Teksti on julkaistu Uusiouutisissa 4.5.2021
Muistatko kuuluisan Potter-trion, Harryn, Ronin ja Hermionen, joiden mahdottomalta tuntuvana haasteena oli pelastaa maailma pimeältä taikuudelta ja sen vääjäämättömältä pahuudelta? Samanlainen haaste on kärjistäen yrityksillä, joiden harteille lankeaa suuri vastuu systeemisen kiertotalouden ja kestävyyden edistämisestä.
Seikkailu kohti kiertotaloudellista liiketoimintaa on jokaiselle yritykselle pitkä prosessi. Siihen mahtuu monenmoisia vaiheita ja muutoksia, riippuen yritystyypistä ja sille tyypillisestä muutosten polusta. Näihin puolestaan vaikuttaa ratkaisevasti se, minkälaisista lähtökohdista seikkailuun lähdetään.
Osalle yrityksistä kiertotalous on jotain täysin uutta, ja se vaatii uuden omaksumista, vanhoista tavoista poisoppimista ja toimintatapojen muuttamista laajalla skaalalla. Samaan tapaan Hermionekin joutui uudistamaan tapansa siirtyessään jästimaailmasta taikuuden pariin. Toisessa ääripäässä ovat yritykset, joilla kiertotalous on niiden DNA:ssa jo syntymästä saakka, samaan tapaan kuin velhoperheessä kasvaneella Ronilla.
Kolmantena meillä on niin sanotut Harry-tyypin yritykset. Harrylle valkeni vasta vuosien vierittyä hänen synnynnäinen velhoidentiteettinsä, ja vasta sen hoksaamisen myötä Harry pääsi valjastamaan taikuuden käyttöönsä moninkertaisella volyymilla. Samanlainen kyvykkyys ja kipinä kiertotalouteen piilee myös monissa yrityksissä, joissa kiertotaloudellisten toimintatapojen mukaan on menty jo vuosikaudet, vaikkapa materiaaleissa pihistellen, ajattelematta sitä kuitenkaan sen kummemmin kiertotaloutena.
Tutkimme parhaillaan CICAT2025-tutkimushankkeessa, minkälaisia polkuja eri lähtökohdista ponnistavat yritykset kulkevat kohti kiertotaloutta. Moni yritys on jo tunnistanut roolinsa joko kiertotalouteen uudistuvana yrityksenä tai yrityksenä, jonka toiminta pohjautuu luonnostaan kiertotalouteen. Kuitenkin, jos oma profiili ei sovi näistä kumpaankaan, moni yritys lannistuu, eikä tunnista omia lähtökohtiaan kiertotalouden edistämiseen. Entä jos yrityksesi kuuluukin Harry-yrityksiin, joille kiertotalous on sisäsyntyistä, mutta vielä vain tunnistamatta? Kuinka moni yritys onkin jo tietämättään kiertotalousyritys, jonka täytyisi vain valjastaa nykyosaamisensa täyteen voimaansa kiertotalouden kiihdyttämiseksi? Nouseeko tämä yritystyypeistä mystisin vielä sankarin rooliin, kuin Harry Potter konsanaan?
Vaikka tutkimuksemme kiertotalouden pioneeriyritysten parissa jatkuu, niin ainakin yksi asia on jo kliseisen varmaa. Nimittäin se, että kaikkia näitä kolmea yritystyyppiä tarvitaan. Niistä rakentuu samanlainen tiimi kuin Harrysta, Ronista ja Hermionesta: kun tämä yritystyyppien trio yhdistää voimansa, mahdottomaltakin tuntuva systeeminen kiertotaloussiirtymä onnistuu.
Jenni Kaipainen
jenni.kaipainen@tuni.fi
Blogikirjoitus on julkaistu myös CICAT2025-tutkimushankkeen blogissa.
Kommentit