Seurannassa torstaisin kello 14

Koronaviruksen kanssa elävä yhteiskunta Tampereen yliopiston asiantuntijoiden seurannassa. Lähetys Tampereen yliopistolta torstaisin kello 14. Lähetyksistä tulee tallenne jälkeenpäin Youtubeen. Seurannassa-sarjan järjestävät Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta ja Alusta-verkkojulkaisu.

3.9. kello 14: Pandemian hallinta: yksilön ja yhteiskunnan vastuu

Koronavirus leviää helposti terveen ja nuoren, viruksesta vähiten kärsivän aktiiviväestön mukana. Kärsijöinä ovat erityisesti vanhat ja sairaat. Miten vastuu pandemian hallinnasta jakautuu yksilöiden ja valtion välillä? Mitä oman järjen käyttö tarkoittaa kollektiivisen tuntemattoman uhan edessä? Luoko korona erityisen vastuun käyttää omaa järkeä, vai voiko sen ulkoistaa valtiolle? Onko ohjeiden odottaminen ja tarkka noudattaminen vastuullisinta? Saako kanssaihmisiä koronakyylätä?

Onko vastuullisempaa kieltää mahdollisimman moni asia vai antaa ihmisille mahdollisuus harkita? Kenellä ja millä taholla on enemmän ja kenellä vähemmän vastuuta? Kuka vastaa, että maskeja on ja niitä käytetään?

Keskustelemassa sosiaalipolitiikan professori Liisa Häikiö ja FT Lauri Lahikainen.

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

10. 9. kello 14: Korona ja ikäihmiset, miten Suomi onnistui?

Yli 70-vuotiaat ovat iso ihmisryhmä, jonka sisällä on paljon eroja. Miten Suomi onnistui kohtelemaan suurinta koronaviruksen riskiryhmää eli niin kutsuttuja ikäihmisiä? Eläkkeen vapauttamaa päälle seitsemänkymppistä harmitti, kun mökille ei saanut mennä. Samaan aikaan jotkut pelkäsivät henkensä puolesta palvelutalon yksinäisyydessä. Miten yli 70-vuotiaat itse kokivat koronakaranteenin? Mitä koronavirus opetti suomalaiselle yhteiskunnalle, jonka väestörakenne vanhenee? Mitä korona opetti ikäihmisten yksinäisyydestä, entä yhteisöllisyydestä ja sosiaalisuudesta?

Koronaviruksen vaikutuksesta ikääntyviin ja yhteiskuntaan keskustelemassa gerontologian professori Marja Jylhä ja geriatrian professori Esa Jämsen.

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

17.9. kello 14: Alustatalous – korona-arjen pelastaja ja riski

Kun korona iski keväällä, moni teki ensimmäisen ruokatilauksensa Foodoralta tai Woltilta. Lähetit pelastivat osaltaan myös ravintoloiden bisnestä, koska alustatalous mahdollistaa edullisen ja joustavan kuljettamisen. Koronavirus nosti lähettien työn arvoonsa, mutta muuttuiko alustatalouden todellisuus mitenkään? Mitä koronavirus tarkoitti lähetittyön työturvallisuudelle ja työehdoille? Mitä Suomen alustataloudessa tapahtuu nyt ja seuraavaksi?

Alustataloudesta ja koronaviruksen opeista keskustelemassa Meri Koivusalo, Mikko Perkiö ja Arseniy Svynarenko RRR Uberisation-hankkeesta.

 

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *