimerkiksi Akavan erityisalat linjaavat sivuillaan, että työnantajalleen tuottavaa työtä tehdessään korkeakouluharjoittelija on oikeutettu palkkaan. Siis: mikäli harjoittelija tekee oikeasti työtä, on hän oikeutettu palkkaan. Mielestäni tämä on melko tyhjentävä vastaus.

Myönnän. Olen hyvin puolueellinen. Jos saisin päättää, harjoittelijalle maksettaisiin aina palkkaa. Työnantajan näkökulmasta mielestäni tärkeää on miettiä työnantajakuvaa, yrityksen brändiä ja luotua mielikuvaa. Jos olen harjoittelijana paikassa, jossa minulle ei makseta tehdystä työstä, voi olla, että haen valmistuttuani muualle. Lisäksi karu fakta on, ettei arvokaskaan kokemus maksa vuokraa eikä täytä vatsaa.

Pelinappuloita ja leikkirahaa.
Harjoittelu: uskomaton onnenkantamoinen vai ennemminkin työpanoksen rosvoamista ilman kunnon korvausta? Mitä mieltä olet?

Toisaalta tämä arvokas kokemus voidaan nähdä myös investointina tulevaan. Ehkäpä mahtavan harjoittelupaikan ansiosta tulevaisuudessa aukeaa toinen toistaan upeampia ovia? Harjoittelussa muutenkin on mielestäni viisasta katsoa hieman tulevaisuuteen jo esimerkiksi paikkaa valitessaan. Olisiko tämä paikka, jossa haluaisin työskennellä jatkossakin? Miksei siis suhtautuisi palkka-asiaankin näin?

Vaikuta?

Jäin vielä pohtimaan, voiko opiskelija itse vaikuttaa harjoittelunsa palkallisuuteen tai palkattomuuteen? Tietyissä tilanteissa varmaan voi. Esimerkiksi minä olen sanonut jo kerran ”ei kiitos”, sillä työni nähtiin tervetulleena apuna, mutta palkkaa en olisi saanut. Toisaalta tällöin täytyy olla varmuus, että paikan saa sitten jostain muualta. Ymmärrän myös hyvin ajatuksen, ettei opiskelijalla ole varaa olla ronkeli. Yksittäisen opiskelijan voi olla vaikeaa ellei mahdotonta muuttaa alansa käytäntöjä. Mutta julkinen keskustelu aiheesta on ainakin askel parempaan suuntaan!

Niin tai näin: harjoittelupaikan saaminen on aina hieno juttu. Jos olet saanut sellaisen, onnea! Muista olla tyytyväinen ja ylpeä itseästäsi. Hyvä sinä! Jos taas paikka antaa vielä odottaa itseään, ei hätää. Olen ihan varma, että jokainen opiskelija löytää harkkapaikan.

– Ella

Lähteet:

Akavan erityisalat. (1.10.2020). Palkaton vai palkallinen työharjoittelu?

Ammattiliitto Pro. (1.10.2020). Työharjoittelu.

Ella.
Kirjoittajasta: Kirjoittaja on elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen opiskelija sekä niin montaa muuta asiaa, ettei keksi mitä tähän tiivistäisi itsestään.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi