KOHA:n XIX lukuvuosi käynnistyi aurinkoisesti 3.9.2020

Kuva: Jonne Renvall, KOHA-opetus lukuvuosi 2015

8.9.2020 / Vuokko Kohtamäki

KOHA-lukuvuoden parasta antia on uusien opiskelijoiden ensitapaaminen. Jännitystä nosti pintaan koronajärjestelyt. Lähipäivät olivat turvallisuussyistä tällä kertaa kokonaan TEAMS-päivät. Langoilla oli kaikkiaan 42 opiskelijaa. Ryhmä ei ole vain tamperelaiskokoonpano, vaan opiskelijat tulevat eri puolilta Suomea eri korkeakouluista ja muista korkeakoulutuksen parissa toimivista organisaatioista. Tekniikka sujui eli ruutu toimi, äänet kuuluivat puolin ja toisin ja PP:t pompahtivat esiin oikeassa järjestyksessä. Orientaatiot kahtena aamuna ja molempina iltapäivinä substanssiasiaa. Sisun kanssakin sisuiltiin. Siinä tiivistetysti päivien sisältö. Tänä vuonna opiskelijoilla oli jälleen kerran hyvin korkealla odotukset KOHA-opinnoista. Mieluisaa oli myös se, että opiskelijat olivat hakeutuneet oman aidon motivaationsa lisäksi joko esihenkilönsä tai työkaverinsa suosittamana koulutukseen. Opiskelijoilla on halu ymmärtää työtään uusista näkökulmista sekä kehittää ja syventää asiantuntijuuttaan.

Meillä on traditiona, että syksyn aloituksessa kutsumme yhden alumnin kertomaan omista KOHA-kokemuksistaan. KOHA-alumni Michael von Boguslawski Arcadasta nosti havainnollisilla esimerkeillään johonkin aivan eetteriin saakka opiskelijoiden odotukset. Hänen työpaikallaan KOHA-koulutusta arvostetaan, mutta siitä pitää itse muistaa kertoa muillekin. Itseäni löi suorastaan ällikällä se, että he ovat laatineet KOHA-top5 -listan, joka auttaa ja tukee korkeakoulun sisäisessä kehittämistyössä. Lopuksi Michael antoi vinkkilistan uusille opiskelijoille KOHA-opintoihin. Itse suorastaan hykertelin (jos se ilmaisu sallitaan), sillä siinä oli sellaiset ydinelementit, jotta opinnoista saa irti parhaan mahdollisen.

Mikä ihmeen KOHA? KOHA (Korkeakouluhallinnon ja -johtamisen kokonaisuus) on Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnan opintokokonaisuus, jossa Higher Education Group (HEG) ja alan tutkijat sekä käytännön asiantuntijat ovat kouluttaneet korkeakouluasiantuntijoita vuodesta 2002 alkaen eli lähes 20 vuotta. KOHA-alumneja on jo yli 500. Tähän lukemaan päästään, kun mukaan lasketaan myös KOHA:n henkilöstökoulutuksena järjestetyt erilliset tilauskoulutukset. KOHA:n pääkohderyhmä ovat yliopistoista tai ammattikorkeakouluista valmistuneet työelämässä jo toimivat hallinnon asiantuntijat. Osallistujien työtehtävät ovat vaihdelleet suunnittelijasta hallintojohtajaan. Osallistujat tuovat taustansa, kokemuksena ja myös omasta korkeakoulututkinnosta kumpuavan erilaisen tiedetaustan vuoksi arvokkaan lisän KOHA:n opetukseen.

KOHA:lle tuli aikanaan tarvetta korkeakouluhallinnon 1990-luvun vaihteen modernisoitumisen seurauksena. Uudistuksia on tapahtunut ja tapahtuu edelleen. Korkeakoulujen hallinnon asiantuntijoiden työ on muuttunut ja uudistunut mm. uusien korkeakoululainsäädäntöjen, korkeakouluautonomian, uusien rahoitusjärjestelmien, organisaatiouudistusten ja korkeakouluyhdistymisten myötä. Myös korkeakoulut ovat rekrytoineet uusia työntekijöitä, joilla on jokin muu työtausta kuin työ korkeakouluorganisaatiossa. Korkeakoulu onkin monen KOHA-opiskelijan mukaan osoittautunut varsin toisenlaiseksi työpaikaksi kuin asiantuntijatyö esimerkiksi yksityisellä sektorilla.

Hyvää lukuvuotta kaikille ja tsemppiä erilaisilla verkkoalustoilla!

Vuokko Kohtamäki
KOHA-kokonaisuuden vastuuopettaja

 

Lisätietoja KOHA-opinnoista

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *