Vuoteni tuutorina

Ryhmäkuva TAMKin tuutoreista

Olen viimeisen lukuvuoden aikana toiminut tuutorina TAMKin media-alan ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Aloittaessani taipaleeni kohti tuutorointia, en oikein tiennyt, mitä kaikkea roolini tulisi sisältämään. Haluankin tämän kertaisessa blogitekstissäni kertoa, millainen vuoteni tuutorina ammattikorkeakoulussa on ollut, ja mitä se on minulle antanut.

Mitä kaikkea vuoteni tuutorina piti sisällään?

TAMKissa vertaistuutorin tehtävä on auttaa ja tukea uusia opiskelijoita ensimmäisen vuoden ajan korkeakouluopintojen maailmassa. Vertaistuutorit tekevät vahvasti yhteistyötä oman alan opettajatuutoreiden kanssa. Tuutoreiden tehtäviin kuuluu saada jokainen uusi opiskelija tuntemaan olonsa kotoisaksi TAMKissa. Tuutorit ovat myös henkilöitä, jotka perehdyttävät uusia opiskelijoita koulun käytäntöihin, oman alan opintoihin, uuteen kaupunkiin ja opiskelijaelämään.

Vuoteni tuutoroinnin parissa alkoi keväällä 2019. Tamko, joka kouluttaa tuutorit, valitsi jokaiselta alalta omat vertaistuutorit vuoden alussa. Heti helmikuussa alkoi meidän uusien tuutoreiden perehdytys tehtävään. Koulutuskertoja oli neljä. Koulutukseen osallistuivat kaikki TAMKin seuraavan vuoden tuutorit eri aloilta. Olikin mielenkiintoista päästä tutustumaan muiden linjojen opiskelijoihin – me Mediapoliksella kun olemme kaukana pääkampuksen väestä ja vilinästä.

Koulutus tarjosi hyviä oppeja tulevaa tuutorivuotta ajatellen. Saimme koulutuspäivien aikana perustietoa TAMKissa opiskelemisesta sekä opiskelijan palveluista. Pääsimme käytännössä ratkomaan erilaisia tilanteita, joita tuutorit saattavat kohdata. Vaikka tiesin etukäteen useimmista koulutuksessa käydyistä asioista, oli niitä hyvä kerrata muistin virkistämiseksi.

Vuoden 2019 punainen Tamkon tuutoripaita
Ennen orientoivan viikon alkamista saimme punaiset tuutoripaidat ja uutta ommeltavaa haalareihin.

Kevään lopussa osallistuimme tuutoreina media-alan pääsykokeisiin. Pääsykokeet kestävät pari päivää, ja niihin kuuluu useita erilaisia tehtäviä. Olimme auttamassa opettajia tilaisuuden pyörittämisessä. Kokeissa oli lämmin tunnelma. Mielestäni oli tärkeää päästä näyttämään tuleville uusille opiskelijoille, että meillä media-alalla on rento sekä kannustava ilmapiiri. Oli mahtavaa tutustua uusiin hakijoihin, tukea ja tsempata heitä jo hakuvaiheessa!

Syksyllä 2019 vuoteni tuutorina pääsi kunnolla vauhtiinsa. Me tuutorit olimme toivottamassa uudet medianomiopiskelijat tervetulleiksi orientoivan viikon merkeissä. Viikko piti sisällään yleistä kouluun ja opiskeluihin tutustumista, mutta myös paljon ryhmäytymistä uusien opiskelijoiden kesken.

Me tuutorit olimme avainasemassa luomassa positiivista ja rentoa tunnelmaa jännittyneiden ykkösten keskuuteen. Järjestimme erilaisia vapaa-ajan tapahtumia Mediapoliksella aina piknikistä Tampereen nähtävyyksien kiertelyyn. Viikon päätteeksi pidimme vielä juhlat, jossa katselimme uusien opiskelijoiden tekemiä pieniä projekteja viikon ajalta.

Orientoivan viikon jälkeen myös muut alamme opiskelijat palasivat koulunpenkille. Päätimmekin järjestää uusille ykkösille tuutoreiden sekä muiden vuosikurssin opiskelijoiden kanssa edellisenä vuotena perinteeksi muodostuneen Perseilypatikan. Tapahtumassa ideana oli muodostaa pienet ryhmät, jotka kiertelevät erilaisia toiminnallisia rasteja ympäri Tampereen keskustaa. Jokaisen rastin pitäjät arvoivat kunkin ryhmän suoriutumisen tehtävässä ja antavat arvosanan. Se joukkue, joka saa eniten pisteitä, voittaa palkinnon.

Pääsimme ensimmäistä kertaa näyttämään heille palasen opiskelijaelämästä”

Tapahtuma oli jälleen kerran menestys! Hauskan tekemisen keskellä, ykköset oppivat tuntemaan toisiaan entistä paremmin, ja näytti myös siltä, että he löysivät itselleen uusia kavereita. Oli mahtavaa huomata, että ykköset aidosti nauttivat tapahtumasta. Pääsimme ensimmäistä kertaa näyttämään heille palasen opiskelijaelämästä.

Syyskuussa pääsimme osallistumaan tuutoriryhmiemme kanssa Tamkon järjestämiin Tursajaisiin. Tursajaiset ovat vähän niin kuin yliopiston fuksiaiset. Tapahtumaan osallistuivat kaikki TAMKin opiskelualojen ensimmäisen vuoden opiskelijat ja heidän tuutorinsa. Päivään kuului tursaskaste Keskustorilla sekä kiertelyä erilaisilla ainejärjestöjen järjestämillä rasteilla. Jokainen tuutoriryhmä oli pukeutunut erilaisiin teemoihin, oman tuutoriryhmäni opiskelijat olivat hippejä. Päivä oli nauruntäyteinen!

Huomasin vuoden aikana, kuinka paljon hyvää fiilistä toisten auttamisesta voikaan saada!”

Tuutorivuoteni aikana järjestimme jokaisena kuukautena tapaamisen oman tuutoriryhmämme kanssa. Tapaamisissa keskustelimme vapaamuotoisesti asioista, jotka olivat pinnalla tai jotka mietityttivät ykkösiä. Orientoivan viikon aikana käydään todella nopeaan tahtiin uusia asioita, joihin ei enää samalla tavalla palata myöhemmin. Ryhmätapaamisemme olivatkin oivia paikkoja saada vastauksia epäselviksi jääneisiin kysymyksiin.

Tapaamisissa kyselimme myös ryhmämme kuulumisia ja fiiliksiä opinnoista sekä opiskelijaelämästä. Oli mukavaa kuulla, miten omilla ryhmäläisillä menee sekä tukea heitä tarittaessa läpi vuoden. Huomasin vuoden aikana, kuinka paljon hyvää fiilistä toisten auttamisesta voikaan saada!

Jokainen tuutori kokoaa myös oman Tuutorpassin, joka palautetaan lukuvuoden lopussa Tamkolle. Passissa tuutori kertoo vuoden aikana olleista koulutuksista, orientoivasta viikosta, ryhmätapaamisista sekä erilaisista muista tapahtumista. Tuutoripassiin kirjoitellaan omia ajatuksia ja tunnelmia kuluneesta tuutorivuodesta.

Mitä minulle jäi käteen tuutorivuodesta?

Tuutorina toimimisesta saa meillä TAMKssa 3 opintopistettä, mikäli kaikki annetut tehtävät sekä Tuutoripassi on suoritettu. Koen, että sain vuodesta tuutorina enemmän kuin vain opintopisteitä. Tuutorina oleminen tarjosi minulle ennen kaikkea mahdollisuuden tutustua uusiin, mahtaviin ihmisiin. Tunnen olleeni etuoikeutettu, kun olen saanut toimia tässä tehtävässä. Olen myös samalla luonut arvokkaita verkostoja tulevaisuutta ajatellen.

Opin tuutorivuoteni aikana kohtaamaan erilaisia ihmisiä. Oli mahtavaa kuulla uusien opiskelijoiden ajatuksia, ja olla yksilöllisesti tukemassa sekä kannustamassa heitä uuden elämänvaiheen edessä. Koen, että tekemälläni työllä on aidosti merkitystä.

Tunnen olleeni etuoikeutettu, kun olen saanut toimia tässä tehtävässä”

Ihmisten lisäksi olen saanut rutkasti uusia kokemuksia. Tuutorikoulutus, orientaatioviikko sekä erilaiset tapahtumat jäävät mieleeni ainutkertaisina muistoina. En tule koskaan unohtamaan niitä hetkiä, joita olen ihmisten parissa kohdannut tämän lukuvuoden aikana.

Tuutorointi on antanut minulle lisää varmuutta ja rohkeutta esiintymiseen. Erityisesti orientoivalla viikolla olimme usein näkyvillä esitellessämme koulun käytäntöjä, opintoja ja tiloja. Opin myös, millaista on ryhmän ohjaaminen. Uskon tästä olevan hyötyä myöhemmin tuottajan ammatissa, jossa tulen toimimaan tiimini vetäjänä.

Lisäksi pääsin tuutorina tutustumaan paremmin Tamkon toimintaan. Olin jo ensimmäisen vuoden aikana halunnut päästä mukaan koulun toimintaan, ja tuutorointi tuntui siihen juuri oikealta. Vuoden aikana minulle tuli olo, että olen osa TAMKin porukkaa!

Fiilikset lukuvuoden lopussa

Vuoteni tuutorina on ollut antoisa. Päällimmäisenä minulle jäi todella lämmin ja positiivinen fiilis. Uskon, että pystyin tuutorikollegojeni kanssa tarjoamaan ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille hyvät eväät tuleviin opiskeluvuosiin. Oli parasta huomata, kuinka omat tursaat nauttivat omista opiskelustaan, opiskelijaelämästä sekä toisistaan.

Ennen tuutorivuoteni alkamista, mietin, onkohan toiminta liian työlästä omien opintojen rinnalla. Toki tuutorointiin piti sitoutua täysillä koko vuodeksi, mutta minulle se tarjosi paljon enemmän kuin otti. Olenkin voinut lämmöllä suositella ykkösvuosikurssin opiskelijoille toimintaan mukaan lähtemistä. Haikein tunnelmin sanon heipat kuluneelle ajalle! Vaikka vuosi tuutorina onkin ohi, onneksi muistot säilyvät ja yhteydenpito toiminnan kautta tutustumiini ihmisiin ei lopu tähän.

-Sohvi

Blogilähettiläs Sohvi
Heippa! Olen Sohvi, 22-vuotias toisen vuoden medianomiopiskelija TAMKista. Opiskelen tuottajaksi ja tulevaisuudessa haluaisin työskennellä kulissien takana television ja elokuvien maailmassa. Rakastan erilaisia tarinoita ja haluaisin oman työni kautta herättää ajatuksia ja tunteita sekä viihdyttää katsojia. Koulun ohella tykkään käydä kuntosalilla, viettää aikaa perheen sekä ystävien kanssa. Joskus saatan pyöräytää korvapuustit leipomishimon iskiessä. Olen myös tunnettu kyltymättömästä kahvinhimostani. 🙂

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi