Pärjäänkö? Osaanko? - Hirveä, kauhea, jännittävä valintakoe

(Photo by Masaaki Komori on Unsplash)

Valintakoe on monen tulevaisuuden kannalta jännittävä tilanne, jossa tiivistyy useamman viikon tai kuukauden pänttääminen, hermoilu, valmistuminen ja jännitys siitä, miten pärjää ja miten se lopulta menee. Todella monet jännittävät tilannetta, vaikka eivät sitä haluaisi tunnustaa – niin kuin myös allekirjoittanut!

Monenlaisia aloja, monenlaisia valintakokeita

Ensimmäiseksi haluan muistuttaa, että valintakokeet voivat olla hurjan erilaisia eri aloilla. Toisissa valintakokeissa lasketaan, toisissa kirjoitetaan ja toisissa tehdään kumpaakin. Joissakin valintakokeissa saatetaan jakaa aineisto vasta koetilanteessa ja toisenlaisissa valintakokeissa aineisto on ilmoitettu etukäteen. Olen esimerkiksi käynyt itse katsomassa psykologian pääsykokeet, joihin todella runsas aineisto julkaistiin yhtä kuukautta ennen valintakokeita, eli valmistautumisaikaa oli melko vähän. Joillakin aloilla ainakin ennen saatettiin kierrättää samaa valintakoeteosta useamman vuoden putkeen, jolloin valmistautumiseenkin oli periaatteessa enemmän aikaa.

Oma varsinainen valintakoekokemukseni tulee elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen valintakokeesta, johon osallistuin vuonna 2016. Huomioithan, että elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen opintoihin keväällä 2023 haetaan tällä kertaa todistusvalinnan tai näyttöreitin kautta, eli valintakoetta ei tänä vuonna ole. Toivon vinkkini olevan hyödyllisiä muiden alojen hakijoille!

Tieto on valtaa!

Yksi yllättävän toimiva keino, jolla pystyin itse hälventämään jännitystäni, oli mahdollisimman kattava ennakkotieto siitä, millainen tilanne valintakoe on.

Ota ajoissa selville kaikki olennainen valintakoetilanteesta. Selvitä hyvissä ajoin, missä valintakoe järjestetään, missä se sijaitsee ja mihin aikaan sinun pitää olla siellä. Valintakoepäivänä mieli on huomattavasti rauhallisempi, kun tiedät, mihin olet menossa, eikä sinun tarvitse pelätä esimerkiksi kampuksella eksymistä. Jätä aikaa perille pääsemiseen ja ole ajoissa paikalla!

Yksi yllättävän toimiva keino, jolla pystyin itse hälventämään jännitystäni, oli mahdollisimman kattava ennakkotieto siitä, millainen tilanne valintakoe on. Voit kysyä samassa tai vaikka eri valintakokeessa käyneeltä ystävältä. Kysy rohkeasti tilanteen rakentumisesta, valintakokeen sisällöstä ja esimerkiksi vinkeistä valmistautumiseen. Vaikka ystäväsi tai tuttusi olisi hakenut aivan toiselle alalle, jo yleinen kuvaus valintakokeen kulusta auttaa varmasti jännittäjää.

Myös yliopiston ainejärjestöt vastaavat varmasti sinua askarruttaviin kysymyksiin. Monella ainejärjestöllä on oma blogi tai sivut Facebookissa, joiden kautta voit lähestyä kysymyksinesi. Jos et ole varma, mikä hakemasi alan ainejärjestö, voit tarkistaa sen täältä. Kun löydät oikean ainejärjestön, pikaisella googlauksella löytyy varmasti!

Huolellinen valmistautuminen

Jos osallistut valintakokeeseen, jonka aineisto julkaistaan ennen koetilannetta, huolellinen valmistautuminen on kaiken a ja o. Varaa siis riittävästi aikaa opiskelemiseen ja keksi omaa oppimista tukevia vinkkejä siihen, miten saat omaksuttua parhaiten oppimasi tiedon. Varmuus ja luottamus omaan osaamiseeni antoi minulle paljon itsevarmuutta, sillä tiesin, että olen antanut kaikkeni pänttäämiselle ja pärjäisin niin hyvin, kun vain voin. Jännittämiselle ei jää läheskään yhtä paljon tilaa, jos pystyy luottamaan itseensä ja siihen, että menestyy valintakoetilanteessa.

Tämän lisäksi olin myös suorittanut oman alani opintoja avoimessa yliopistossa, jossa olin pystynyt omaksumaan jo oman alani sanastoa sekä harjoittelemaan akateemisen kirjoittamisen ja tiedon soveltamisen taitoja.

Saattaa olla itsestään selvää monelle, mutta tärkein omaa valintakoejännitystä helpottava asia oli varmuus ja luottamus omaan osaamiseen, joka oli tullut perusteellisesta valmistautumisesta. (Photo by Isabella and Zsa Fischer on Unsplash)

Tämän lisäksi olin myös suorittanut oman alani opintoja avoimessa yliopistossa, jossa olin pystynyt omaksumaan jo oman alani sanastoa sekä harjoittelemaan akateemisen kirjoittamisen ja tiedon soveltamisen taitoja. Jos suunnitelmanasi on hakeutua valintakokeeseen vaikkapa vasta kahden vuoden päästä, suosittelen erittäin lämpimästi hakeutumaan avoimeen yliopistoon. Se on oivallinen mahdollisuus harjoitella valintakokeessakin vaadittuja taitoja ja päästä alkuun tulevissa opinnoissasi. Avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot mahdollisesti hyväksiluetaan osaksi tutkintoasi, kun pääset tutkinto-opiskelijaksi.

Valintakoepäiväni

Oma valintakoepäiväni tuntui menevän aivan pieleen jo reilusti ennen kuin koe edes alkoi. Olin tekemässä itselleni aamukahvia, kunnes kahvinkeitin syöksi kipinää ja asunnosta katosi sähköt. Koko valintakokeen ajan olin paniikissa siitä, että ilman sähköjä pakastin päästää vedet sisälle ja tulee kallis vesivahinko. Tuntui, että vesivahingosta stressaaminen varmasti vaikutti keskittymiskykyyni. Varaudu siis yllätyksiin; tarkista, onko esimerkiksi bussikortissa aivan varmasti rahaa tai tuplatarkista, onko henkilöllisyystodistus varmasti mukana. Näistä ensimmäinen kävi allekirjoittaneelle!

Valintakoetilanteen alettua luin kaikki tehtävät läpi. Valitsin helpoimman tehtävän ja aloitin valintakokeen työstämisen siitä. Pari tehtävää sain tehtyä hyvällä mielellä ja olin osannut vastata kattavasti. Sen jälkeen kaikki tieto katosi päästäni ja koin elämäni pisimmän black-outin. Luin seuraavan tehtävänannon itkua nieleskellen kykenemättä aloittaa kirjoittamista. Minuutit vierivät, enkä saanut omista ajatuksista kiinni. En tiennyt, mistä edes aloittaa. Tuntui, etten muistanut enää mitään tai osannut edes kirjoittaa. Olin aivan lukossa.

Kun sain vihdoin kiinni ajatuksistani, kello oli jo niin paljon, että en voinut mitenkään saada valintakoetta valmiiksi. Halusin palauttaa paperin, luovuttaa ja lähteä kotiin. Kieriskeltyäni epätoivossa sain lopulta kutsuttua itsestäni sen tarmokkuuden, periksiantamattomuuden ja kunnianhimon, jonka perusteella olin hakeutumassa tulevaisuuden haaveammattiin. Minähän pärjään, enkä todellakaan anna periksi. Aloin kirjoittamaan sellaisella vimmalla, jolla en ole ikinä ennen kirjoittanut. Luottamus valintakoeaineiston ulkoa muistamiseen kasvoi ja tiesin, että hallitsen aineiston alusta loppuun. Aloitettuani uuden tehtävän tiesin heti, miten vastata ja hyppäsin tehtävästä uuteen ilman viivettä. Kun valintakoetilaisuutta oli enää muutama minuutti, muistan olleeni äimistynyt siitä, että olin saanut vastattua kaikkiin tehtäviin niin laajasti, kuin vain tiesin.

Ennen kaikkea muista hengittää ja keskity hetkeen. Se menee hyvin. Luota itseesi! (Photo by Max van den Oetelaar on Unsplash)

 Lopuksi

Tee parhaasi ja parhaimmassa tapauksessa yllätyt iloisesti myöhemmin!

En vielä tänäkään päivänä ymmärrä, mikä valtasi minut ja miten sain tehtyä homman kunnialla loppuun asti. Hieman ennen heinäkuun alkua sain tiedon siitä, että olin päässyt opiskelemaan elinikäiseen oppimiseen ja kasvatukseen. Olin järkytyksekseni pärjännyt valintakokeessa jopa oikein hyvin ja olin saanut pisteitä reilusti yli alimman pisterajan! Tätä haluan painottaa myös kaikille lukijoille: vaikka tuntuisikin, että valintakokeessa joku menee pieleen tai jos ajatuksesi katkeavat pahasti, älä ainakaan luovuta! Hoida homma kunnialla loppuun asti ja anna kaikkesi. Olet valmistautunut valintakoehetkeä varten hyvällä tuurilla monta kuukautta, eikä valmistautumiseen kuluneita tunteja kannata heittää hukkaan pienistä epätoivon hetkistä huolimatta. Tee parhaasi ja parhaimmassa tapauksessa yllätyt iloisesti myöhemmin!

Vinkkejä:

  1. Suosittelen etsimään tietoa myös valintakoeaineiston ulkopuolelta, kuten uutisista, lehdistä ja sosiaalisesta mediasta. Ajankohtaisen tiedon avulla pystyt tutustumaan jo termeihin, teoriaan ja ajankohtaisiin ilmiöihin, mikä on suuri apu itse valintakoetilanteessa, kun pohjatietosi on valintakoeaineistoa kattavampaa. Tieto on valtaa!
  2. Valintakokeeseen päntätessäsi muista pitää kuitenkin riittävästi vapaa-aikaa ja rentouttavia hetkiä. Valintakoeaineiston käydessä tylsäksi käy ystävän kanssa kahvilla tai vaikkapa lenkillä ihastelemassa kevätilmaa. Valintakokeessa menestyminen ei jää ystävän kanssa vietetystä kahvihetkestä kiinni, vaan se voi päinvastoin tuoda lisäspurttia pänttäämiseen.
  3. Se voi olla jännittäjille helpommin sanottu kuin tehty, mutta yritä pitää huoli riittävästä unesta edellisenä yönä. Rauhoita edellinen ilta ja laita kaikki valmiiksi kuten vaatteet, välineet ja muut, jotta aamu sujuu stressittömämmin. Kun aamu sujuu yllätyksettömästi, pääset valintakokeeseenkin paremmalla mielellä!
  4. Älä pänttää enää edellisenä iltana, sillä et enää siinä vaiheessa pysty omaksumaan yhtään enempää tietoa, mitä olet ehtinyt jo sisäistää luku-urakan aikana. Viime hetken pänttäämisestä syntyy helposti paniikki, joka ei auta valintakokeessa menestymistä. Tee edellisenä iltana jotain aivan muuta ja itsellesi mieluisaa!
  5. Valintakokeen jälkeen ole itsellesi armollinen. Itsensä syyllistäminen jonkin asian unohtamisesta tai ”väärin” vastaamisesta ei hyödytä ketään, vaan jäät helposti potemaan stressiä myös valintakokeen jälkeen. Teit parhaasi, etkä voi tehdä sen enempää.
  6. Yritä keksiä mahdollisimman paljon mieluisaa tekemistä valintakokeen jälkeen. Pidä itsesi kiireisenä odotellessasi opiskelijavalintojen tuloksia. Aika kuluu paljon hitaammin, jos tuijottaa kelloa ja odottaa tietoa siitä, pääsikö opiskelemaan. Tarkoitus ei ole jäädä jumiin samaan stressitilaan valintakokeen jälkeen, jos vietät kovin paljon aikaa jännittäessä opiskelemaan pääsyä. Tieto tulee kyllä aikanaan ja muista ennen kaikkea nauttia valintakokeen jälkeen vapautuneesta vapaa-ajasta!

 

Taina

Kirjoittajasta: Olen Taina, aivan pian valmistuva kasvatustieteilijä ja toisen vuoden sosiologian maisteriopiskelija sekä kolmen kissan kisuemo. Sivuaineita minulla on melko laaja kokoelma ja kiinnostuksenkohteeni vaihtelee yhteiskuntatutkimuksesta psykologiaan ja sosiaalityöstä hallintotieteisiin. On ollut vaikeaa päättää, mitä opiskelee, kun ihan kaikki kiinnostaa. Moninaisista mielenkiinnonkohteista huolimatta kasvatustieteet ja sosiologia ovat erityisesti niitä omia juttuja! 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi