Eniten syksyn 2021 neljästä tutkijavierailusta kiinnosti Lukutaitopäivän 8.9. Mediatutkimustunti, jonka aiheena oli harhaanjohtavan tiedon tunnistaminen verkossa. Tällä tutkija Elina Tolosen luennolla oli yli 600 osallistujaa.
Mediatutkimustunnit kutsuttiin myös Tutkitun tiedon teemavuoden huipentumaan Tiedekeskus Heurekaan. Joulukuun tapahtuma jouduttiin kuitenkin koronatilanteen vuoksi perumaan. Siellä tarjolla olisi ollut kaikille avoin, ilmastotunteisiin liittyvä työpaja vetäjinään tutkijat Niina Uusitalo ja Mikko Hautakangas. Toivottu aihe on kuitenkin yhä ohjelmassa. Niina Uusitalon työpaja Miltä ilmastonmuutos tuntuu ja näyttää? on kevätlukukauden ensimmäinen Mediatutkimustunti. Se on samalla mukana Tampereen korkeakouluyhteisön Tiedon valoa -tiedetapahtuman Nuorten päivässä 28.tammikuuta. Työpaja on suunnattu toisen asteen opiskelijoille, mutta sitä edeltävä verkkoluento on avoin kaikille, tervetuloa kuulolle!
Kaikille avoin on myös helmikuun Mediataitoviikolla pidettävä Mediakritiikin iltapäivä. Sen aihe on Media ja perhe: Millaisia perheitä näemme mediassa ja millainen perheenjäsen media on? Aiheesta keskustelemaan ovat lupautuneet muun muassa mediatutkija Saara-Maija Kallio, toimittaja Merituuli Saikkonen, palomies Sami Huovila ja näyttelijä Jani Toivola. Lukioyhteistyökumppanina ohjelman valmistelussa ja mukana keskustelussa on Sammon keskuslukion viestintälinjan opiskelijoita Tampereelta.
Muutoin Mediatutkimustunnit jatkuvat entiseen tapaan tutkijoiden etävierailuina. Samalla siirrytään mediasta lähemmäs vuorovaikutusosaamisen teemoja, lukion opetussuunnitelmastakin tuttuja. Viestinnän apulaisprofessori Leena Mikkolan kanssa keskustellaan huhtikuussa rakentavan vuorovaikutuksen taidoista. Niitä tarvitsemme paitsi yksilöinä opiskelu- ja työarjessamme, myös ihmiskuntana: yhteiskunnalliseen eriarvoistumiseen ja ilmastokriisiin liittyviä ongelmia ratkaistaksemme joudumme väistämättä tekemään yhteistyötä myös sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa se tuntuu mahdottomalta. Miten se onnistuu? Miten tutkimustieto voi meitä siinä auttaa? Näin sanoo Leena Mikkola Tampereen yliopiston esittelyvideolla, jolla hän kertoo työstään tutkijana:
Viestinnän tutkimus on osoittanut, että asioiden ratkaiseminen alkaa siitä, miten suhtaudumme toisiimme.
Kinkkisten vuorovaikutuksen kysymysten äärellä jatketaan toukokuussakin. Kansainvälisenä sananvapauden päivänä keskustellaan tutkija Reeta Pöyhtärin kanssa vihapuheesta. Kuinka turvata sananvapaus, mutta samalla myös oikeudet, joita vihapuheella loukataan? Mitä vihapuhe ylipäätään on, mihin kaikkeen se vaikuttaa, kuka siitä hyötyy, ja mitä voimme tehdä sen vähentämiseksi? Reeta Pöyhtäri on tutkinut aihetta pitkään. Kollegojensa Paula Haaran ja Pentti Raittilan kanssa hän on kirjoittanut aiheesta muun muassa kirjan Vihapuhe sananvapautta kaventamassa (2013). Kirja on luettavissa verkossa. Se on yleistajuisesti kirjoitettu ja siten helposti lähestyttävää tutkimuskirjallisuutta myös toisen asteen opiskelijoille. Kirjan toinen luku, Vihapuhe ja sananvapaus, sopiikin hyvin johdannoksi tälle Mediatutkimustunnille.
Koko kevään 2022 Mediatutkimustuntien ohjelman ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.
Mediatutkimustunnit toisen asteen opiskelijoille tarjoaa Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus Comet, ja niitä rahoittaa C.V. Åkerlundin mediasäätiö.