Töihin yliopistolle?
Oma kotiyliopisto nähdään varmaan pääosin koulutuksen toimintakenttänä, jossa ollaan viitisen vuotta ja sitten siirrytään työelämään muualle. Tiesin jo yliopisto-opinnot aloittaessani, että suurin haaveeni on joku kaunis päivä olla yliopistossa myös töissä. Olin harkinnut esimerkiksi tutkijan uraa ja jatko-opintojen tekemistä, jotka olisivat toimineet mahdollisena kulkureittinä osaksi yliopiston henkilökuntaa.
Unelmointini ajoittui kuitenkin aina opintojen jälkeiseen elämään ja siihen, kun tutkinto on jo valmistunut. Toivoin tekeväni töitä esimerkiksi tutkijana tai vaikka opettajana, jos innostun hakeutumaan jatko-opintoihin. En edes osannut miettiä, että yliopistossa työskenteleminen voisi olla todellisuutta jo opintojen aikana.
Eräänä kauniina päivänä törmäsinkin intratiedotteeseen, jossa yliopisto-opiskelijoista haettiin Sisu-opintoneuvojia kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekuntaan eli EDU:n. Työ olisi osa-aikaista, etänä tapahtuvaa ja sen ydintehtävä olisi opastaa muita yliopisto-opiskelijoita Sisun käytössä kuten omien opintojen suunnittelussa, oman opintosuunnitelman rakentamisessa ja Sisun kaikissa moninaisissa toiminnoissa. Oli yksi elämäni parhaimpia hetkiä saada se sähköposti, jossa minulle ilmoitettiin työpaikan saamisesta!
Työjakso kesti noin kaksi kuukautta, mutta en ole tähän päivään mennessäkään aidosti sisäistänyt sitä, että olin todella yliopistossa töissä. Tuntuu absurdilta saavuttaa oma salainen haaveensa jo nyt, vaikka ei ole aivan vielä maisterin papereitakaan kourassa. Samaan aikaan aloittaneen työtoverin kanssa olemme jo naureskelleet, koska asian sitten vihdoin ymmärtää!
Oli hienoa kuulla, että minut ja muut samaan aikaan EDU:n Sisu-neuvojina aloittaneet toivottiin myös takaisin ja kaikki meistä lähtevätkin jatkamaan syksyllä. Ainoa, mitä harmittelen, on työn tekeminen etänä vallitsevasta tilanteesta johtuen. Uskon, että yliopiston kampuksella työskenteleminen olisi aivan erilaista kuin nyt, omasta makuuhuoneesta käsin. Voisin käydä esimerkiksi kollegoideni kanssa lounastelemassa tai rupattelemassa kuulumisia töiden ohessa. Olen tästä huolimatta todella tyytyväinen siitä, että innostuneisuuteni ja motivaationi näkyi myös ulospäin ja minut ja muut toivottiin takaisin.
Syksyn työjakso on aikaisempaa pidempi ja kestää elokuun puolivälistä vuoden loppuun. Tänä aikana EDU:n opiskelijat voivat varata kaikilta meiltä henkilökohtaisia Sisu-neuvonta-aikoja. Tapaamisajat järjestetään etäyhteyksin Teamsissä ja niitä on saatavilla joko 15 tai 30 minuutin muodossa. EDU:n neuvonta-ajat ovat varattavissa netissä ja toivonkin EDU:n uusien ja vanhojen opiskelijoiden tekevän varauksia ensisijaisesti meille tiedekunnan Sisu-neuvojille, sillä olemme teitä varten taas täällä!
Meille voi varata ohjausaikoja 16.8.2021 alkaen aina vuoden 2021 loppuun asti. Sisu-neuvojat ovat kuitenkin tiedekuntakohtaisia, sillä opiskelijoiden neuvominen vaatii tietämystä heidän tutkintonsa rakenteesta. Muiden tiedekuntien opiskelijoiden kannattaa tarkistaa juuri oman tiedekunnan Sisu-neuvojien tilanne ja mahdolliset yhteystiedot.
Sisu-neuvojana olemisen vuoksi pääsin kurkistamaan ikään kuin tiedekunnan verhon taakse ja näkemään EDU:n arjen ja kiireen aivan erilaisesta näkökulmasta. On ollut myös todella hienoa tehdä töitä niiden ihmisten kanssa, joihin yhteydenpito on ollut aiemmin omia opiskeluasioita koskevaa. On hauskaa ajatella, että ensimmäisenä opiskelusyksynä, kun yliopisto oli vielä jotain kovin uutta ja outoa, kävin sellaisen henkilön luona opinto-ohjauksessa, jota nykyään voin kutsua kollegakseni.
Toisaalta koen solahtaneeni uuteen rooliini vaivattomasti, vaikka myös tiimin ja itseni välinen vuorovaikutussuhde on luonnollisesti muuntunut siinä samalla, kun luovuin pelkästä opiskelijan tittelistä. Työni on myös ehdottomasti syventänyt kokemustani siitä, mitä yliopisto minulle tarkoittaa. Se on myös itselleni nykyään merkityksellinen työyhteisö pelkän opinahjon sijaan.
Olen hyvin kiitollinen siitä, kuinka avosylin kaikki meidät Sisu-neuvojat otettiin vastaan. Myös usko omaan osaamiseeni ja ymmärrykseni siitä ovat kasvaneet kohinalla, kun olen saanut mahdollisuuden laittaa osaamiseni ja asiantuntijuuteni käytäntöön. Teorian ja käytännön välinen kuilu on täten ylitetty!
Juniversity ja Yrityskylä
Tampereen yliopisto tarjoaa myös muita hyvin kiinnostavia työmahdollisuuksia yliopisto-opiskelijoille aina moninaisista harjoittelupaikoista esimerkiksi tutkimusapulaiseen ja erilaisiin avustaviin tehtäviin. Esimerkiksi tekniikan ja luonnontieteiden tiedekuntaan haetaan juuri nyt kahta tutkimusapulaista, minkä hakuaika kestää 31.8.2021 asti.
Myös Juniversity rekrytoi vuosittain yliopisto-opiskelijoita tiimiinsä, mutta heille voi jättää myös avoimen hakemuksen. Tampereen yliopiston Juniversity järjestää innostavia kokemuksia tieteen parissa ja tukee lasten ja nuorten tiedekasvatusta. He järjestävät muun muassa erilaisia työpajoja, kerhotoimintaa, leirejä ja kursseja, joiden ohjaajaksi opiskelijat voivat hakea. Työtehtäviin kuuluu muun muassa lasten ja nuorten tiedekasvatusaktiviteettien ohjausta ja suunnittelua.
Tämänkaltainen työnkuva voi sopia oikein hyvin juuri esimerkiksi kasvatustieteiden opiskelijoille, mutta myös eri alojen opiskelijat voivat hakeutua ohjaajiksi. Voit suorittaa sen avulla jopa opintopisteitä! Lisätietoja Juniversitystä löydät täältä.
Toinen Tampereen yliopiston opiskelijoita rekrytoiva taho on Yrityskylä, joka tarjoaa opetussuunnitelmaan perustuvan oppimiskokonaisuuden taloudesta, työelämästä ja yhteiskunnasta. Se on suunnattu 6. ja 9. luokan oppilaille, joista koostuvien ryhmien vastuuohjaajaksi rekrytoidaan välillä väkeä. Rekrytointi ei ole kohdennettu pelkästään yliopisto-opiskelijoille, mutta olen opintojeni ohessa nähnyt kuitenkin mainoksia tästä mahdollisuudesta ja muutamat opiskelutovereistani ovat myös toimineet vastuuohjaajina. Haku Yrityskylän vastuuohjaajaksi vaikuttaisi kuitenkin olevan lukuvuosikohtainen ja tämän tekstin julkaisemisen jälkeen haku on valitettavasti jo umpeutunut. Jos ensi lukuvuoden opintojen ohessa olevat työsuunnitelmat ovat auki, käy tarkistamassa tilanne!
Tärkeät verkkoalustat työnhaulle
Entä mistä erilaisia työllistymismahdollisuuksia sitten löytää? Oman työpaikkailmoitukseni löysin poikkeuksellisesti intratiedotteesta ja siksi kannustankin olemaan intratiedotteiden lukemisessa tarkkana. Samaa keinoa voidaan harjoittaa myös muissa yliopiston tiedekunnissa, jos Sisu-neuvojien rekrytointi on ajankohtaista. Yksi tärkeimmistä alustoista työpaikkailmoitusten selaamiseen on kuitenkin Tampereen yliopiston avoimet työpaikat, joissa avoimista työtehtävistä pääsääntöisesti ilmoitetaan.
Ne listataan myös yliopiston opiskelijoille julkaistavassa intratiedotteessa kaksi kertaa viikossa, mutta jos haluat kaikista ajankohtaisempaa tietoa, käy kurkistamassa edellisen linkin taakse intra-tiedotteen odottelun sijasta. Esimerkiksi itse ennen Sisu-neuvojaksi pääsyä selasin uudet työpaikkailmoitukset päivittäin, jotta mikään hakuaika ei menisi vahingossakaan ohi. Lopussa kiitos seisoo!
Avoimien työpaikkojen verkkosivun rinnalle on tullut myös JobTeaser, josta eri työpaikkoja on löydettävissä Tampereen yliopistolta ja sen ulkopuolelta. JobTeaser on hyvä keino saada myös työnantajaa mahdollisesti huomaamaan myös työnhakijan, sillä sinne voi tehdä oman profiilin ja liittää jopa oman ansioluettelonsa kyytipojaksi. Alusta mahdollistaa jopa työpaikkavahdin laatimisen, jotta voit saada säännöllisiä ilmoituksia juuri sellaisista työtehtävistä, jotka sinua kiinnostaa.
Vinkkejä
- Ole aktiivinen ja ota selvää erilaisista mahdollisuuksista työllistyä yliopistoon! Aina kannattaa pyrkiä, silloinkin, vaikka ei välttämättä vastaisi täysin annettuja kriteerejä. Eräs opiskelutoverini pääsi muun muassa työtehtävään ”epäpätevänä” (yliopiston ulkopuolelle), kun taas toinen opiskelutoveri häikäisi rekrytoijat kokemuksellaan ja osaamisellaan harjoittelutuen puuttumisesta huolimatta. Hän sai työpaikan Tampereen yliopistosta, jonka työpaikkailmoituksessa mainittiin harjoittelutuellisten kandidaattien ensisijaisuus valintoja tehdessä.
- Ole myös kärsivällinen, sillä sinua kiinnostava ja tilanteellesi sopiva työtehtävä saatetaan julkaista jo huomenna tai ensi viikolla. Avoimet työpaikat päivittyvät melko usein, vaikka itsekin tosin syyllistyin helposti malttamattomuuteen. Etenkin Sisu-neuvojia rekrytoidaan aina silloin, kun tiedekunnat ovat erityisen kiireisiä, kuten keväällä opiskelijoiden valmistuessa.
- Panosta hakuprosessiin! Tämä lienee selvää koskien mitä tahansa työnhakua, mutta haluan silti siitä mainita. Etenkin työtehtävissä, joissa kiinnostuneita hakijakandidaatteja on monia, kilpailu voi olla hyvinkin kovaa. Yliopisto ei varmastikaan ole pelkästään itseni unelmien työpaikka, vaan tämä voi koskea monia. Pidä siis huoli ansioluettelosi ajankohtaisuudesta ja virheettömyydestä ja tee työhakemus, joka on kohdennettu juuri hakemaasi paikkaa kohti. Tarkempia vinkkejä työnhakuun löydät esimerkiksi tästä Opiskelijalähettiläät-blogin kirjoituksesta.
Onnea työnhakuun!
– Taina
Kommentit