Kokemuksia Erasmus-vaihdon hakuprosessista

Rannikkomaisema Ballintoy, Pohjois-Irlanti.

Viime viikot olen asustellut Pohjois-Irlannin vihreissä, jylhissä ja vehreissä maisemissa. Olen tällä hetkellä Erasmus-vaihdossa Ulsterin yliopistossa aivan pääkaupunki Belfastin kupeessa. Täällä oman elämänsä tutkimusmatkailijan on mahdollista kuljettaa itseään helposti paikasta toiseen niin Irlannin, Pohjois-Irlannin, kuin Iso-Britannian sisällä. Seikkailuhattu päässä siis kuljetaan niin kulttuurin ja matkailun muodossa kuin opinnoissa.

Tarkoitukseni on jakaa omia kokemuksia vaihtoprosessista ennen vaihtoon lähtöä. Oma kokemukseni Erasmus-vaihtohaun prosessista on erittäin positiivinen. Tiesin jo opintojeni alkuvaiheessa hakevani vaihto-opiskelijaksi Iso-Britanniaan Pohjois-Irlantiin, jossa Ulsterin yliopisto tarjoaa puheviestinnän opintoja vastaavaa viestinnän opetusta. Hain vaihtoon heti Erasmus-vaihtohaun ensimmäisessä vaiheessa tammikuussa. Aloitin prosessin tutustumalla NettiOpsussa hakuprosessin vaiheisiin ja täytin järjestelmään perustiedot. Samalla aloitin suunnittelemaan motivaatiokirjettä ja tutustuin Ulsterin yliopiston kurssitarjontaan. Hakuprosessin ensimmäiseen vaiheeseen kuuluu motivaatiokirje ja alustava kurssisuunnitelma.  Hakuvaiheessa on olennaista miettiä, vastaako kurssitarjonta omia kiinnostuksenkohteita tai tavoitteita. Hakuvaiheen kurssisuunnitelma on alustava, eli varsinaiset opiskeltavat kurssit valitaan vasta vaihdon alkaessa ja tällöinkin niitä on mahdollista vielä halutessaan muuttaa kahden ensimmäisen opiskeluviikon aikana.

Motivaatiokirjeessä hakijan persoona ja kiinnostuksen kohteet saavat näkyä. Näin hakija erottuu muista hakijoista ja pyrkii vakuuttamaan Tampereen yliopiston edustajan siitä, miksi juuri häntä tulisi ehdottaa vaihto-opiskelijaksi valitsemaansa yliopistoon. Kurssitarjontaan perehtyminen ja kurssivalintojen peilaaminen omiin tavoitteisiin ja tulevaisuuden suunnitelmiin kannattaa. Hakijan tulee pystyä perustelemaan, miksi juuri hän olisi oikea opiskelija kyseiseen vaihtokohteeseen ja millaista hyötyä hakijan valitsema kohdeyliopisto ja kurssit toisivat opintoihin ja tulevaisuuden uraan.

Noin kuukauden kuluttua hakemuksen lähettämisestä sain tiedon sähköpostitse, että Tampereen yliopiston kansainvälisen koulutuksen keskus ehdottaa minua vaihtoon valitsemaani hakukohteeseen. Ilmoituksen tulon jälkeen on seitsemän päivää aikaa käydä hyväksymässä vaihtopaikka NettiOpsussa.

Toukokuussa Ulsterin yliopisto pyysi täyttämään hakemuksen sähköisesti heidän verkkosivuillaan. Jokaisella yliopistolla on oma hakemusjärjestelmänsä, mutta yleisesti voin sanoa, että hakemuksen tekemistä ei kannata jännittää. Oma hakemusprosessini vaihtoyliopiston puolelta oli hyvin selkeä ja ohjeistukset olivat hyvät. Vahvistus opiskelupaikan virallisesta hyväksymisestä tuli noin kahdessa viikossa hakemuksen täyttämisestä. Tämän jälkeen oli heti mahdollista hakea asuntoa yliopiston asuntolasta ja muutkin käytännön asiat alkoivat järjestyä hyvin nopeasti kevään ja kesän aikana.

Vaihtokoordinaattori Tampereen yliopistosta oli aktiivisesti yhteydessä sähköpostitse koko prosessin ajan. Mieltä askarruttavien kysymysten kanssa en jäänyt yksin, vaan lähestyin sähköpostitse henkilöitä, joilla voisi olla asiasta tarkempaa tietoa. Koen saaneeni todella hyvää tukea vaihtoprosessissa niin vaihtokoordinaattoriltani, Erasmus-toimistolta kuin oman tiedekuntani henkilökunnalta. Aina kannattaa siis rohkeasti kysyä neuvoa.

Oma kokemukseni Erasmus-vaihtohaun prosessista on pelkästään myönteinen. Vaihtoyliopiston ja kotiyliopiston kv-henkilökunta sekä Erasmus-toimiston henkilökunta on informoinut tehokkaasti asioista ja vaihdon järjestelyitä on ollut mahdollista tehdä hyvissä ajoin. Ohjeistukset ovat selkeitä ja neuvoja saa ennen vaihtoon lähtöä esimerkiksi infotilaisuuksissa, opiskelijakavereilta sekä ottamalla rohkeasti yhteyttä kv-henkilökuntaan tai Erasmus-toimistoon. Uskon, että tarvittaessa neuvoja ja apua saa varmasti vielä vaihdon aikanakin.

Olen viihtynyt superhyvin täällä vaihdossa, enkä malta odottaa, että pääsen blogiin kertomaan tarkemmin valitsemistani viestinnän opinnoista myöhemmin syksyllä. 🙂

Syysterveisin Rosa-Maria

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *