Pakkaa reppuusi kotikansainvälistymistä

Opintojen aikana olen kerännyt mukaan monenlaista tietotaitoa ja asiantuntijuutta omalta alalta omaan reppuuni. Olen onneksi matkallani pakannut reppuuni mukaan myös kotikansainvälistymistä. Tästä blogipostauksesta selviää mitä kotikansainvälistyminen oikein tarkoittaa ja miksi myös sinun kannattaa pakata kotikansainvälistymistä omaan reppuusi mukaan.

Kotikansainvälistyminen- mitä se tarkoittaa? 

Paikallisesti tapahtuvaa kansainvälisyyttä Tampereella ja Tampereen yliopistossa kutsutaan kotikansainvälistymiseksi. Kotikansainvälistyminen tarkoittaa kaikkia niitä aktiviteetteja, joissa on kansainvälisiä elementtejä eli esimerkiksi kansainvälistä tuutorointia. Jos haluat lukea lisää kotikansainvälistymisen mahdollisuuksista Tampereen yliopistossa, niin kurkkaa aiemmin kirjoittamani teksti Tutkimusmatka kotikansainvälistymiseen (https://blogs.tuni.fi/opiskelijalahettilaat/opinnot/tutkimusmatka-kotikansainvalistymiseen/ ). Kyseisessä postauksessa esittelen, millaisia mahdollisuuksia Tampereen yliopisto tarjoaa kotikansainvälistymisen matkalle.  

Tässä tekstissä avaan perusteluita miksi kannattaa pakata kansainvälisiä aineksia omalle opintomatkalle mukaan Tampereen yliopistosta. Kansainvälisiä kokemuksia on mahdollista saada ulkomailla opiskelun ohella Tampereeltakin. Tässä tekstissä haluan painottaa kotikansainvälistymisen tärkeyttä, koska se edistää kansainvälistä osaamista, antaa uusia näkökulmia sekä tarjoaa arvokkaita kulttuurienvälisiä kokemuksia. Kannustan lähtemään myös vaihtoon, sillä vaihdon aikana taatusti oppii paljon kansainvälistymisestä, kulttuureista ja omasta itsestä.  Vaihto-opiskelu tarjoaa monenlaisia kokemuksia uudesta ympäristöstä ja avaa uudenlaisia näkökulmia. Vaihto-opiskelu ja kotikansainvälistyminen eivät olekaan toisiaan poissulkevia vaan toisiaan täydentäviä kansainvälistymisen tapoja. 

 

Kuva 1 Opinnot ovat kuin matka, jonka aikana omaan reppuun kerätään monenlaista osaamista 

Miksi pakata kotikansainvälistymistä? 

Kotikansainvälistyminen tarjoaa kokemuksia, kavereita, kontakteja, kielitaitoa sekä monipuolistaa kurssien sisältöjä. Alla kuvailen tarkemmin kotikansainvälistymisen hyötyjä ja vastaan kysymykseen miksi kotikansainvälistymistä kannattaa pakata opintojen aikana mukaan.  

1. Löydät uusia näkökulmia  

Uudet näkökulmat ovat aina tervetulleita ja siksi olen opiskellut esimerkiksi kulttuurienvälistä viestintää osana vapaavalintaisia opintojani. Nämä kulttuurienvälisen viestinnän opinnot ovat itselleni avanneet uusia näkökulmia monikulttuurisessa ympäristössä toimimiseen. 

Opetussuunnitelmassa on huomioitu meille jokaiselle kotikansainvälistymismahdollisuuksien tarjoaminen. Kotikansainvälistyminen toteutuu osana opintojasi. Kurssit voivat sisältää kansainvälisiä teemoja tai ne voivat vertailla paikallisia, kansainvälisiä ja globaaleja näkökulmia toisiinsa. Opetussuunnitelmasta voit löytää näitä teemoja silmällä pitäen uusia näkökulmia ja pakata kiinnostavimmat kurssit reppuusi. 

2. Kohtaat uusia ihmisiä 

Jokaisen ihmisen kohtaaminen rikastuttaa ajatusmaailmaasi. Opintojen aikana on mahdollista luoda pysyviä ihmissuhteita, jotka voivat pysyä mukana elämässäsi pitkälle tulevaisuuteen.  

Uusiin ihmisiin tutustut erilaisissa tapahtumissa, opiskelijatoiminnassa sekä osana kurssejasi. Erityisesti ESN (Erasmus student network) kokoaa kansainvälisistä teemoista kiinnostuneita paikallisia ja kansainvälisiä opiskelijoita yhteen.  

Monilla kursseilla opiskelee kansainvälisiä opiskelijoita. Vaikka kurssien sisällöt eivät olisikaan kansainvälisiä, voit tällaisilla kursseilla tehdä ryhmä- ja yhteistyötä ryhmissä, joissa on opiskelijoita ympäri maailman. Asioiden yhdessä pohtiminen ja erilaisten näkökulmien peilaaminen muiden kanssa laajentaa ja syventää ymmärrystä opituista asioista.  

 

Kuva 2 Millaista osaamista sinä haluat pakata omaan reppuusi opintojen aikana? 

 

3. Kartutat kieli- ja vuorovaikutustaitojasi 

Tutustumalla uusiin ihmisiin pääset samalla myös kehittämään kieli- ja vuorovaikutustaitojasi.  Esimerkiksi itse olen edistänyt englannin kielen osaamistani paljon ja tutustunut korean kielen alkeisiin. Lisäksi kotikansainvälistymisen yhteydessä vuorovaikutustaitoni ovat parantuneet. Kieli- ja vuorovaikutustaidot ovat tärkeä osa niin opinnoissa, kuin arjen kaikissa kohtaamisissa. Nämä taidot auttavat monikulttuurisissa ympäristöissä toimimisessa.  

Jos haluat erityisesti kielitaidon kehittämiseen vinkkejä, kurkkaa lisäksi tämä blogipostaus: Kehitä kielitaitoasi näillä vinkeillä (https://blogs.tuni.fi/opiskelijalahettilaat/opinnot/kehita-kielitaitoasi-nailla-vinkeilla/ ). Kieli- ja vuorovaikutustaitojen pakkaaminen reppuusi osana kotikansainvälistymistä on aina hyödyllistä, sillä toimiva vuorovaikutus ja viestintä on keskeistä kaikessa. 

4. Edistät kansainvälistä ymmärrystäsi ja osaamistasi  

Kotikansainvälistymisen hyötynä on myös kansainvälisen ymmärryksen ja osaamisen kasvaminen. Joitakin asioita en ole aiemmin arjessa tullut ajatelleeksi sen tarkemmin, sillä ne ovat tuntuneet niin itsestään selviltä. Oivalsin esimerkiksi toimiessani kansainvälisenä tuutorina, että oven lukkiutumisesta kannattaa mainita uusille kansainvälisille opiskelijoille, sillä Suomessa ulko-ovet lukkiutuvat ilman avainta. Usein sanotaan, että lähtemällä kauas näkisi lähemmäksi, mutta lähteminen ei ole välttämätöntä.  Uusia asioita voi oppia ihan läheltäkin.  

Lopuksi 

Opinnot ovat matka, jonka aikana reppuun pakataan paljon tietoa ja taitoa sekä moninaista osaamista. Onneksi osa asioista tulee pakatuksi osana opintoja, pakollisten kurssien muodossa. Lisäksi reppua saa pakata itse vapaavalintaisilla kursseilla sekä muun muassa kotikansainvälistymisellä.  

Opintojeni aikana olen havainnut kotikansainvälistymisen tärkeyden, ja siksi kannustan sinua tietoisesti tutkimaan kotikansainvälistymismahdollisuuksia ja pakkaamaan niitä reppuusi.  

-Marisa 

Kirjoittajasta: Olen Marisa, elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen opiskelija sekä yksi opiskelijalähettiläistä. Opinnoissa hienoa on varsinkin uudet oivallukset, itsensä kehittäminen ja monet uudet mahdollisuudet. Innostun lisäksi luonnosta, kahvikupposesta sekä kansainvälisistä teemoista.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi