Uusi ikkuna johtamiskorkeakoulun toimintaan

Tervetuloa Vaikuttaja-blogin pariin! Tämä Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun blogi tarjoaa uuden kanavan välittää tietoa tutkimuksistamme. Teille lukijoille sen on tarkoitus toimia ikkunana siihen mitä tiedekunnassamme tapahtuu. Jos joku täällä lukemanne juttu vaikuttaa kiinnostavalta, ottakaa kirjoittajaan yhteyttä ja kysykää lisätietoja.

Blogimme nimen taustalla on eräs keskeinen johtamiskorkeakoulun tekemistä yhdistävä pyrkimys, vaikuttaminen. Tutkimme ja opetamme vaikuttamisen keinoja: hallintoa, johtamista, politiikkaa, päätöksentekoa, johtajuutta ja asiantuntijuutta. Myös omiin toimintatapoihimme kuuluu luonteenomaisena piirteenä pyrkimys vaikuttavuuteen: tutkimushankkeissa tarkastellaan yhteiskunnallisesti merkittäviä teemoja, hankkeita toteutetaan yhdessä sidosryhmien kanssa ja niiden tuloksena syntyy – tutkimustiedon ohella – käytännön hyötyjä.

Yliopistojen vaikuttavuudesta puhuttaessa huomio kohdistuu usein tutkimukseen. Oletetaan, että tutkimuksen kautta selviää jotain uutta ja mullistavaa. Joskus näin käykin. Useimmiten käy kuitenkin niin, että onnistuneissakin tutkimushankkeissa syntyy vain pieniä tiedonmurusia olemassa olevan tutkimustiedon päälle, tutkimusaukon täytteeksi. Tiede rakentuu pala palalta.

 

Johtamiskorkeakoulun järjestämän Johtajuussymposiumin How to Lead a Food (R)evolution? -paneeli veti salin täyteen syyskuussa 2017.

 

Varsinaisia tutkimustuotoksia merkittävämpiä vaikuttamisen kanavia ovat koulutus ja tutkijoidemme muu toiminta. Johtamiskorkeakoulusta valmistuu vuosittain yli 300 maisteria ja noin 20 tohtoria työelämään. Sitä kautta myös tuorein tutkimustieto välittyy työpaikoille. Täydennyskoulutus on tärkeä keino jo työelämässä olevien osaamisen päivittämiseen ja johtamiskäytäntöjen uudistamiseen. Koulutusvientitoiminnan kautta vaikuttavuutta syntyy globaalisti.

Tutkijat ja opettajat vaikuttavat myös yritysten hallituksissa tai toimimalla asiantuntijoina vaikkapa eduskunnan valiokunnissa ja organisaatioiden kehittämisprosesseissa. Lisäksi monet tutkijoistamme ja professoreistamme kommentoivat ajankohtaisia ilmiöitä sanomalehdissä, tv-ohjelmissa, asiantuntijaseminaareissa ja sosiaalisen median foorumeilla. Näin asiantuntijan näkemykset tavoittavat suuriakin joukkoja.

Kaikki tämä vaikuttavuustyö jää kuitenkin helposti kovien tulosindikaattorien jalkoihin. Yliopistoja ja tutkijoita arvioitaessa tutkinnot, opintopisteet, julkaisumäärät ja projektieurot ovat tärkeitä. Vaikuttavuus mainitaan juhlapuheissa, mutta tärkeiden mittareiden joukossa se ei esiinny. Johtamiskorkeakoulu pärjää onneksi erinomaisesti myös edellä mainittujen indikaattoreiden valossa. Siitä huolimatta haluamme pitää vaikuttavuuteen liittyviä tavoitteita ja tekemistä esillä.

Siksi myös tämä uusi blogi on lanseerattu. Haluamme entisestään avautua ulospäin, jotta meidän asiantuntijamme ja osaamisemme olisivat entistä helpommin löydettävissä.

Kuvat: Jonne Renvall

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *