Opiskelijahaalarit & haalarimerkit – mitä ne kertovat opiskelijasta? 

Haalarimerkkejä
Aina ulkopuolisille ei ole niin selvää, mitä opiskelet. Selittäminenkin voi osoittautua melko haastavaksi.

Opiskelijan luottovaate on opiskelijahaalarit. Nuo värikkäät, merkein ja tarvikkein koristellut vaatekappaleet ovat hauska näky. Jos kuitenkin osaa katsoa tarkemmin, voi päätellä haalareiden kantajasta moniakin asioita. Niistä voi saada kaikenlaista tietoa, tai ne voivat kuvastaa tapahtumarikasta opiskelijaelämää.  

Haalareilla ja merkeillä voi kertoa itsestään paljon sanomatta sanaakaan: missä opiskelee, missä tapahtumissa on käynyt, kauanko on opiskellut, millainen huumorintaju on. Haalareiden väri kertoo paikkakunnan muille opiskelijoille, mitä opiskelee. Sama väri voi kuitenkin olla usealla käytössä, joten selästä löytyy myös tiedekunta painettuna tai merkkinä.  

Opiskelijahaalarit
Vuosien kertyessä myös merkkejä kertyy, ja haalarit alkavat täyttyä.

Haalareiden käyttö 

Yleensä haalareita käytetään vain opiskelijatapahtumissa. Kaikkiin tapahtumiin haalarit eivät kuitenkaan ole sopiva asustus, eikä niitä aina tarvitse laittaa, jollei halua. Haalareita harvemmin käytetään arkisesti kotona tai luennoilla. Toisinaan näkee kampuksilla arkipäivisinkin haalareihin sonnustautuneita opiskelijoita. Yksi syy tälle on, että edellisenä päivänä onkin päätynyt nukkumaan jonkun toisen luokse, eikä mukana ole vaihtovaatteita. Voi myös olla, että illalla on menossa tapahtumaan ja on tätä varten jo valmiiksi haalarit päällä. Kovin usein haalareita ei kuitenkaan näe arkisesti käytössä – ja käyttö herättää kummastelua kanssaopiskelijoissa. 

Haalarit puetaan perinteisesti vain puoliksi päälle: hihat solmitaan lantiolle. Sanotaan, että vain teekkarit pitävät haalareita ylhäällä asti. Toinen haalareihin liittyvä perinne on, ettei niitä saisi pestä kuin päälle puettuna – eli käytännössä käymällä uimassa haalarit päällä. Ei kuitenkaan ole väärin, vaikka pukisi haalarit ylös asti ja pesisi ne pesukoneessa. Lienee ihan suositeltavaakin pesaista haalareita toisinaan, jos niitä käyttää aktiivisesti.  

Monen mielestä myöskään merkkejä ei saisi kiinnittää muuten kuin ompelemalla, mutta liimaaminen on myös toimiva keino. Osassa merkeistä on muovinen silityspinta taustana, josta on todella vaikea saada neula läpi. Muovipinnan voi yrittää repiä irti, mutta aina se ei lähde. Tällöin kannattaa säästää sormiaan, neuloja sekä hermojaan, ja turvautua muihin kiinnityskonsteihin. Jos merkin saa ompelemalla kiinni, kannattaa ehdottomasti käyttää karhulankaa. Karhulanka on erittäin vahvaa lankaa. Näyttää toki nätimmältä, jos merkki on ommeltu oikean värisellä langalla – mutta väärä väri harmittaa vähemmän kuin tärkeän merkin hukkuminen! 

Haalareista voi myös vaihtaa osia toisten kanssa. Yleensä vaihdettu lahje on merkki seurustelukumppanista, ja hihan osia vaihdetaan kavereiden kanssa. Jos on opiskellut useampaa alaa, ja löytyy monet haalarit, ne voi myös yhdistää. Esimerkiksi alaosa ensimmäisistä haalareista ja yläosa toisista haalareista. Näin voi näyttää opiskelleensa useampaa alaa. 

Opiskelijahaalarit
Haalareihin voi kiinnittää myös jotain pieniä esineitä, kuten pullonavaajan.

Haalarimerkit 

Haalarimerkeillä voi kertoa melkein mitä vain itsestään. Merkkejä on monia erilaisia. Tässä on niistä muutamia: 

  • tapahtumamerkit 
  • mainosmerkit 
  • hupimerkit 
  • ainejärjestömerkit 
Opiskelijahaalarimerkit
Opiskelijat keräävät erilaisia tapahtuma-, mainos- ja hupimerkkejä.

Tapahtumamerkit kertovat, missä on käynyt ja kuinka ahkera on ollut osallistumaan opiskelijatapahtumiin. Toisaalta jos tapahtumia ei vielä ole ehtinyt olla omana opiskeluaikana, voi tyhjää tilaa täyttää vaikka mainos- ja hupimerkeillä.  

Mainosmerkkejä voi saada tapahtumista ja jotkin yritykset jakavat vuoden ympäri merkkejään. Hupi- ja muita merkkejä voi vaikka tilata netistä tai ostaa kavereilta. Näillä merkeillä voi kertoa yksityiskohtaisiakin asioita: mistä on kotoisin, minkä vuoden fuksi on, onko toiminut tuutorina tai kuuluuko johonkin järjestöön. Tai vaikka mitä mieltä on läsnäolopakollisista luennoista.  

 

Haalarimerkkejä
Aina ulkopuolisille ei ole niin selvää, mitä opiskelet. Selittäminenkin voi osoittautua melko haastavaksi.

Monelle opiskelijalle haalarit ovat tärkeä projekti opiskeluaikana. Merkkejä kerätään, kiinnitetään, etsitään hauskoja lisävarusteita. Useimmille onkin ilon ja ylpeyden hetki kiskaista haalarit jalkaan, ja lähteä opiskelijarientoihin. Haalarit ovat itseilmaisun keino lähes rajattomilla mahdollisuuksilla. Eikä kannata pelätä mokaavansa muokatessaan haalareitaan. Merkit voi järjestää uudestaan tai ottaa kokonaan pois. 

Tärkeintä on nauttia haalareistaan! 

p.s. Valmistumisen jälkeen haalarit sopivat kuulemma hyvin puutarhatöihin, jos ei muuta käyttöä keksi!

Opiskelijalähettiläs Jenna Huhtanen
Kirjoittajasta:
Olen Jenna, kolmannen vuoden kauppatieteiden opiskelija. Pääaineena opiskelen taloustiedettä ja sen ohessa rahoitusta sivuaineena. Näiden lisäksi tykkään opiskella useita eri kieliä, kuten ranskaa ja saksaa. Vapaa-ajalla tapaan liikkua luonnossa ja toisinaan kuvata, sekä tietysti viettää aikaa kissojeni kanssa.

Kommentit

vau

Lakimies Helsinki

22.10.2023 10:30

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi