Tutkijavierailulla Sveitsissä

HWZ University of Applied Sciences in Business Administration Zürich (kuva: Heta Leinonen)
HWZ University of Applied Sciences in Business Administration Zürich (kuva: Heta Leinonen)

10.1.2025 / Heta Leinonen

Tein tutkijavierailun Sveitsiin lokakuun lopusta joulukuun alkuun 2024. Mielessäni (ja rahoitushakemuksissa) asetin matkalle kaksi tavoitetta: väitöskirjan yhteenvedon kirjoittaminen ja siitä laadukkaan palautteen saaminen sekä kansainvälisen verkoston luominen ja ylläpitäminen. Nyt, vierailun ollessa jo lähihistoriaa, voin todeta, että tavoitteet todella täyttyivät.

Vierailun aikana osallistuin Swiss National Science Foundation’n rahoittaman ”How green transformational leaders engage stakeholders to tackle environmental grand challenges in the context of circular economy” -hankkeen (2023–2027) toimintaan. Hanke on sisällöllisesti osuva, sillä väitöskirjani yhteenvedon keskiössä ovat sen ydinteemat: sidosryhmävuorovaikutus ja kiertotalous.

Hankkeessa on mukana kolme sveitsiläistä korkeakoulua (HWZ University of Applied Sciences in Business Administration Zürich, ZHAW University of Applied Sciences in Zürich ja University of St. Gallen), joissa kaikissa sain vierailla ja esitellä omaa tutkimustani. Keskustelut sekä vahvistivat että kyseenalaistivat väitöskirjani yhteenvedon valintoja ja siten auttoivat ajatusten terävöittämisessä ja yksinkertaistamisessa. Yleistunnelma keskusteluissa oli innostunut ja kannustava, mikä loi uskoa omaan tekemiseen ja sen merkitykseen.

Näkymä työhuoneeni ikkunasta (kuva: Heta Leinonen)
Näkymä työhuoneeni ikkunasta (kuva: Heta Leinonen)

Sidosryhmävuorovaikutuksen ja kiertotalouden lisäksi väitöskirjani käsittelee kohtuullisuutta. Tästä syystä verkostoiduin aktiivisesti myös paikallisten kohtuullisuustutkijoiden kanssa. Kohtuullisuuden tutkimus on vielä suhteellisen marginaalista, joten keskeisten tutkijoiden löytäminen ei ollut haastavaa. Haastavampaa oli yhteisen ajan löytäminen kiireisistä kalentereista. Vierailun aikana havaitsin, että sveitsiläiseen työkulttuuriin kuuluvat lukuisat palaverit ja verrattain pitkät toimistopäivät. Näistä oli vierailun aikana paljon hyötyä, sillä ne tarjosivat sekä monia mahdollisuuksia osallistua että paljon rauhallista toimistotyöaikaa.

Vaikka vierailun ajan keskityin tutkimukseen, ehdin viettää myös vapaa-aikaa ja tutustua Zürichistä käsin sveitsiläiseen kulttuuriin. Liikuin luonnossa, kävin taidenäyttelyssä, konserteissa ja museoissa, uin vesipuistossa ja söin suklaata suklaatehtaassa ja juustoa joulumarkkinoilla.

Alppi-näkymä Uetlibergiltä (kuva: Heta Leinonen)
Alppi-näkymä Uetlibergiltä (kuva: Heta Leinonen)

Vierailun parasta antia oli hyppy toiseen kulttuuriin ja sen tarjoamat uudet näkökulmat omaan tekemiseen. Uudet näkökulmat koskivat sekä tutkimuksen sisältöä että työtapoja. Kaikkiaan vierailu mahdollisti intensiivisen keskittymisen väitöskirjan yhteenvedon kirjoittamiseen ja tarjosi suuntaviivoja ja kontaktipintoja myös väitöksen jälkeiseen elämään. Onnekkaasti yhteinen tekeminen kohtuullisuustutkijoiden kanssa jatkui heti kirjoitusprojektin merkeissä.

Kiitos matkaa rahoittaneille Tutkijat maailmalle -ohjelmalle, Liikesivistysrahastolle ja Emil Aaltosen Säätiölle!

Heta Leinonen, väitöskirjatutkija, kauppatieteet, heta.leinonen@tuni.fi

 

 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *